čtvrtek 13. prosince 2007

Nové číslo časopisu Víno & Styl

Tak a je tu nové číslo časopisu Víno & Styl, který považuji za asi nejzajímavější tematické periodikum, co na tom našem malém písečku někdo zplácává. V prvních číslech možná bylo trošku vidět ovlivnění některými z dovozců, ale nyní to již tolik nevyčnívá. Další číslo je tedy na stáncích a přináší, krom mnoha jiných zajímavých témat, test Müllerek okolo dvou stovek a zároveň pravých šampaňských za ceny okolo tisícovky.

Osobně mne nejvíc zaujala ta vína z Champagne. Nedávno jsem tu totiž psal o jedné zajímavé degustaci a v časopise si mohl srovnat poznámky a názor na mnohá z ochutnaných vín hned s několika domácími sommeliéry. V Champagne si nějak jistý v kranflecích nejsem a něco podobného se vždy hodí. Článek efektně předvedl, jak je bodování vína ošemetná věc i mezi profíky. Vína totiž hodnotil Ivo Dvořák společně se třemi dámami – Klárou Götzovou, Ditou Skřivánkovou a Klárou Kollárovou. U každého vína je ale uveden nejen průměr od všech čtyřech degustátorů, ale zároveň i body od každého z nich. Už pro tuto drobnou zajímavost stojí zato časopis zakoupit. Rozdíly jsou zásadní. Osobně mne velmi překvapilo nízké bodové hodnocení šampaňského Mailly Grand Cru, které mi přijde skvělé, což samozřejmě není žádné objektivní měřítko, ale pro mne je to názor dost zásadní. Především mne překvapuje, že víno je popsáno hodně dobře, ale má body nižší než dle popisu výrazně horší vína. Stejně zklamalo i dost špatných 75 bodů pro Jacqueson Cuvée no. 731, takto nízké hodnocení u vína za více než 1.200,- Kč je tristní. Klára Götzová mu udělila dokonce jen 71 bodů, což vzhledem k faktu, že toto víno na velkém dni Champagne v Praze prezentoval právě její domácí Dům vína U Závoje, působí docela zábavně. Osobně mi tohle víno hodně chutnalo, skoro si říkám, zda na hodnocení pro časopis nebyla nějaká špatná láhev. Nebo mám dost divný vkus. Ale kdo ví. Celková skóre vín byla mnohem nižší, než bych býval čekal, ale mnohem zajímavější je rozptyl v hodnocení... jeden vzorek dostal jak 92 bodů (tedy již v podstatě vyjímečné víno), tak i dost průměrných 78. A pak nakupujte podle tabulky :-)

A pokud se na tabulky spoléhat nechcete, mrkněte na jednu z posledních Winelibrary TV Garyho Vaynerchucka, ve které hodnotí vína z různých krabicových balení. U mládeže v Austrálii a ve Velké Británii je to dnes prý trendy (a cool, nebo jak se to říká). No nevím. V létě jsem čtrnáct dní, v lesích na Šumavě, konzumoval španělské červené a bílé z bag-in-box balení. Chlazeno v potoce, popíjeno z dovezené OIV sklenky, a v poměru cena-výkon ušlo. Nachladit nějaké Chablis nebo Bordeaux by sice šlo též, nejspíš bych si ho po večerech i užil, ale logistika u patnáctilitrového boxu s pípou je zásadně snazší. Takže krabicím předpovídám velkou budoucnost, rozhodně se budou ve sklepě lépe rovnat a skládat než kulaté lahve :-) Čím to je, že na mne (tedy bag-in-box, tetrapak nepočítám) krabice působí mnohem méně děsivě, než třeba dříve popisované plechovky?

Komentáře používají Disqus