čtvrtek 30. listopadu 2023

Avec pläsier! Bubliny od Schloss Sommerhausen

Jak už jsem se zmiňoval v pondělí a opakovaně předtím, tak nových zajímavých producentů z Německa na našem trhu utěšeně přibývá. A nejde už jen o různé „ryzlinkáře“ (nakolik tahle odrůda zase jednou právem letí nahoru) z oblastí na odrůdu se specializujících, stoupá zájem i o další oblasti a odrůdy. Ostatně o vzestupu Německa jsem tu už psal. Před pár týdny jsem se zúčastnil degustace dovozce Der Weinschmecker, který aktuálně přidal do nabídky hned tři nová jména. Konkrétně to jsou vinařství Joh. Bapt. Schäfer z Nahe a dva podniky z Frank, Weingut am Stein a Schloss Sommerhausen (web). Nejspíš se budu věnovat postupně všem, ale vzhledem k blížícím se svátkům odhrnu poslední jmenované, které se hodně zaměřuje na vína šumivá. Já teda bubliny piju v míře nemalé celý rok, ale pro spoustu vínomilců je to fakt záležitost hlavně na oslavy a svátky, nechápu! Podle průvodce Eichelmann je Schloss Sommerhausen vinařství roku 2023 v kategorii nejlepší kolekce šumivých vín, tak jsem byl natěšen, jejich bubliny dosud neměl :-)

Jak již název asi napovídá, tak nejde o žádné nové vinařství. Na zámku v Sommerhausenu, městečku ležícím na řece Mohan (a, kdo by to byl čekal, naproti Winterhausenu!) jižně od Würzburgu, se vína vyrábějí už někdy od roku 1435. A po staletí se zde připravovala korunovační vína pro německé krále a císaře. V původních historických zámeckých sklepích dosud zrají jejich šumivá vína, která tradiční metodou druhotného kvašení v lahvi vyrábějí od roku 1982, od roku 2011 z bio certifikovaných vinic. Mají k dispozici vinice v původních lokalitách jako Berg Ebengesezze, kde je doloženo pěstování révy od roku 1147. Celkem pracují na zhruba dvaceti hektarech – včetně poloh v Erste Lage Sommerhäuser Steinbach, Reifenstein či Grosse Lage Alttenberg 1172 – hlavně na vápenci, a s 22 různými odrůdami. Jsme ve Frankách, takže hlavní důraz je samozřejmě na Silvaner a Riesling, ale hlavně pro bubliny tvoří téměř třetinu výsadeb burgundské odrůdy. Suchá tichá u nich najdete třeba i z odrůd Muskatsilvaner, Muskateller, Gewürztraminer, Scheurebe, Sauvignon, Domina nebo Müller-Thurgau. Pěstují i unikátnější Bukettrebe a také Blaue Silvaner, odrůdu znovuobjevenou a oživenou právě na tomto vinařství J. K. Steinmannem v roce 1964. Již přes šest dekád se zaobírají ochrannou a udržováním starých odrůd. A dělají z nich i vína, takže kdyby si někdo chtěl připomenout třeba kdysi velmi rozšířený a dnes téměř zapomenutý Gelber Orléans, tak u nich máte šanci :-)

Od roku 1975 jsou členy VDP. Jako první ve Frankách od roku 2017 splňují podmínky FAIR'N GREEN a celkově jedou maximálně udržitelným směrem, od používání čím dál lehčích lahví či kartonů nevyžadujících lepenku po otevření nového provozu (2019), co jede primárně na solární energii (a to ještě většinu dodávají zpět do sítě) a obnovitelné zdroje. Jak již řečeno výše, tak vinice v bio, ve sklepě tak nějak „normálně“. Bílá a bubliny jedou hlavně v nerezu, některé kvasí ve starých velkých dubových sudech a hezky spontánně. Červená a burgundské odrůdy školí především v dubových sudech a do dřeva dávají i brandy :-) V roce 2022, po dokončení studií enologie, do provozu nastoupil Moritz Steinmann a je již šestnáctou vinařskou generací v podniku, takže o kontinuitu je postaráno.

Z bublin, které mají pod značkou avec pläsier, jsem ochutnal pět různých kousků. Riesling Pur Brut je neročníkový sekt s podílem rezervních vín, čistě z Ryzlinku rýnského. Na kalech (stejně jako všechny jejich bubliny) minimálně tři roky. Zde odstřeleno nedávno, v srpnu 2023, u ostatních jsem si bohužel neofotil zadní viněty a přesná data nemám. Dozáž někam k deseti gramům. Trochu složitější, pikantní, efektní zajímavá a lehce divočejší aromatika, navinulejší jablečné a peckoviny (meruňky), spíše suché, zábavné, extrémně snadno pitelné. Rosé de Saignée Brut je čistý Spätburgunder aka Pinot Noir, opět neročníkový a s podílem rezervních vín. Dozáž okolo 9 g/l. Příjemná, elegantnější především ovocná aromatika do drobných červených plodů, lehce toastové. Suché, čisté, šťavnaté, opět červené ovoce jako maliny, jemnější minerální linka a výborná pitelnost. Moc pěkně udělané roséčko.

Z vyšší řady ročníkovek jsme začali s Le Grand Blanc 2015 Brut Nature, což je kombinace Auxerrois a Chardonnay a po odstřelu bez dozáže. Komplexní aromatika s jasným delším ležením na kalech, mirabelky a citrusy a přismahlý ovocný koláč. Úplně suché, šťavnaté, vyvážené, trochu kořenité, minerální, strukturované, delší. Krásné, klasické bubliny. To mne baví hodně. Le Grand Rosé 2017 Extra Brut je opět čistý Spätburgunder s delším školením na kalech a dozáží jen 4 g/l. Uvádí klasickou barvu „Oeil de Perdrix“ aka koroptví oko a klidně bych, nakolik jsem poslední roky žádné koroptvi zblízka do očí nehleděl, i souhlasil :-) Příjemná jemnější ovocná vůně, drobné červené a lesní plody, lehce pikantní, minerální. Suché, lehčí, s krásnou kyselinou, vyvážené, živé, dlouhé… elegantní, špičkové rosé. La Grande Cuvée 2017 Brut Nature je jejich prestižní top víno, 2017-tka je (stejně jako v případě předchozího) aktuálně prodávaný ročník. Připravováno jen v dobrých letech, odrůdově převažuje Rulandské modré doplněné Auxerrois a trochou Rulandského bílého a Chardonnay. Bohatší, komplexní aromatika, ve které se navinulejší jablečná linka spojuje s doteky červeného ovoce, slanou minerální linkou, opečeným toustem s máslem, jasné delší zrání na kalech (4+ roky). Trochu kořenité a až dojem dotyku dřeva. Poměrně intenzivní v chuti, suché, koncentrované ale s lehkostí a elegancí, minerální, pěkně ovocné a dlouhé. Skvělé víno.

Komentáře používají Disqus