středa 29. dubna 2009

Pět piv do klobouku

Když jsem minulý čtvrtek doporučoval slepé ochutnávky, tak jsem netušil, že si to ještě ten večer zkusím s pivem. Hádání do krve o to, které je lepší a proč, je v této zemi jedním z oblíbených (mužských) sportovních odvětví. V nemilosti bývá u pijáků vždy nejméně někdo ze sady Gambrinus / Kozel / Krušovice / Staropramen, ale které by asi tak vyřadil, kdyby je všechna dostal naslepo? V síti restaurací Potrefená husa, kde samozřejmě servírují pouze sortiment jejich mateřského pivovaru Staropramen a jejich majitele (= všemožné varianty „starouše“, Stellu Artois, Kelt, Velvet, Hoegaarden, Leffe a v provozovně přímo v budově pivovaru i výborné kvasničáky), si nově můžete za pade objednat degustační pivní kvíz.

Na stole přistane papír a pět decových skleniček naplněných pěnivým mokem (pozor, barva v takhle menším skle dost mate!). Když správně uhodnete všech pět, máte další celé točené pivo zdarma. Jako půllitr to není nejlevnější, ale zase se u toho pobavíte. Doporučuji vyzkoušet a pozor na zákeřnosti v podobě piva řezaného. Když se opravdu snažíte vše uhodnout, tak se na obsah sklenice soustředíte, fakt ho zkoumáte a hledáte rozdíly, což je proti klasickému naklopení do sebe a slastnému „ááááách“ přeci jen rozdíl :o) Zkuste! A klidně doma, koupit pět různých lahváčů není problém.


Vůbec si říkám, že by stála za to degustace pivních speciálů a zajímavostí, ať člověk neustrne jen v těch velkoprodukcích, co se tu běžně točí a prodávají. O víkendu jsem si moc užil pivo, co si vaří kamarád doma, ale už nestíhá pokrýt poptávku kamarádů. A na jeho svatbě byl vyloženě nadšen z dvanáctky Lipan (nefiltrované, bez pasterování a chemické stabilizace, hutné, voňavé, úžasné). Vybírat by bylo z čeho, tipy co nevynechat určitě ocením! Začneme shromažďovat vzorky? Na léto akce jako dělaná :o)

Komentáře používají Disqus