pondělí 14. prosince 2009

Láhev s tajemným obsahem

neznama_lahev Když jsem ve čtvrtek pěl ódy na slepé degustace, ještě jsem netušil, co mne čeká o víkendu. Vyrazil jsem do chladničky pro víno k obědu a narazil na neoznačenou láhev. Obvykle, pokud nějaké víno takhle vyloženě bez viněty dostanu či koupím, si hned zapisuji informace přímo na láhev či na visačku, ale tady ani čárky a navíc jsem si vůbec nemohl vzpomenout, kde se tam tak mohla vzít. Zelená láhev typu bordó, překvapivě kvalitní plný korek ale úplně bez potisku, žádná záklopka. Podělil jsem se o objev na Facebooku a jeden kamarád přes Twitter (vivat moderní technologie) reagoval: „to skoro zní, že ti ji tam někdo podstrčil, aby sis užil svoje oblíbené slepé ochutnávání, třeba se ozve až o tom napíšeš blog ;)“ Spiknutí! Dětem se říká, ať si neberou bonbóny od cizích lidí. Já to samozřejmě nevydržel a cizí láhev s neznámým obsahem načnul…

Barva spíše trochu tmavší, matnější zlatavá. Aroma výrazné, zemité „selštější“, ale čisté. Se vzduchem a teplotou se docela výrazně mění, od pěkných citrusových aromat až po odkvétající květiny. Pocitově mi to připomíná levnější směsku „alsaského typu“, nějaký Pinot Blanc, trocha Tramínu nebo tak něco. V chuti suché, kyselina dostatečná ale nijak zvlášť výrazná, opět citrusy a trochu krémovější dojem, jako burgundská odrůda nějakou dobu na kvasnicích, celkem slušně dlouhá dochuť s lehkou hořčinou v závěru. Pije se to dobře a tipoval bych, že jde o nějakou směsku Pinot Blanc (či možná ještě Chardonnay) s trochou ještě něčeho dalšího od menšího přírodního vinaře z Moravy a ne nutně víno úplně mladé. A to i přes to, že druhý den a hodně rozdýchané jde víno mnohem víc do květinova, medu a lehce kořenitosti, až veltlínově. Jen mne to utvrzuje v tom, že nejde o nějaký chemicko-technologický produkt, ale něco živějšího :o)

Možná se vám to, obzvlášť pokud máte ve sklípku hromady vín od různých malých vinařů z Moravy či Čech, stává pravidelně. Já mám obvykle vše pečlivě označeno a sice občas v chladničce objevím víno, o kterém jsem vůbec netušil, že ho mám, ale vždy s vinětou či jinak popsané. Tahle tajemná láhev mne štve! A doufám, že ten, kdo mi ji tam podstrčil, se ozve a odtajní ji! :o)

Komentáře používají Disqus