středa 18. dubna 2012

Úplně normální bílé z Jerezu

Barbadillo_Castillo_de_San_Diego_2011Člověk se furt učí. Při nedávné velké objednávce sherry jsem v e-shopu narazil i na úplně konvenční bílé víno, tedy žádná fortifikace, zrání pod flórem ani oxidativně hromadu let v systému solera, ovšem připravené z odrůdy Palomino Fino (tj. základ sherry) a původem právě z oblasti okolo Jerezu, Sanlúcaru a tak. Takový unikát, Palomimo nezpracované jako sherry, to hned musím vyzkoušet! Navíc od producenta, který dělá hodně slušnou manzanillu (myslím, že jsou její největší producent vůbec). Jaké bylo mé překvapení, když jsem zjistil, že Antonio Barbadillo Castillo de San Diego je vůbec nejprodávanějším bílým vínem ve Španělsku a ročně ho z vinařství vyjde tak šest milionů lahví. Nu což, tím si radost kazit nenechám, všechny ty ostatní zajímavé parametry přeci stále platí :-)

Antonio_BarbadilloZařazeno je jako Vino de la Tierra Cádiz, tedy o stupeň níže než z apelací (D.O.), v podstatě jde o víno zemské. Prodává a pije se jako mladé (Palomino má typicky málo cukru i kyselin a tendenci rychle oxidovat, takže to má logiku), domů mi dorazil aktuální ročník 2011. Po několika desítkách let podnik připravil speciální balení, místo klasické viněty byla celá láhev v barevném platovém hávu, viz fotka výše. Ale původní láhev (tvar směrem burgundské) i s vystouplým znakem zůstala. Uzavřeno lisovaným korkem. Celý příběh vína si můžete přečíst třeba tady, je to docela zajímavé.

sherry_zasilkaPěkná výraznější citronová žlutá, trocha bublinek. Čerstvá, slinosbíhavá a celkem slušná vůně. Citrusové tóny, ovoce i kůra, květiny, trochu hrušky a kvasnice, mírně evokuje nahořklost. Suché, čisté, živé, trošku zaperlí v ústech, spíše lehčí (ale alkohol je 12.5%), snadno pitelné. Ovoce, kvasnicové tóny, mírná hořčina v dochuti, celkem slušná ale nijak výrazná kyselina. Trochu připomíná některé Muscadety z Loiry. Hrozně snadno se to pije, je to jednoduché, někde v létě v restauraci u moře s hromadou mořských plodů a ryb na talíři bych si to dovedl představit celkem dobře. Žádný zásadní objev se tedy nekonal, ono za necelé 4€ ho asi ani čekat nešlo, a Palomino budu nadále vyhledávat spíše v jeho tradiční podobě :-) Sherry mám teď doma docela dost…

Komentáře používají Disqus