úterý 20. dubna 2010

Reprezentativní desítka vín z Tanzbergu

tanzberg_vlasak_zelezna Pro první návštěva nového příjemného nekuřáckého winebaru Winebiss jsem si vybral ochutnávku jednoho ze slavnějších moravských vinařství, Tanzbergu Mikulov. Přiznám se, že jsem s nimi v posledních letech moc zkušeností neměl. Průřezovou ochutnávku jsem si absolvoval naposledy někdy před dvěma roky a další, velmi hrubou, na začátku tohoto roku, ale nějak zvlášť nadšen nebyl (jen jsem tenkrát ocenil změnu vinět, kdy je nově název vinice dominantním prvkem). I v případě jednotlivých lahví šlo spíše o archivy Pinotu v pravidelných hodnoceních po pěti letech a očekávání nebyla naplněna. Vzhledem k tomu, jak se pan Železný vychloubal, že jejich Pinot nadchl i v samotném Burgundsku, tak jejich vzorky z Růžové hory špičku rozhodně nepředstavovaly. Ochutnávka minulý týden představila deset vín z ročníků 2006 až 2008 (tedy ne sadu nuladevítek, jak je touhle dobou u podstatné části vinařů typické), obvykle to nejlepší z aktuální nabídky té které odrůdy, a ač ne všechno rozhodně nadchlo, tak počet opravdu pěkných vín byl překvapivě vysoký. Až tak, že po dlouhé době zase jejich otravně tvarované (jmenuje se to myslím Perfeta, v kombinaci s jinými lahvemi prostě v chladničce ani boxu pořádně nedrží a mají tendenci sklouzávat, i když jinak jsou pěkné) zakoupím. Na následujících řádcích najdete něco o vinařství, současnosti i plánech do budoucna a především degustační poznámky.

winebiss_rohTanzberg je vinařství středně velké, momentálně hospodaří na 52ha vlastníc vinic (od roku 2007, do té doby byla část vinic pronajata či hrozny nakupovány, ale právě „viniční spor“ byl dle všeho důvodem pro vystoupení ze skupiny V8) na mikulovsku, na webu je mají dobře popsané, a z nich připravují přibližně 190 tisíc litrů vína. Technologicky je to taková ta současná klasika, kterou si dovolím odcitovat z jejich stránek: „Sklepní hospodářství je vybaveno špičkovou moderní technologií se zpracovatelskou kapacitou 240 000 l. Zpracování hroznů probíhá okamžitě po sběru, bez nakvašování na rmutu, s odkalením a využitím čistých kultur kvasinek. Vína jsou vyráběna metodou řízeného kvašení, bílá vína zrají v nerezových tancích, červená vína zrají v tradičních dřevěných sudech nebo v nových sudech typu barique. Po nalahvování dozrávají vína v ležáckých sklepích a na trh se uvádí dle potřeb zákazníka. Důraz je kladen na využití fyzikálních cest při ošetřování moštu a vína. Základní filozofií je vytvořit co nejpřírodnější produkt.“ Ještě bych doplnil čiření vyzinou (Hausenpaste) a deskové a křemelinové filtry. Takže ušlechtilé (byť tedy ne nějaké speciální aromatické/odrůdové) kvasinky, výraznější filtrace, řízené procesy. V kombinaci s masivní propagací jednotlivých vinic, nebo chcete-li terroir, mi přijde trochu zvláštní, že tam neprobíhá nějaká větší snaha o ještě přírodnější přístup, ale nemůžu mít všechno :o) Tanzberg chce dělat vína „gastronomická“ (a právě do restaurací vyšší třídy s nimi chtějí mířit nejvíce, což je i důvod pro mezinárodní názvy odrůd, aby cizinec nebyl zmaten), ideálně někde okolo 12.5% alkoholu a suchá (tj. sběr okolo 21°NM cukernatosti, na pozdním sběru), což je mi naopak veskrze sympatické.

tanzberg_lahve_1
Plány do budoucna? Rozšiřují sklepní prostory, od roku 2011 by měla být k dispozici jejich vlastní řada košer vína (v jejich hotelu už je k dispozici sada židovských jídel, byť zatím ne z košer surovin) a taktéž vznikne „sektárna“, šumivky už nebudou připravovány (byť z jejich vína) v Rakousku. Pár dalších drobností rozpustím u degustačních poznámek jednotlivých vzorků.

