čtvrtek 28. ledna 2010

André a netypická červená směska z Moravy

ravis_andre_2008 Přiznám se, že o firmě Ravis Rakvice toho moc nevím. Je to podnik, jehož výrobky nacházím především v supermarketech a večerkách, případně u jejich lepších řad v některých restauracích, ale mám s nimi minimum zkušeností. Sdílí stejné majitele a hrozny + design některých řad vína (například Gold Lian jako by z oka vypadlo řadě Gallery) s Révou Rakvice, která ale jakoby „míří výš“. Nějak zásadně mne neoslovuje ani jeden z těchto podniků a dobrovolně se přiznám, že pokud mi někdo jejich víno vyloženě nestrčí pod nos s tím, že jde o opravdu dobré pití co bych měl zkusit, tak je nevyhledávám. Tuhle sobotu, promrzlý cestou ze sáňkování pod Petřínem (viz video, seděl jsem na té děsivé věci poprvé po mnoha letech a je zvláštní, jak člověku od dětských let přibude strachu a pudu sebezáchovy), jsem potřeboval koupit nějaké rozumné víno na pořádný kotel svařáku, a ve večerce navíc narazil na poslední láhev jakostního André 2008 z řady Exclusive (viz rozdělení na webu vinařství) za 89,- Kč. To, co mne zlákalo, nebyl velký nápis „vyrobeno metodou řízeného kvašení“ (taky nechápete, proč zrovna tohle na lahvi tak zdůrazňovat?), ale úplně trapně medaile z umístění v soutěži TOP 77 pro ročník 2009/2010. Ať už jsem psal o medailích cokoliv, tak prostě takhle zařazené víno pod stovku mne holt nenechalo chladným. Člověk je slabý :o)

Bezbarvá užší láhev bordó tvaru se jménem vinařství přímo ve skle, plastová záklopka a korek lisovaný z drti, viněta pouze se základními údaji. Barva červenofialová, docela příjemná. Aromaticky hlavně lesní ovoce a dost peckoviny, v tomhle směru mírně „uměle“, ale k tomu i příjemný divočejší projev a jemně živočišnost, nijak mohutné a spíše jemnějšího střihu, ale v podstatě fajn. V chuti suché, lehčí, kyseliny dost aby víno nepůsobilo ploše, ale jde spíš o takový ten vyhlazený a jednoduše pitelný ovocný styl. Víno je dostatečně dlouhé, korektní a dobře udělané, na běžné pití nevidím problém. O tom, zda patří do něčeho nazvaného TOP 77, by šlo s úspěchem pochybovat. Hlavní ovšem asi je (pro vinařství i organizátora soutěže), že ta nálepka funguje a podporuje prodej :o)

smeska_la_galerie Druhá dnešní láhev byl dárek, udělali jsme si se skupinou přátel velmi těsně před Štědrým dnem příjemnou večeři v restauraci La Galerie (něco jsem psal tu o jedné dřívější návštěvě, tahle byla v jídle ještě o kus lepší a u vína jsem objevil famózní Chianti, o kterém se musím ještě rozepsat) a sommelier mi ji předal při odchodu místo obvyklé krabičky s nějakou sladkostí k snídani ke kávě na druhý den. Vzpomněl jsem si na ni mimo jiné pro dotaz „Máš nějaké vysvětlení, proč Maďaři míchají Pinot noir s Merlotem a Kabernetem?“ u článku o degustaci vín z Maďarska, tohle víno je totiž směs 70% Zweigeltrebe školené 12 měsíců v bariku + 30% Pinot Noir čistě z nerezu, to vše ročníku 2007 od asi všem známého „malého“ vinaře Františka Mádla. Taková směska rozhodně není moc obvyklá. Láhev neměla vinětu, byla pouze vánočně popsaná od restaurace a uzavřena plným slušným korkem. Barva těžko zařaditelně rubínofialková a dost tmavá. Aromaticky myslím Mádl nejde přehlédnout, má to jeho naprosto klasický barikový lehce karamelkový štych (trochu „uni“ a opakující se ve všech jeho vínech, nezávisle na odrůdě). Vůně je sladčeji peckovinově ovocitá, tmavší zralé ovoce lehce až kvasící, mírně kořenitost, trochu čerstvých třešní, dost příjemné. V chuti se projevují specifika ročníku, vína od Mádla jsou obvykle dost kulatá a kloužou do pusy skoro sama, tady je projev znatelně tvrdší a kyselin poměrně hodně. Víno je ale spíše středního těla (aromatika trochu klame, čekal jsem něco plnějšího) a pije se dobře, byť hlasitě volá po spojení s jídlem. Tahle „pozornost podniku“ potěšila.

Komentáře používají Disqus