úterý 11. ledna 2011

Zweigelt a další pochoutky od Holzapfelů

holzapfel_zweigelt_zehenthofNávštěvu vinařství Holzapfel (web), sídlícího v nádherné barokní stavbě v obci Joching (v podstatě konec Weißenkirchen pokud jedete směrem na Spitz), jsme si absolvovali úplně náhodou. Byli jsme u někoho jiného ve stejné ulici, propadli hladu a jejich restaurace vypadala moc pěkně. Jídlo bylo skvělé (taková ta hutná klasika v perfektním podání), servis báječný a samozřejmě jsme k jídlu popili něco jejich vín. A i ta nás hodně zaujala. S plnými žaludky jsme tedy zaskočili do prodejny / prezentačních prostor s plánem zakoupit láhev a jít. Z krátké zastávky se stala docela dlouhá prochutnávka současného sortimentu, příjemné povídání s vinařem i malý exkurz do něčeho z archivu. Moc lahví jsem tenkrát nezakoupil, vína nebyla nejlevnější a v zavazadlech už nezbývalo moc prostoru, ale pár vzorků si přeci jen odvezl. A první z nich konečně otevřel. Víno nadchlo více, než bych čekal. A to bylo prosím červené, což ve Wachau obvykle nebývá nic zásadního.

holzapfel_budovaVinařství sídlí ve velké 700 let staré a původně církevní stavbě, která ale již v té době sloužila pro lisování hroznů z okolních vinic (dnes je tam, krom vinařství a restaurace, i hotel). Momentálně obhospodařují zhruba 14 hektarů vinic a to včetně špičkové polohy Achleiten, Vorderseiber či vinic Weitenberg, Klaus nebo Kollmitz. Krom vinic pěstují i nakupují ovoce a připravují naprosto úžasné pálenky, jedny z nejlepších, co jsem z Rakouska chutnal (ale bohužel o kvalitách ví a klidně se účtují i přes 50€ za půl litru). Bílá vína povětšinou fermentují v nerezu za kontrolované teploty a tam si také poleží na kvasničních kalech často až do dubna po sklizni, některá (a všechna červená) nechává dozrát ve větších dřevěných sudech či přímo barikují. U ryzlinků chtějí dělat vína spíše prachově suchá a nevyhovuje jim botrytida.

holzapfel_jidlo
Vína rozdělují do třech řad. Vše začíná lehkými, nenáročnými kousky na „jen tak pití“. Mezi ně spadá třeba Grüner Veltliner v kategorii Steinfeder, mladá bílá směska Puerilis (ponechávaná s trochou CO2) či Pink!, rosé ze Zweigeltrebe. Ve „střední třídě“ určitě budou Grüner Veltliner či Riesling kategorie Federspiel z vinic jako Achleiten, ale také Zweigelt Zehenthof. A nakonec je tu top řada, často na sudech či určená k delšímu zrání, ve které najdete Riesling z vinice Vorderseiber či Grüner Veltliner z vinice Achleiten v kategorii Smaragd a také speciální vína označená Hippolyt (od St. Pölten, Svatý Hypolit) a v pro tuto oblast netradičních burgundských lahvích, výrazně barikovaný Weißburgunder a Zweigeltrebe. Vinařství používá už pár let v podstatě jen šroubový uzávěr (od roku 2004 do kategorie Federspiel, od 2006 i pro Smaragd) a to i na nejdražší vína.

holzapfel
Doma jsem teď otevíral Holzapfel Zweigelt Zehenthof 2007, tedy jejich „střední třídu“, ovšem i tohle víno zrálo přes rok na malých dubových sudech. Zelená bordó láhev, šroubový uzávěr, elegantní viněta. Temněji granátová barva. Výrazná vůně, čistá, příjemná, lákající k napití. Ovocitá, především do třešní a trochu třešně kvasící a v čokoládě. Znát dřevo, ale spíše jako dobře zakomponovaný doplněk. Čistá, svěží, středně plná chuť. Parádní kyseliny, ovocitost (tmavé třešně, opět lehce v čokoládě), výborná struktura těla, dobrá délka. Bezvadně udělané víno pro mne na dokonalém pomezí snadné pitelnosti, láká k jednomu doušku za druhým, ale zároveň nabízející mnoho ke zkoumání, je zajímavé, vrstevnaté. Hodně, hodně dobré. A v téhle cenové kategorii, za láhev jsem dal pod 8€ (tj. asi dvě stovky), asi nejlepší Zweigelt za dlouhou dobu.

