pátek 3. července 2020

Čtyřikrát velmi chutně z Moravy

Vyrazil jsem ve středu na akci Fandíme našim vinařům! v restauraci Atelier Red & Wine, na které byla k ochutnání produkce více než desítky domácích vinařství. Některá znám docela slušně a chutnám nebo piju častěji (Dva duby, Krásná hora…), jiná alespoň testuji docela pravidelně (Plenér, Jaroslav Springer, Václav), další jsem znal ale v podstatě nikdy pořádně nepil a o jiných slyšel úplně poprvé. Ochutnávání jsem si užil a k některým vínům resp. vinařství se ještě vrátím (Masařík a Baláž určitě), dnes chci odsunout několik lahví, které na mne z toho či onoho důvodu více zapůsobily.

U Vinařství Plenér (web) jsem si znovu ochutnal Sylvánské o kterém psal nedávno a tentokrát se „koprovka“ nekonala, ale onen snad až přehnaně koncentrovaný a těžší projev s vyšším alkoholem a trochu botrytickými tóny stále ano. Hodně vychlazené ale určitě lepší než mi přišlo minule a věřím, že kupě lidí tenhle styl sedne :-) Každopádně se mi ale moc líbilo srovnání Cuvée Tři 2018 ve dvou různých finalizacích. Jde o Chardonnay a Pinot blanc z Klentnic a Pavlova, které kvasilo a zrálo ve třech různých nádobách – velkém dubovém sudu, nerezu a dřevěném sudu tvaru vajíčka. Běžná varianta, která je vyfiltrována a lehce zasířena, se projevuje docela krémovou výraznější aromatikou, s tóny zralých malvic a peckového ovoce, trochou dřeva a květinovou linkou. Suché, plnější, krémové, pěkně postavené, delší. Povedený kousek. Druhá varianta byla lahvována bez filtrace, s jemnými kaly a úplně nesířená. V aromatice působí svěžeji a živěji a pravda více jablíčkově, i v chuti je určitá lehkost a větší svěžest a snazší pitelnost. Oboje povedené, ke konkrétním jídlům v restauraci a na jednu skleničku bych preferoval klasiku, ale „naturální“ varianty bych s klidem vypil láhev.

Sauvignon blanc 2018 z Krásné hory (web) je hodně zajímavá ukázka odrůdy, ze dvou různých klonů a vinic, tři sběry, mix nerezu a dřeva a část kvasila se slupkami. Krásně čisté, svěží, mladistvé víno, s příjemnou odrůdu jasně prozrazující vůní s trochou citrusů a bylinek. Úplně suché, svěží, středně plné, s fajn kyselinou, lehkou herbálností a velmi jemnou svíravostí, dost povedené a pil bych rád znovu a s chutí. Výborný byl i Pink 2018 z lisování celých hroznů Pinot Noir a školený v 500l starších sudech, skvěle pitelná věc. Vůbec celá jejich aktuální nabídka je vlastně dost povedená.

O Vinařství Václav (web) jsem tu vlastně asi nic nepsal, je to nový podnik sídlící v Hustopečích a s vinicemi v Kurdějově a časem se určitě zmíním víc. Jejich Sauvignon 2019 jsou také tři sklizně, primárně připraveno v nerezu a přidáno jen pár procent vína zpracovaného v sudu. Oproti Krásné hoře si tady ale hrají s kvasinkami, je jich tu použito více a nechali si dovézt jedny konkrétní z Nového Zélandu. Výsledkem je velmi čerstvé, svěží, aromaticky vyloženě efektní víno, s tóny angreštu, travnaté a limetkové. V chuti suché, s bezva kyselinou a říznější, citrusové, výborně pitelné. Technicistnější, ale upřímně mi to chutnalo hodně.

Vinařství Baláž (web) z Dolních Dunajovic mělo vícero povedených vín (kabinetní Sylván či parádní Ryzlink rýnský z Valtické za mne rozhodně ano!), ale mně určitě nejvíc sedl Ryzlink vlašský 2018 pozdní sběr (Dunajovský kopec) z již vizuálem značně vybočující řady Pontic. U které si trochu pomůžu textem z webu: „Společný projekt Vinařství Baláž a Taubenschuss z rakouského Poysdorfu a vína dvou mladých vinařů (Jiří Baláž a Markus Taubenschuss) jako prezentace „mladistvého a nesvázaného“ vinařského stylu a unikátního „pohledu na svět“ nové a nastupující vinařské generace.“ Připraveno v osmistovce nevypalovaném dubovém sudu, lahvováno do burgundské lahve se zavoskovaným hrdlem. Koncentrovaný ale přitom nijak těžký, voňavý, bohatší vlašák s fajn kyselinou a vyvážeností, dlouhý, s minerální linkou. Seriózní (i když viněta na to nevypadá) krásné víno! Čekal jsem nějakou divočinu, tohle mi nijak nesvázané ani coby unikátní pohled na svět nepřijde, je to prostě dost povedený vlašák jak má být! Ale bude mne z téhle řady zajímat oranžový tramín i plnější Chardonnay. A vlastně i další jejich vína. Jo a mimochodem… producenti z Dunajovských kopců mají společný e-shop a dokonce si navzájem ochutnali a odhlasovali z 32 nominovaných typických dunajovských vlašáků devět kousků, které prodávají ve společné bedýnce. Takhle se mi to líbí!

Komentáře používají Disqus