pátek 24. listopadu 2017

Z vinařství Zambartas nad lahví Shiraz-Lefkada

zambartas-shiraz-lefkadaNedávno jsem doma otevřel láhev Shiraz-Lefkada 2015 z kyperského vinařství Zambartas. Temná, téměř neprůhledná barva, fialový tón, barví stěny sklenky. Mladá, koncentrovaná, temně ovocná vůně, tmavé lesní plody, cassis, grafit, dřevo. Nabušené, trochu syrové a teprve na cestě. Chuť dost kopíruje vůni. Je suchá, plná, velmi koncentrovaná, s hromadou tmavého ovoce a tříslovin, s jasným vlivem dřeva, dlouhá. Efektní „moderní“ víno s potenciálem, za pár let bude ještě o kus zajímavější. O tamní ostrovní produkci jsem tu měl zápisek Kyperské vinařství aneb nejen Commandaria a pak též krátce Propíjím se Kyprem, ale láhev mi připomněla, že jsem tak trochu sliboval nějaký report z návštěvy vinařství. Tak dnes tedy Zambartas. Právě ten mi vyšel, z vín slušně dostupných po ostrově, jako jeden z vůbec nejzajímavějších producentů.

Vinařství založil teprve v roce 2006 Akis Zambartas, zkušený vinař pracující pro tamního velkoproducenta. Sídlí na jižní straně pohoří Troodos, v obci Agios Amvrosios regionu Krasochoria. Dnes jej však vede jeho syn Marcos, který vinaření vystudoval a zkušenosti sbíral v Austrálii, ke které má podle všeho stále velmi silný vztah (a ostatně tam poznal i manželku Marleen, která je ale pravda původem z Holandska). Před tím, než se definitivně rozhodl pro vinaření, studoval chemii v Londýně a poté pracoval v korporátu. Moc sympatický týpek, se kterým byl rozhovor (v angličtině, logicky z výše uvedeného perfektní) velmi osvěžující a tak nějak pěkně bez nesmyslných kravin a věšení bulíků na nos. Celkem otevřeně mluvil o tom, co a jak dělají a proč, co by rádi a možnosti zatím nedovolují a podobně. Je vidět, že chemie na něm zanechala nějaké stopy, snaha o to mít věci analyticky zmáknuté, čisté a tak je hodně výrazná. Vinice jsou ale v přechodném období na bio a produkce rozhodně chemička není :-) Byť dokyselení Xynisteri klidně přizná. Mimochodem při naší návštěvě u něj právě byla výprava z Austrálie, která si řízky z jeho různých výsadeb Xynisteri odvážela pro experimentální výsadby u nich.

marcos-zambartasMomentálně pracují na téměř šesti hektarech vinic, z toho zhruba polovinu vlastní. Část jsou nové výsadby z let 2006-2009, část staré i velmi staré výsadby. Některé mají možnost zavlažování, které v některých případech používají (obzvláště pro udržení na úplném počátku), byť se mu snaží vyhýbat. Ochutnal jsem nebo v počtu celé lahve pil všechna jejich vína (krom základní „spotřební“ řady Koukouvagia), některá opakovaně, a pokud budete na dovolené na Kypru, tak bych se nebál prakticky ničeho. A i proplétání silničkami v horách (kde je o poznání chladněji než u moře, což je super) při cestě do vinařství má své kouzlo, tedy pokud se jednomu dítěti nechce z těch všech zatáček zvracet :-)

V rychlosti poznatky k vínům. Xynisteri 2016 čerstvé, čisté, citrusové, jemnější ve vůni. Suché, čisté, čerstvé, s dobrou kyselinou, vyvážené, živé, krásně pitelné víno, slušná délka, nic super výrazného ale moc fajn. Xynisteri Single Vineyard 2015 je selekce hroznů ze starších výsadeb a víno s několikaměsíčním školením v sudech. Na úvod trochu zaprděné a sluší tomu odvětrání. Čerstvé, energické, minerální, citrusové a lehce krémové. Suché, pěkné kyseliny, středně plné, dobře postavené, seriózní moc pěkné víno. Semillon-Sauvignon 2016 je čerstvé, čisté, šťavnaté víno, žluté ovoce, jablko a citrus, suché, fajn kyseliny, lehce krémové a vybalancované. Částečně fermentované v sudech.

zambartas

Rosé 2016 je odrůdově Cabernet Franc a Lefkada, barvou spíše světlé červené (měl jsem i světlejší pinoty než tohle). Intenzivní červená ovocnost, drobné plody, silnější plnější v chuti a dokonce něco tříslovin, poměrně důrazné, ovocné, delší. Dost efektní záležitost super ke grilu, láhev na pláži na sluníčku by byla dost destruktivní :-) Epicurean 2015 je směs Mourvèdre a Yiannoudi (asi z pětiny) a stylově takové jihofrancouzsky kořenitě ovocné, tmavé třešně, fajn kyseliny, hezky postavené, čerstvé, trochu uhlazenější tříslo, dobrá délka, příjemné silnější pití. Maratheftiko 2015 suché, čisté, poměrně koncentrované a s výraznějším tříslem, dřevo, lehce květinové, dobrá délka. Fajn kousek. Ročník 2014 téhož působil zralejší, jižnějším kořenitějším dojmem, dost chutné víno. Pil jsem i Shiraz-Lefkada 2013, oproti mladému vzorku s o něco uhlazenějším tříslem, velmi pěkně postavené seriózní víno, které bych se vůbec nebál postavit světové konkurenci.

Komentáře používají Disqus