winebiss_roh_lehce_mlzne_2 Vína prezentoval obchodní zástupce Filip Kosek a dal nepřehlédnutelně najevo, že viniční trať Turold považuje za snad nejlepší „univerzální“ (pro více odrůd) trať v ČR a Železnou pak dokonce za nejlepší vinici na světě (myslím, že zapomněl dodat „pro vlašák“). Tanzberg ani v nejmenším nestojí se sklopenou hlavou a jen výjimečně uslyšíte něco ve stylu „na ČR dobrý“, i vzhledem k vyjádřením pana Vladimíra Železného se jasně poměřují s tím nejlepším z mezinárodní konkurence (snad jen s lehkým doplňkem „ze stejné cenové kategorie“). Nebudu je tedy ani v nejmenším šetřit! :o) K vínům jsou na jejich webu obvykle k dispozici kompletní analytické údaje, popis technologie a senzorické hodnocení, navíc jde katalog (byť ne vždy s plnými detaily) zpět až k začátkům vinařství před jedenácti lety!

tanzberg_degu_tabulka
Ryzlink vlašský 2008 Železná (kabinet)
Svěží, čisté a výrazně aromatické s linkou citrusů, medu a pěkné minerality. Vše se opakuje v lehčí až středně plné chuti, velmi příjemné kyseliny a celková svěžest. Dobře vystavěné víno na pití, snad jen aromatika je chvílemi až poněkud vlezlá a chybí tomu elegance. Každopádně oceňuji vlašák kabinetního typu, dost často jsou z Pálavy až velmi přezrálé a zbytečně koncentrované kousky. Tohle bych pil s chutí.

Chardonnay 2008 Turold (pozdní sběr)
Výraznější ovocitá vůně (exotika) spojená s překvapivou linkou zeleniny, čerstvého hrášku. Nic přestřeleně líbivého, spíše komplikovanější. V chuti suché, čisté, opět mix ovocitosti a jemně zeleniny, to vše s příjemnou dochutí. Vyvážené, slušné bílé, které mne osobně nějak zásadně neoslovuje, ale blbé to rozhodně není.

Pinot Gris 2008 Turold (pozdní sběr)
Příjemné bílé ovoce ve vůni lehce do tropických tónů, opět něco zeleniny (zde spíše jako mírná redukce) a chlebová kůrka, celku chybí taková ta preciznost podobného typu produkce, které jsem od Tanzbergu očekával, a působí spíše přirozeně přírodně (ovšem technologie viz výše). Suché, čisté a ovocité v chuti, lehce mineralita, kulatější. Ovšem zároveň trochu plošší, i když je papírově kyseliny dostatek, tak v kontextu okolních říznějších vzorků prostě tak působí.

tanzberg_sauvignon
Sauvignon 2008 Turold (pozdní sběr)
Hodně efektní, expresivní vůně. Ostřejší ovocitost čerstvého angreštu, listí černého rybízu, lehký dotek kopřivy, svěží, dobře provázané. Opravdu hodně suchá a spíše plná chuť (asi díky vyššímu alkoholu, je ale dobře skryt) postavená na řízné kyselině, energická, čistá, vyvážená a delší. Právě teď na pití a že je to sakra příjemné! Přemýšlím, jestli díky té aromatice nadchne i laika, nebo bude tento zděšen kyselinou. Každopádně pro mne další důkaz, že zde vznikají skvělé suché Sauvignony a ne jen voňavé ulepeniny. Paráda!

Ryzlink Rýnský 2007 Slunečná (pozdní sběr)
Na první očich již nazrálý ryzlink učebnicového typu. Trochu lipového medu, něco minerality, tak akorát barvy & laky (petrolej). Suché, živé, parádní kyselina, mineralita a delší dochuť. Chvílemi působí až překvapivě (při 13.5% alkoholu) lehce a ve středu chutí i trochu řidčeji, možná za to mohou zatím spíše mladé výsadby (r. 2001), každopádně pro mne opravdu výborná ukázka rýňáku z Moravy.

tanzberg_lahve_2
Chardonnay 2006 Turold (pozdní sběr)
Již znatelně nazrálé víno, byť stále překvapivě příjemně svěží. Trochu tropiko ovoce ustupuje chlebovince, máslu a lehce stařince. Suché a plnější v chuti (vyšší alkohol + lehký zbytkový cukr 3.8g, byť srovnán kyselinou), nazrálé, vyvážené, čisté slušné bílé. Pro mne tak nějak „bez názoru“, něco tomu chybí, ale jako exkurz do lahvového zrání je to pro zájemce fajn. A oceňuji, že při současném domácím kultu mladých vín vůbec něco takového prezentují. Obecně u svých bílých doporučují archivaci tak do tří (max pěti) let, u Merlotu a Cabernetu i šest a případně více.

