pátek 22. dubna 2011

Bubláme s bohémkou & Piper-Heidsieck

bohemia_regia_brutJe jaro, poslední dny venku smaží slunko, čas osvěžit se sklenkou šumivého vína. Ostatně jako v létě, na podzim, v zimě… :-) Kdybych si musel vybrat jednu vinařskou oblast a víno, které budu pít do konce života, momentálně zvolím šampaňské – před milovaným pinotem (z Burgundska i mimo něj), ryzlinky i sherry. V dobrých bublinách najdu ryzlinkovou svěžest a kyseliny, bohatost a komplexitu velkých burgundských vín (ostatně odrůdy jsou stejné) a mnoho dalšího. Dneska odrhnu poznámky ke dvěma šumivkám spíše z nižšího cenového spektra. A začneme domácím Vinařstvím roku, které už se titulem chlubí i v reklamách, samozřejmě v kombinaci s dominantním obrázkem jejich základního demi sec produktu…

bohemia_regiaBohemia Sekt je všudypřítomný, koupíte ho i v té nejzapadlejší vesnické prodejně a zároveň často najdete i v luxusních restauracích (typicky Prestige Brut a ještě častěji Château Radyně, podáváno jako aperitiv). Včera jsem měl dvě sklenky jejich Regia Brut, na osvěžení ke koncertu v Rudolfinu. Reklamní materiály praví, že víno jest vyrobeno z jihomoravských hroznů metodou charmat (druhotné kvašení ve velkém tanku) a „hlavní podíly v cuvée patří Ryzlinku vlašskému a Veltlínskému zelenému“. Další odrůdy jsou prý „tajemstvím firemních sklepmistrů“. U první sklenky bych si vsadil, co tím tajemstvím (dost možná omylem, hrozny nakupují ve velkém) bylo. Slušné perlení středně velkých bublinek. Výraznější ovocná vůně trochu do lesních jahod, příjemná a zábavná, celkově aromatický projev jasně ukazoval na přítomnost nějakého hybridu, nejspíš charvátu. Suchý, čistý, vyvážený, dobře pitelné voňavý líbivější aperitivní sekt s mírným zbytkovým cukrem. Příjemně překvapilo. Druhá sklenka byla z jiné lahve a podle všeho i šarže – vůně byla o dost zastřenější, jednodušší květinová. Chuť čistá ale méně vyvážená, hrubší s mírnou hořčinou v závěru, naprosto obyčejná korektní a nic víc. U této kategorie sektu bych čekal o dost konzistentnější projev.

V supermarketech ještě na chvilku zůstaneme. Piper-Heidsieck je jedním ze tří nejčastějších (společně se základním Moët & Chandon a Veuve Clicquot Ponsardin) šampaňských, která běžně uvidíte v regálech, navíc obvykle nejlevnějším, dá se i u nás pořídit okolo 700,- Kč. O domu jsem něco psal u jejich ročníkovky (novinkou je, že podniky Piper-Heidsieck a Charles Heidsieck letos zakoupila skupina Societe Europeenne de Participations Industrielles, zaplatila za ně, včetně 800ha vinic a 40 milionů lahví ve sklepích, 400 milionů euro), i o tomhle základním brutu se tu párkrát zmiňoval v minulosti. I když je to obrovský producent a všechno tohle okolo, opravdu hodně mne baví a po pravdě leckdy kvalitou předčí i mnohá pěstitelská šampaňská malých domů, na která jinak nedám dopustit a vždy je doporučuji před velkými značkami. Dost často vyhrává v soutěžích, možná i díky poměrně efektnímu a snadno přístupnému projevu.

piper_heidsieck_brutAle nejen jemu, je to vyrobeno hodně seriózně. Typicky bez malolaktické fermentace a s dost malou dozáží, při druhotné fermentaci v lahvi si ve sklepích poleží nejméně 24 měsíců a často i déle, docela velký bývá podíl rezerv z předchozích let. Odrůdově v základním brutu dominanuje Pinot Noir (typicky přes polovinu) doplněný Pinot Meunier, Chardonnay hraje menší ale důležitou roli (do pětiny směsi, spíš 15%). Nepřehlédnutelná viněta. Velmi pěkné perlení menších až středních bublin. Výrazné efektní toastové až trochou kouřové aroma, které může někdy připomínat bílá školená v barrique sudech. To vše doplněné svěží citrusovou vůní, pečenými jablky, živé, slinosbíhavé. Otevírají se různé další jemnější vrstvy, je to až překvapivě komplexní, láká ke zkoumání i napití a jasně demonstruje, že si ve sklepě poleželo poměrně dlouho. Středně plné, suché a nádherně živé v chuti, šťavnaté, minerální, krémově ovocité, delší, krásně postavené, osvěžující, parádní pití. Jediná nevýhoda je, že se pije až příliš snadno… je to takový ten typ vína, u nějž je „láhev objemu magnum ideální velikost pro džentlmena, jehož manželka nepije“. Ta moje bubliny pije a sedmička je pro dva vyloženě málo :-)

neco_jako_sorbetPiper-Heidsieck je na pravé dobré šampaňské „levný“, přesto místo něj můžete mít právě tu Bohemia Regia a další běžné bubliny třebas 3x až 5x. Pokud nejste nadšenci do bublin a prostě je jen „nutně potřebujete“ na nějakou oslavu jako aperitiv, tak se ničím netrapte a v klidu sáhněte po jedné z mnoha slušných marketových šumivek okolo dvou stovek – Freixenet, Bohemia Prestige Brut a další. Jestli si chcete ale užít i opravdu dobré víno a zároveň šampaňské, které obvykle potěší i začátečníky v oboru a nadšence nenechává chladnými, je Piper dost dobrá volba. I přes to, že je na každém rohu a rozhodně o něm nejde říct, že jde o rodinného producenta piplajícího se s každou lahví :-)

P.S. Na fotografii výše můžete vidět bezva použití klasického demíčka od Bohemia sektu… nalít na citronovou zmrzlinu :-) Výsledek vypadá jak laboratorní pokus, ale je překvapivě chutný.

Odkazy: Jak vzniká šampaňské v obrazech

Komentáře používají Disqus