čtvrtek 2. července 2020

Giacomo Conterno a třináctiletá Barbera

Giacomo Conterno, jedno ze zásadních jmen Piemontu a legendární producent z Monforte d’Alba, představitel „tradicionalistického“ přístupu (ale to je celé takové sporné téma…). Delší macerace a fermentace bez kontrol teploty, velké sudy a dlouhověká vína, která ale potřebují dost času a prostoru, než ukáží vše co v nich je. Giacomo Conterno ve své nejslavnější podobě je především odrůda Nebbiolo a tedy Barolo, ale ze své zásadní vinice Cascina Francia u Serralunga d’Alba (14 ha jejich první zakoupené v roce 1974, od roku 1978 přešli plně na vlastní hrozny jen a pouze odsud, teprve v roce 2008 přidali další vinici a v roce 2015 zakoupili 9 ha v poloze Arione, hned vedle Cascina Francia) produkují i Barberu, tvoří i více než polovinu produkce. Mimo jiné proto, že Barolo lahvují jen v dobrých ročnících a výběrové (Riserva Monfortino) pouze ve výjimečných. Já měl teď možnost pít Barbera d’Alba Cascina Francia 2007 a rozhodně si nestěžoval.

Víno zraje dva roky ve velkých dubových botti, lahvováno bez přílišných úprav do klasické lahve Albeisa s celokorkem. Který, i přes 13 let věku, vypadal jak nový. V barvě poměrně temné, hutnější. A i vůně je taková, překvapivě mladistvá a dominantně ovocná, koncentrovaná a sladce ovocná, s hromadou tmavého ovoce, dotyky sušených květů, fialky trochu teplého asfaltu, hodně efektní. V chuti nabušené, silné, suché, koncentrované, opět s mladistvou sladkou ovocností, s uhlazenějším ale stále přítomným tříslem, dlouhé. Přes patnáct alkoholu a až extrémní zralost, aniž by ale spadalo do přezrálé likérovosti či marmeládovosti a díky vyšší kyselině si drží skvělý balanc. Ano, jsem příznivcem spíše lehčích a elegantnějších červených, ale tomuhle prostě nejde upřít obrovské kvality a šarm. A nebojím se, že by ještě nějaký ten pátek v lahvi nedokázalo zrát.

Víno jsme vypili v rámci narozeninové večeře v La Degustation, určitě se ještě zmíním o nějakých dalších vínech, byl to náročný večer :-) k nám vinařství dováží Markuzzi a levný to, kdo by to byl čekal, opravdu není.

Komentáře používají Disqus