úterý 21. listopadu 2023

Vertikály Semillonu z Hunter Valley

Po delší době jsem zase měl možnost ochutnat nějaký ten Semillon z Hunter Valley. U dovozce Alifea a hned od dvou různých producentů, byť spřízněných v rámci Agnew Wines – Audrey Wilkinson (web) a Pooles Rock (web). A navíc v různých ročnících. U tohohle vína platí, možná víc než u jiných, že srovnání mladého vína versus staršího je v podstatě nutné pro větší pochopení stylu, evoluce v lahvi u něj umí být dramatická. Degustace byla tak trochu opáčkem akce před čtyřmi lety, o které jsem sepsal report a najdete v ní myslím o dostatek dalších informací k tématu, především k oblasti a jak jsou vína připravována a co se s nimi děje při zrání. Dost jsem se těšil, jak se některá vína dál (ne)posunula a nakolik se bude můj dojem z vín pocit po těch letech lišit. Tak jdeme na to!

Pooles Rock Premiere Semillon 2018 je víno v počáteční ale již nazrávající fázi, limetkově čerstvé a pikantní se zatím jen lehce kouřově-toastovou linkou, suché, čisté, mírně krémové, čisté a slušně dlouhé. Solidní. Pooles Rock Premiere Semillon 2017 se projevoval na úvod minerálkově-reduktivně-zaprděně, s citrusy a výrazněji žlutým ovocem, bez toastových tónů zrání. Suché, čisté, limetkové s výraznější kyselinou, minerální, slušně dlouhé, zábavně mladistvé. Pooles Rock Premiere Semillon 2014 komplexní, citrusovo-minerální vůně, bohatší a zajímavá. Suché, čisté, šťavnaté, minerální, s krémově ovocnou linkou, efektní, delší, klasické. Hodně dobré. Pooles Rock Semillon 2012 složitější, opět minerálně-citrusové ale nazrálejší a trošku toastové, suché, živé, šťavnaté, krásné kyseliny, dobrá délka, vlastně docela málo vyvinuté vzhledem k věku. Pooles Rock Single Vineyard Semillon 2011 je skok výš i v rámci jejich řad vín. Intenzivní, toastové, minerálkově-reduktivní, lehce zvláštní a plné zábavných odboček. Suché, čisté, se skvělou kyselinou, intenzivní, komplexní, dlouhé a evokující školení v dubových sudech. Komplexní, vyvážené, krásné velké víno. Pooles Rock Semillon 2009 složitější, nazrálejší vůně, krémovost, toast a karamel, delší, kulatější a pocitově měkčí ale vyvážené, zajímavé. Vůbec bych si netipnul, že má jen 10.7 % alkoholu.

Audrey Wilkinson Winemaker´s Selection Semillon 2015 má trochu štiplavější limetkovou vůni, intenzivně minerálko-citrusovou, s decentním náznakem toastovaného dřeva. Suché, citrusové, s fajn kyselinou a velmi slušná délka, povedená věc. Audrey Wilkinson The Ridge Semillon 2014 (starší keře, specifická poloha) jemnější ale zároveň přísnější, „tvrději“ působící aromatika, citrusovo-minerální s již trochou toastové „dřevěné“ linky, suché a šťavnaté, charakterní, jemné a elegantní, se spoustou odboček a velmi fajn délkou. Tohle je krásné! Audrey Wilkinson Winemaker´s Selection Semillon 2013 nabízí trochu reduktivních smrádků v kombinaci s kouřovostí, citrusy a trochu krémovosti, poměrně komplexní a zajímavý projev. Suché, čisté, pěkné kyseliny, lehce krémové a zakulacené, trochu toastové, slušné. Audrey Wilkinson The Ridge Semillon 2011 je výrazně nazrálejší, toastově-karamelové a zároveň citrusové a živé, v chuti až lehce pocit jemné perličky, ve sklence se výrazně měnilo, složitější a zajímavé ale tak nějak trochu rozhozené. Chtělo by čas a prostor. Audrey Wilkinson The Ridge Semillon 2010 nazrálejší, dřevěně toastové, minerální a citrusové, bohatší. Suché, čisté, vyvážené, krásně udělané, vrstevnaté, delší. Velmi slušné. Audrey Wilkinson The Ridge Semillon 2009 nazrálejší, toastově-dřevěné, trochu divočejší, suché, čisté, citrusy a krémovost a toastovost, fajn délka, zajímavé pití.

Za mne aktuálně jasným vítězem, a teda tohle víno mne dostalo opakovaně, Pooles Rock Single Vineyard Semillon 2011. Ovšem Audrey Wilkinson The Ridge Semillon 2014 je také něco, co bych rád měl jak ve sklence tak i ve sklepě. Každopádně jsou to moc zajímavá vína, které je potěšení zkoumat.

Komentáře používají Disqus