Zweigeltrebe rosé 2007 Růžová hora (kabinet)
Vůně jahodového jogurtu s trochou zelenějších listových tónů a jemně mineralitou. Jednoduché, obyčejné, lehčí až řidší, ale snadno pitelné. „Polední“ víno na zahradu. Se Zweigeltrebe prý končí, jak rosé tak v běžném červeném jde o doprodej, šlo o nakupované hrozny a na vlastních vinicích jej nemají.

winebiss_vystavka_lahve
Pinot Noir 2006 Růžová hora (pozdní sběr)
Poleželo si devět měsíců v použitých sudech a následně bylo spojeno s částí jen z nerezu. Ve vůni prostě na(pře)zrálý pinot z Moravy nezapře. Docela výrazné, hutnější, lesní ovoce, lehce sklepní zatuchlinka a, jak by řekl Babica, „rozblemclé“ ovoce. Velmi podobná je i chuť, přezrálá, nepříliš harmonická a ostřejší (tipuji i vyšší alkohol, ale je to jen 12.5%). Na Pinoty z Růžové hory jsem jednu dobu docela přísahal a tohle již chutnal několikrát, pokaždé s velmi podobným výsledkem. Prostě mi nesedí. Ovšem z Růžové už další nebudou, opět šlo o pronajatou vinici, od příště už jen Anenský vrch. Ze kterého mají Pinot i v ročníku 2006 a měl by být výrazně lepší než Růžová… ale bohužel jsem nechutnal.

Merlot 2007 Pod Pálavou (výběr z hroznů)
V dubových sudech si poležel rok, ročník 2006 byl panenská sklizeň a vinice jsou tedy stále velmi mladé. Temná barva a výrazná, vyzrálá ovocitá vůně, temná, višně a ostružiny, trocha kávy, moderní projev. Plnější, zrale ovocná chuť, fajn tříslo, slušná kyselina (ale nijak výrazná, klidně by jí mohlo být i více). Vyvážené, výborně postavené mladé červené. Opravdu moc hezké, sic na mne působí hodně „nemoravsky“. Ale s chutí bych si dal další láhev.

tanzberg_cabernet
Cabernet Sauvignon 2006 Turold (výběr z hroznů)
Cabernet, který podle Tanzbergu nemá v ČR konkurenci. Fermentace v nerezu a následně rok zrání v použitých sudech (dle webu, na degustaci uvedeno devět měsíců). V roce 2004 prý chtěli, pro neuspokojivé výsledky, Cabernet vyklučit, ale ročník 2005 jim dokázal, že z něj dokážou udělat špičkové víno. Barva velmi temná, hluboká. Vyzrálá, bohatší, ovocně-kořenitá vůně, dost slušná. V chuti suché, výrazné, hromada nehezkých svíravých sušších tříslovin, lesně temně ovocité, káva, kyseliny, slušná struktura. Není to blbé, ale to tříslo je takového stylu, že mám obavu, aby se vůbec někdy rozumně uhladilo, tedy v době, kdy ve víně bude zbývat ještě něco jiného. Celé to působí přeextrahovaně, tak jakoby vydřeně (napadají mne u toho takoví ti dětští čínští sportovci, co od rána do noci jen trénují), bez přirozené elegance a stylu. Za 274,- korun asi moc lepších cabernetů z Moravy nekoupím, to je fakt, ale proč bych to vůbec měl zkoušet?

winebiss_venku_sklon Nevím, zda tomu pomohla fajn uvolněná atmosféra a prostředí winebaru (viz fotky rozpuštěné v textu), prezentující schopný odpovědět na naprostou většinu záludných otázek či mi ta vína, nečekané méně „líbivá“ a univerzální než bych očekával, prostě sedla do nálady dne, ale pro mne šlo o dost zásadní „rehabilitaci“ Tanzbergu a jeho znovuzařazení na seznam možných nákupů. Rozhodně v případě Sauvignonu z Turoldu, Ryzlinku ze Slunečné, Vlašáku z Železné a Merlotu z trati Pod Pálavou. Prostě příjemné překvapení. Pro zájemce uvádím další dva reporty z nedávných degustací Tanzbergu s někdy dost odlišnými názory na stejné vzorky: P.J. na O Víně | Milasko na vlastním blogu

Komentáře používají Disqus