pondělí 26. září 2016

Fantastický Furmint z… Burgenlandu

Wenzel-Furmint-Vogelsang-2014Burgenland jsou pro mne červená, hlavně Frankovka, a v okolí Neziderského jezera parádní botrytická sladká bílá. Je tam toho ale samozřejmě mnohem víc co stojí za pozornost. Trochu nečekaně i fantastický Furmint. Tahle odrůda má šanci být bílou tváří špičkových vín z Maďarska, ale s Rakouskem zrovna spojována není. Výjimkou je rozhodně Michael Wenzel (web) z Rustu, nedávno jsem tu psal o jeho frankovce a už dříve o dalších vínech. Před více než pěti lety mne jejich základní Furmint dost bavil, ale nějak víc jsem se mu nevěnoval. Chyba, mohl jsem mít alokace! :-) Odrůdu začal pěstovat jeho otec Robert v osmdesátých letech, dovezl si různé klony z Maďarska, a postupně se v jejich sortimentu stala dost důležitou, nyní připravují pět různých furmintů (a v šestém je ve směsi) a slaví s nimi dost úspěch. Wenzel vlastní a bio(dynamicky) v okolí Rustu obhospodařuje několik špičkových tratí s odlišnými půdními podmínkami, rozdíl je mimo jiné vidět i na vinětách, jejichž grafické ztvárnění odpovídá různým druhům horniny jednotlivých poloh. Na vinětě Furmint Vogelsang 2014, z vinice kterou odrůdou osázeli vůbec nejdříve, je tak křemen, rula a svor. A v lahvi naprosto fantastické víno.

Zelená burgundská láhev, šroubový uzávěr. Citronová žlutá barva. Vůně a chuť mi pak připomínají dvě vinařské legendy. Tou první je István Szepsy z Tokaje, druhou Stéphane Tissot z Jury. V aromatice je dost ze suchých vulkanických Szepsyho furmintů v kombinaci s přísnější mineralitou a stylem šardonek od Tissota, těch ze spíše jílových vinic. Vůně je čerstvá, energická, šťavnatě ovocná a slinosbíhavá, pikantně minerální, trochu slaná, trochou kouřová, jablko, limeta, jasně „varuje“ před výraznými kyselinami. V chuti štíhlé, řízné s opravdu výraznou kyselinou. Šťavnatost, mineralita, energie, pěkná struktura, postupně nastupující spíše diskrétní ovocnost v delším doznívání, i přes štíhlost koncentrované, výborně pitelné, moc zajímavé. Přísné, ale krásné. Ročník 2015, který jsem zatím nechutnal a bude mne moc zajímat, by měl být znatelně plnější. Ale tenhle kousek mi vyhovuje dost nekriticky :-) Tedy… není to levné a především je toho děsivě málo, nějakým osm set lahví a z toho v ČR bylo dvanáct (dovezl a bude i nadále Veltlín; preferují, když si láhev dáte u nich v baru a ochutná vícero lidí, než je prodávat domů). Pro mne jeden ze zásadních (znovu)objevů a nejlepších letošních vín.

vogelsang-terroir

P.S. Wenzel ulovil doménu furmint.at. Já, opájeje se tímhle báječným vínem, ze samé radosti zakoupil furmint.cz :-) Kdyby měl někdo v plánu prodávat v ČR parádní furminty (ať už z Maďarska nebo jakéhokoliv jiného původu), tak ji za rozumných podmínek rád předám :-) V nejhorším ji mohu používat na maily při komunikaci s Maďary, budou mít radost. Stejně jako Francouze baví pinot.cz, třeba :o) Jo a kdyby někdo chtěl www.burgundsko.cz, tak toho se klidně zbavím. Teď piju furminty! ;-)

Komentáře používají Disqus