neděle 17. února 2008

Hudba a víno

Láhev je dopita. A v bytě z nepochopitelného důvodu přestala téct voda. Inu ideální příležitost odkázat na několik pěkných článků. Včera mi jejich autor poslal moc zajímavý komentář ke článku o bodování vín, čímž mne na svou vlastní tvorbu jemně upozornil. Krátká mailová výměna názorů nejspíš půjde zpracovat do dalšího zápisku, nebo alespoň doplnění toho minulého.

Celá série článků má podtitul „Aktuální problémy muzikologie nonartificiální hudby a její vztah k vínu aneb náčrt několika edukativních paralel, umožňující jistý vhled do na první pohled vzdálených oborů.“ a je to přesně ten styl textů, který mi vyhovuje. Obsahově zajímavé, vína se týkající především pocitově, dobře napsané. Zda bude bavit i Vás je věc jiná. Ale teď už ty odkazy…

Hudba a víno I. | Hudba a víno II. | Hudba a víno III.

A malý citát: "To, jak hudba a víno splňují svou funkci, je věc vašeho názoru a vkusu. Nemusíme se nechat za každou cenu ovlivňovat společenským územ – šampaňské si otevřme brzy ráno k historickému románu a pusťme si k tomu třeba Laibach. Dejme si Barolo na pracovní poradě k lehkému jarnímu salátu a poslouchejme u toho Prince. Dostane se nám naprosto úžasných, někdy až silně dekadentních zážitků. Samozřejmě, časem se ukáže, že už někdo před námi vymyslel lepší kombinace, ale nikdy není nad osobní zkušenost. Pokud ji totiž mít nebudeme, stávají se z nás jen tupé loutky v rukou hudebních kritiků a sommeliérů."

Komentáře používají Disqus