pondělí 27. listopadu 2017

Jetlag s Mladými vinaři

jetlagKdyž jsem před třemi lety připravoval pro přílohu Hospodářských novin speciální téma „Mladí vinaři“, nastavili jsme s vedoucím magazínu věkový limit na 35 let. Uskupení stejného jména, které na Moravě vzniklo (zatím tam nikoho z Čech nevidím), jej má rovnou na čtyřicítce. Přijde mi to docela hodně, ale na druhou stranu jsem spokojen, že dle jejich měřítek se sám stále bezpečně vejdu do označení „mladý“, protože se tak samozřejmě cítím! Ale předpokládám, že po čtyřicítce tomu nebude jinak :-) Každopádně tahle partička se rozhodla spolupracovat, navzájem se podporovat, pomáhat si a předávat zkušenosti. A jednotlivá vína velmi odlišných vinařství a vinařských osobností prezentovat dohromady, hezky společně na všemožných vinařských akcích i vlastních degustacích. Velkou prezentaci na konci srpna na Štvanici jsem bohužel nezvládal, ale zaskočil pozdravit alespoň minulý pátek do nového pražského vinného a čajového (stojí za ním stejná osoba jako za sítí čajových obchodů Oxalis) baru Jetlag na Náměstí Jiřího z Poděbrad. Dost zajímavý prostor, kterému dominuje nerez a je celý rozsekán do časových pásem. Název ve mně nevzbuzuje dvakrát příjemné vzpomínky, a pro příznivce „folkloru vinných sklípků“ to možná nebude úplně útulné prostředí, ale rozhodně tomu nelze upřít originalitu. Když jsem poprvé před pár týdny jen nahlédl skrze dveře, tak na baru prominentně uviděl španělské modré „víno“ Gik a dovnitř ani nepokračoval, což bylo chyba. Teď na degustaci v nabídce objevil pár více než lákavých lahví, jména jako Sepp Muster, Carl Löwen, Von Winning, Dobrá vinice či Vinařství Gala. A taky vína od „mladých“ :-)

Začnu lahví, která mne oslovila nejvíce a vyprovokovala delší příspěvek na Instagramu, který sem prostě vložím celý níže. Vinařství Plenér Cuvée Leonard 2016 je z Klentnice, vinice Nad svatým Leonardem, a jestli se nepletu tak jde o gemischter satz z původních výsadeb několika různých odrůd. Jemnější, elegantní záležitost spíše do květinova, čerstvá a s bezva kyselinou, alkohol není zrovna nízký ale přitom nijak nevyčuhuje, je to vybalancované nevtíravě zábavné krásně postavené víno, zajímavé. Krom vzorku jsem si dal před odchodem i celou decku a budu muset pořídit i nějakou tu láhev.

Dnes degustace Mladých vinařů @mladivinari (a v baru teda spíše vinařek). Ve sdružení mají na "mladý" limit 40 let, což mi přijde docela dost, ale na druhou stranu jsem dle jejich měřítek sám zatím bezpečně v limitu a tak je vše v cajku (protože se býti mladým rozhodně cítím) :-) Nejvíc mne dnes oslovilo Cuvée Leonard od Dominiky Černohorské (aka vinařství Plenér, @vinarstviplener), tak nějak dokonale mi sedlo do nálady. Ano, nejsem robotický profík střílející čísla na stobodovce, prosté lidské pocity mne výrazně ovlivňují. K tomu jsem si užil debatu o designu viněty, o problémech kombinace moderního písma a loga s ručně psaným názvem, o nesouladu designu s vínem, o tom jak vše ladí s osobou kombinujícím krásné šaty s teniskami... Tohle všechno je vlastně ten hlavní důvod, proč mne víno furt tak baví. Fakt to není jen alkohol a v poznámkách kytky a třísloviny a sem tam živočišnost, ale něco o hodně víc a zábavnějšího. Tož tak, při pátečním večeru... #wine #czechrepublic #moravia #youngwinemakers #womenpower #inasentimentalmood #moved #fb

A post shared by Jan Čeřovský (@belcarnen) on

Roman Bílek „Zeťák“ Ryzlink vlašský pozdní sběr 2016 (Velkopavlovická) jiskřivě žluté, čerstvé, čisté, svěží, s bezva kyselinou, dobře pitelné a slušně dlouhé, technicky precizní bílé. U Vrbů Veltlínské zelené pozdní sběr 2016 (Hustopeče, Růženy) světlé, velmi čerstvé, pikantní, herbálnější v projevu, suché, výraznější kyseliny, herbálnost, zemitost. Vinařství Herzánovi Sylvánské zelené 2015 pozdní sběr sur lie je přesný opak, s barvou výraznější zlatavou, se zralejší, plnější, krémovější aromatikou s fajn listnatou linkou, i v chuti plnější, silnější, krémové, uhlazené. Arte Vini Ryzlink rýnský 2016 VOC (Hostěradice, Volné pole) velmi světlé, aromaticky spíše květinové až květy sušené, suché, hodně kyselin ale zároveň i dotyk cukru. V současné podobě ale poněkud rozhozené.

mladivinari1

Vinařství Mikulica Tramín červený 2016 výběr z hroznů (Popice) poměrně aromatické, květinové do růží, v chuti plnější a překvapivě pěkně suché, dobře postavené, čisté, nic složitého ale fajn. Fabig Soul Sauvignon Blanc „Na výsluní“ 2016 (Hustopeče) čerstvé, živé, herbální a bílé ovoce, krásně čisté, suché s hodně výraznou kyselinou vyváženou trochou zbytkového cukru, perfektně připravené víno. Ideální v setu s dalšími sauvignony od Fabiga z jiných poloh pro srovnání. Vinařství Simeon Ryzlink rýnský 2016 zemské polosuché čerstvé, mladé, květinové a lehce kozí sýr s meruňkami, čisté, fajn kyseliny a něco cukru, uhlazenější, pěkně pitelné. Prospěje tomu čas, myslím.

mladivinari2

Vinařství Krásná Hora Cuvée Bernety 2015 zemské je směs Cabernet Sauvignon + Merlot, ovocnější peckovinová záležitost, suchá, středně plná, s fajn kyselinami, spíše hebčí s nijak výrazným tříslem. Trochu mne tam v aromatice rušily výraznější těkavky. Vinařství Kamil Prokeš Merlot 2015 výběr z hroznů (Velké Pavlovice, Nadzahrady) výraznější, zralejší až přezrálý projev evokující fortifikát, tmavé lesní ovoce, káva, výrazné a silné v chuti, suché, koncentrované, fajn délka. Taková trochu obludka, která dokáže zaujmout čistou silou, ale mně tam přeci jen chybí něco navíc. To Víno J. Stávek Lokus červený 2015 je již opravdu fortifikát, likérové víno. V projevu intenzivní, trochu oxidativní, čokoláda, kořenité tóny. Sladké, silné, nabušené, efektní, dlouhé. Parádně připravená záležitost, která by mohla hodně zaujmout příznivce vín jako Pineau de Charentes (ale ostatně i portského).

mladivinari3

Komentáře používají Disqus