čtvrtek 20. listopadu 2008

Nový domov pro vinné nadšence

Nadpis článku možná napovídá, že řeč bude o nějaké zvláštní ubytovně pro milovníky vín, ale zas tak dotažené to místo není a denně tam určitě trávit čas nebudete (vzpomněl si přitom na knížku Brněnské metro od Bogdana Trojaka a její část s „ubytováním“ v archivních boxech, vřele doporučuji k přečtení). Řeč bude o Wines Home, nové vinotéce otevřené minulý týden v centru Prahy. Normálně tu o nových (ani existujících) prodejnách nepíšu, ale tahle si myslím pár řádků zaslouží. Už je dostala v mainstreamových médiích (třeba iDnes), tak já doplním PR a texty z tiskové zprávy i o nějaké vlastní poznatky. Je to podnik „designový“, jinak řečeno s velice moderním a efektním interiérem, a osobně se mi tenhle styl viditelných cihel, tmavého železa a dřeva moc líbí, navíc je aktuálně doplněn hromadou nádherných velkých fotek z Alsaska. Ale do odborných detailů zabíhat nehodlám, protože jim nerozumím, a tak vás odkáži na článek v DesignGuide (kde se můžete dozvědět, jakým způsobem byl podnik ve staré továrně vybudován a prohlédnou více fotek). Subjektivně jsem se tam cítil velmi dobře a dovedu si představit uspořádat tam nějakou „prestižní“ ochutnávku, kdybych náhodou někdy měl tu potřebu. Pro mne nejdůležitější je ovšem sortiment vín a věci okolo. Vypiplané (a určitě zatraceně drahé) prostory, lokalita v centru kousek od ulice Pařížská… ano, odhadujete správně, na cenovkách nejsou nízká čísla. Ale nejde tam jen o nějaký předražený luxus, zastavit se tam může vyplatit i obyčejným smrtelníkům :o)


Wines Home nenabízí, tedy co se vín týče, na našem trhu bohužel nic nového. Zatím si je totiž sami nevozí a jde tedy vždy o přeprodej od již etablovaných dovozců. Ale ten mix je rozhodně zajímavý, nejdete tam hezkých pár stovek položek z celého světa (tedy především Evropy). Výhodou je především to, že se tu (v případech, které jsem ověřoval) neuplatňuje nějaká šílená „daň z prodejních prostor“ a vína jde tedy koupit i po kusových lahvích za stejné peníze, za jaké je maloobchodně prodávají sami jednotliví dovozci. Tyto ceny jsou sice ve většině případu vysoké (znatelně vyšší, než je běžné v zahraničí), protože to je prostě standart na našem trhu, ale co naděláte (krom výletu přímo ke zdroji). Slabostí jedné ze sommeliérek je Rakousko a právě to je ve Wines Home zastoupeno celkem pěkně, takže už vím, kam zaskočit, když dostanu chuť na lahvinku vína od Kirnbauera či Pöckla (a zrovna nebudu chtít objednávat celý karton vín z Rakouska). Jinak tam najdete fajn věci z Německa (Dr. Loosen například), Moravu zastupuje Dobrá Vinice a Stapleton & Springer. Záměrně uvádím hlavně ta vinařství, která nějak víc znám. Je tu i nějaké Bordeaux, ale v té základní nabídce jde o vína spíše dost obyčejná a navíc extrémně předražená, ve vínech zajímavějších zase o tu úplnou elitu (ze soukromých en primeur nákupů spolumajitele vinotéky, hokejisty Romana Čechmánka) za ceny pro jinou skupinu konzumentů, než jsem já. Najdete tam celkem zajímavý výběr Burgundska, od vín běžných a slušných po špičková, kde jsou marže (ať už jejich, nebo dovozců) někde mezi „to se dá snést“ a „nedělejte ze mne idiota“, ale to je opět smutný domácí standard. A je tam i sekce s kousky z Itálie a nějaké to porto, ale ty jsem moc nezkoumal. Mimioevropská vína zastupuje například Peter Lehmann či Battle of Bosworth. Více o sortimentu se (snad) brzy objeví na webu vinotéky, zatím je to spíše na osobní návštěvu.

To bych ovšem doporučil. Je to zajímavé místo a brouzdat mezi regály krásných vín je fajn pocit. A vybrat si myslím není problém. Trochu se bojím skladovacích podmínek, při slavnostním otevření byl prostor vytopen na pro vína nevhodnout teplotu a pokud se tam budou pravidelně konat různé společenské akce, tak teplota v prostoru i nadále nebude nejnižší a navíc bude hodně kolísat. Mnohá z těch vín se hned tak neprodají a dobře jim to dělat nebude. Ta nejlepší mají sice svoji speciální sekci s vlastní klimatizací, ale i mezi těmi „obyčejnými“ jsou nádherné a dražší kousky (namátkou třeba vína od Hirtzbergera či Arnouxe), které si zaslouží pečlivé uložení. Ale třeba to mají dobře vymyšleno. A jestli tam těch různých akcí zase bude málo, tak nevím, jak se uživí :o) Možná prodat někomu komplet zpracování interiéru luxusního bytu a při té příležitosti i vestavěnou vinotéku s nějakou tou stovkou lahví… ale to už je jejich problém :o)

P.S. Něco z použitých fotek jsou jejich oficiální, cokoliv má můj podpis jsem tam cvaknul sám. Ty interiérové sice mám taky, přeci jen s pořádným sklem a stativem to vypadá o dost lépe... :o)

Komentáře používají Disqus