Ve zkratce o vínech ochutnaných loni v květnu

Pink! 2009 – čisté, jahodově ovocité, řízné, lehčí, skvěle pitelné jednoduché „fresh“ víno.

Grüner Veltliner 2008 Federspiel (Achleiten) – svěží, delší, minerální, bohaté, vyvážené. Potěšilo a jídlo bezvadně doplnilo.

Grüner Veltliner 2007 Federspiel (Achleiten) – perfektně udělané, suché, čisté, svěží, ovocité, vyvážené, velmi výrazná mineralita, delší.

Grüner Veltliner 2009 Smaragd (Achleiten) – mladé, aromatické, bylinky, mineralita, dobře postavené, líbivější, dlouhé.

Riesling 2009 Federspiel (Zehenthof) – mladičké s kvasnicovými tóny, čisté, ovocité, minerální, delší, vyvážené, velmi povedené.

Riesling 2009 Smaragd (Vorderseiber) – mladé, aromaticky trochu netypické, od květin po exotičtější ovocitost někam k mandarinkovému kompotu. Čisté, krásně vyvážené, dlouhé, minerální, kyseliny, struktura těla, délka. Hodně slušné.

Riesling 2007 Smaragd (Vorderseiber) – mladé, ovocité, broskev a mandarinka, vrstevnaté. Čisté, dlouhé, minerální. Hodně dobré.

Riesling 2006 Smaragd (Vorderseiber) – stále mladistvé a svěží v aromatice, ale ta (na ryzlinky) trochu funky ovocitost mladších bratříčků ustupuje, trocha medu, náznak barev & laků. Středně plné, skvěle postavené, čisté, živé, bohaté, minerální, kořenité, dlouhé, komplexní. Skvělé.

Riesling 2003 Smaragd (Vorderseiber) – výrazně nazrálé, kořenité, med, komplikovanější. Bohatý, plnější ryzlink. Kyselina, čistota, délka, hutnější. Doznívá lehce karamelově nasládle.

Zweigelt Hippolyt 2006 – výrazné, elegantní, ovocité komplexní červené. Vyvážené, dlouhé, skvěle postavené. Wachau?!?

Weißburgunder Hippolyt 2006 – moderní, bohatý, ovocný koncentrovaný barik (30 měsíců na sudech, ze 70% nových). Taková trošku obluda, ale má to i hodně kyselin a skvělou strukturu těla, potenciál k dalšímu vývoji na lahvi.

holzapfel_misto
Weingut Holzapfel nepatří mezi taková ty nejznámější jména Wachau, jejich vína však kvalitou za pozornost rozhodně stojí a nenarazil jsem na jediné, co by mi přišlo nezvládnuté. Byť už to taky ale není žádná láce, základky stojí okolo 7€ (a třeba za pink je to moc), top vína i 20€. Sem tam ta vína působila lehce „přehnaná“ v aromatice, ale tělo bylo většinou tak pěkně postavené, že určitě vždy šlo o kvalitní hrozny. K dispozici tahle vína bývala, byť nevím za kolik, ve Wines Home. Vinař byl děsně pyšný na to, v jak nádherné vinotéce je v Praze má :-) Wines Home ale už nefunguje, na stejném místě nějaká jejich vína najdete v restauraci / baru Bílkova 13. Ještě jsem tam nebyl, ale vypadá to celkem lákavě. Sám spíš zkusím udělat si další výlet do Wachau, je tam nádherně.

Komentáře používají Disqus