středa 9. ledna 2008

Pinot-Chardonnay z Dobré Vinice

Vždycky mne moc potěší, když mám možnost popíjet víno z Moravy či Čech, které se vymyká domácím standardům a na slepé degustaci by mnozí pravděpodobně tipovali spíše Francii. Taková je i velmi zajímavá směska Pinot-Chardonnay z vinařství Dobrá Vinice.

Víno jsem otevřel pro návštěvu k předkrmu, v podstatě s úmyslem opět se pokusit jednoho z účastníků večeře přesvědčit, že má smysl domácí vína zkoušet. A po pravdě jsem se na tohle víno sám těšil už dlouho, do té doby jej pil jen na degustacích. Mělo být úvodem k večeru, pro mne se stalo nejlepším z tu noc vypitých vín. A že konkurence nebyla malá! Ostatně všechna ostatní vína jsou na fotografii níže (a jejich hodnocení jsem tu již psal, viz odkazy v závěru článku).

Víno je v klasické láhvi tvaru bordó s pro mne trochu nudnou vinětou. Naštěstí vinařství u této řady vín viněty postupně nahrazuje novou verzí, která je myslím o dost zajímavější. Barva vína je nádherná, jiskřivě zlatavá, perfektní. Vůně utvrdí, že tu nemáme žádné béčkové víno – je svěží, bohatá, vrstevnatá. Jde si s ní hrát, hledat ovoce, bavit se mineralitou, být překvapen skvělým barikem v podobě čerstvého dřeva a až jemně tóny kávy. V chuti opět krásně čisté, harmonické víno, s výborně zapracovaným dřevem a slušnou délkou. Není nějak zvlášť plné, pije se spíše lehce a hrozně rychle zmizí. O něco přidat na plnosti, více alkoholu, bych klidně ocenil. Ale již teď naslepo tipoval nejspíše nějaké zvláštní Burgundsko než cokoliv jiného. Ano, pro zaryté „terroiristy“ nedobrá zpráva, na druhou stranu toto víno ukazuje potenciál našich vinic při jejich správném opečování a kvalitní práci ve sklepě. Cenu si nepamatuji, ale tipuji zhruba 300,- Kč. Teď při hledání jsem na něj narazil v ceníku Domaine R&W za 187,- Kč, což zní jako malý zázrak, takže jdu objednávat :o)

Přidám i poznámky ze staršího ochutnávání totožného vína a také mladšího ročníku 2005. Za těch devět měsíců se sice rozcházím sám se sebou, ale víno se holt vyvíjí a my s ním.

Pinot-Chardonnay 2004 (hodnocení z 15.3.2007)
Směs všech pinotů (Gris, Blanc, Noir) a Chardonnay s největším důrazem na Pinot Gris a Chardonnay. Opět krásná čistá barva a slzení ve sklence. Vůně bohatá, hutná a komplexní. Dominuje nasládlé ovoce, mirabelka, mé oblíbené „škrtátko od sirek“ (mineralita) a čerstvé smrkové dřevo, hruška a obecně zahrada blíže podzimu. V chuti suché s výrazným barikem a bohaté, v nepříliš dlouhé dochuti trošku (opravdu mírně) podivnější „pachuť“, kterou nacházím ve více vínech Dobré vinice a časem snad identifikuji, o co se může jednat. Celkově famózní domácí bílý barik a vřele doporučuji vyzkoušet.

Pinot Chardonnay 2005 (hodnocení z 13.9.2006)
Zajímavé cuvée všech pinotů (Gris - 32 %, Blanc - 20 %, Noir - 16 %) a 32 % Chardonnay prohnané barikovým sudem Allier. Procenta berte mírně s rezervou, jde spíš o hrubý poměr. Barva fantasticky vysoká, až měděno - zlatá. Ve vůni sud možná až zbytečně znatelný, ovoce se dere ven taktéž (v kandované či kompotované podobě), ale vše se musí rozležet, je příliš mladé. Chuť středně plná, sud opět dost dominuje, přesto je dostatečně svěží a příjemná. Nutně potřebuje odležet, spíše dva či tři roky a déle. Již nyní velmi zajímavé víno (byť ne úplně můj typ), ale pít jej nyní znamená zahazovat to nejlepší, co teprve nabídne.

Odkazy: Dobrá Vinice | Degustace Châteauneuf-du-Pape, Bandol & spol | Osm pochoutek z údolí Rhôny – Châteauneuf-du-Pape | Marlborough Pinot Noir 2006 z Tesca

Komentáře používají Disqus