středa 19. prosince 2007

Od Rossijskoe po Champagne…

… aneb malý exkurz do bublinek všeho druhu. Taky vás štve, když je za „šampáňo“ označována láhev Bohemia Sektu? A mrzí obecně dost zakořeněné přesvědčení, že šumivá vína se hodí maximálně k narozeninám a na Silvestra? Mne ano a i to byl jeden z důvodů, proč uspořádat malé předvánoční posezení s několika lahvemi šumivých vín.

Cílem bylo, krom seznámení účastníků s tím, co to vlastně šumivá (a případně perlivá) vína jsou, představit je v několika kvalitativních řadách a různých podobách. Vzhledem k tomu, že vínem se neživím, posbíral jsem kupu různých vzorečků více či méně dostupných v běžné maloobchodní síti. Nakonec dorazilo méně účastníků, než jsem očekával (klasické předvánoční rušení na poslední chvíli), takže i zkoumaná škála vín byla poměrně „hrubá“ – z důvodu rozpočtu okolo 250,- Kč na osobu prostě nešlo zařadit mnohé mezivzorky. I tak bylo co chutnat a rozpoutala se živá debata.

Na úvod přiteklo Rossijskoe Igristoje, jedna z nejznámějších značek, asi je ještě v živé paměti původní „Sovetskoje Šampanskoje“. Toto víno vyrábí v licenci domácí Soare Sekt a lahvinka se dá koupit pod osmdesát korun. Nevýrazné a rychle vyprchávající perlení, aromatika až lehce nahnilého ovoce (přítelkyně označila za „záchodky“, každopádně je to velmi výrazné) a umělá sladká chuť ho předurčují pro vyložené nenáročné konzumenty (po napsání poznámek jsem sklenku vylil, dopíjet nemělo smysl). U tohoto vína se krásně projevilo, že uspořádat podobnou ochutnávku mělo smysl. Na začátku Rossijskoe nepropadlo, mnohý z účastníků by si ho klidně dal, o půlnoci na Silvestra proč ne… v závěru ochutnávky, po dalších vzorcích, už ho dopíjet (na rozdíl od všech ostatních vzorků) nechtěl nikdo. Což nic nemění na faktu, že během následujících pár dní se tohoto vína vypíjí desetitisíce lahví. A tak to asi má být.

Jako mezičlánek na propláchnutí sklenek i úst posloužilo Prosecco z italského Veneta, lehké perlivé víno od firmy Sacchetto. Základní Itálie, krásně pitelná, ovocná a jako dělaná na celou láhev někde pod pergolou v horkém letním dni. Povedené, za tři eura v italském supermarketu či 120,- v ČR proč ne.

Posun ke kvalitnějším šumivým vínům pak zajistil Freixenet Carta Nevada, španělská Cava a jeden z nejprodávanějších demi sec sektů na světě. Kdo by neznal matnou láhev se zlatočernou vinětou? Víno potěšilo výraznějším perlením, květinovo-ovocnou vůní i chutí, kde sladkost nijak nevyčnívala, dojem byl spíše lehčí a dostatečně harmonický a dlouhý. Na vyloženě spotřební víno slušné, osobně od Freixenetu dávám přednost suchému Cordon Negro. Za Bohemia Sekt jsem nasadil svého oblíbence, Prestige Brut. Víno opět s velmi slušným perlením, ve vůni i chuti se objevují broskve a zelená jablka, víno působí hutnějších dojmem, kyselost je poněkud ostřejší, ale ne na úkor harmonie. Sekt je to dlouhý, příjemný a v ceně okolo 200,- Kč skvělý nákup. Do gastronomie báječné víno.

Jako jediný zástupce rosé sektů se pil Znovín De Lux Claret Brut, vytvořen z odrůdy Zweigeltrebe původem ve viniční trati Volné Pole. Původně tak trochu líbivka, do jemně jahodově-kořenitých tónů, ideální na letní popíjení, byla bohužel trochu nalomena a táhla do mírně „sklepních“ tónů. Škoda, tak třeba příště.

Skokem do vyšší třídy se stal Crémant D’Alsace Brut 2002 z odrůdy Chardonnay, v šumivých vínech proslaveného vinařství Lucien Albrecht. Víno expresivní květinovo-ovocné vůně, komplexní, svěží a příjemné. S dlouhou chutí, krásně ovocnou, s říznou kyselinkou. Bohužel tak říznou, až táhne do ostře citronových tónů. Škoda, ryzlinkové sekty jim jdou lépe. I tak o skok lepší než cokoliv předtím, bohužel i cena na dvojnásobku Freixenetu či Prestige Brut.

O vrchol se postaralo šampaňské Piper-Heidsieck Brut, jedna z velkých a „profláklých“ značek, kterou třeba v Londýně najdete v každé druhé večerce. Na neročníkové šampaňské v ceně 699,- Kč, tedy jakési úplně základní cenové hladině v ČR, ovšem až překvapivě kvalitní. Opravdu krásné jemné perlení vytvářející velmi „krémový“ dojem. Velmi výrazná vůně s tóny opečených jablek (i s popelem okolo), toastu, citrusů, živá kyselinka a trochu tropických tónů, dlouhý dozvuk… krásné pití. Možná docela přímočaré, žádné složité komplexní tóny, trochu líbivé… ale stejně bych si klidně ještě láhev koupil. Založeno primárně na odrůdě Pinot Noir, s příměsí Pinot Meunier a Chardonnay. Na kvasinkách zraje minimálně 24 měsíců. A koupeno v Tescu, pro ty, kteří supermarkety úplně odsuzují :o)

Další v řadě malých ochutnávek pro skupinu spíše „nevinných“ přátel se nesla v příjemném duchu a snad i účastníkům něco dala. Pokud si kdokoliv z nich uvědomí, že někdy má smysl dát těch pár korun navíc za znatelně příjemnější vinný zážitek, než mohou poskytnout ta nejlevnější supermarketová vína, mělo to smysl. Co to udělá s jejich domácími rozpočty je věc jiná :o) A doufám, že obchodníci s kvalitním vínem mou edukační snahu ocení :o)

Odkazy: Ochutnávka vinných specialit

Komentáře používají Disqus