úterý 14. listopadu 2017

Degustace v oranžové

salomePřed nějakou dobou jsme se na pozvání Lucie Fricker sešli ve Fajnšmekru, skupinka nadšenců do vína různých „kmenů“ (dovozce /vinař/technolog/vinařský pedagog/blogger…), na degustaci macerovaných bílých vín. Cílem bylo udělat si hezký večer a podebatovat, právě takhle vínomilci s různými přístupy a odlišnými pohledy na svět vína, nad sklenkami zajímavé produkce vinného stylu, který získává stále větší popularitu a pomalu se dostává do mainstreamového povědomí. Ze třinácti vzorků oranžád, povětšinou „naturální“ produkce, byl jeden vzorek bohužel korkový, s tím nic neuděláte. A jen jeden měl myšinu. Takže oblíbené tvrzení, že tahle vína jsou zhusta vadná, se nepotvrdilo. Lze samozřejmě argumentovat tím, že šlo o výraznou selekci vín od spíše prestižnějších jmen a úplně náhodný výběr by třeba dopadl jinak. Ale věřím, že ne o moc :-) Večer jsem si opravdu užil a leckterá vína stála za pozornost.

oranz1O Morange 2015 vinařství Milijan Jelič už jsem tu psal, víno postupně nazrává a je to voňavá, květinová a trochu kořenitá a nyní již i trochu medová, vyvážené snadno přístupná záležitost. Fajn „vstupní“ oranžáda. Skok ze Srbska do Burgenlandu s lahví Andreas Gsellmann Traminer maischevergoren 2015, jasně těžší květinově voňavý tramín, krémovější, plnější, uhlazenější, líbivější styl s trochou těch tříslovin a tak. Znovu jsem si s chutí ochutnal Vita Vinea Kisi 2015 od vinařství rodiny Dakishvili, článek byl zde. Výraznější, vybalancovaná šťavnatá záležitost plná bylinek, sušeného ovoce, s bezva tříslovinami a strukturou. Hodně fajn víno. Stejného dovozce, Salome Khardzeishvili, má i láhev od vinaře jménem Kakha Tchotiashvili, jeho zásadní Rkatsiteli „Rcheuli Qvevri“ 2013. Výraznější, strukturovaná plnější záležitost, mladistvá s poměrně dost tříslovinami, bylinkové výluhy, sušená a kandovaná ovoce, je tam toho kupa. Ideál si s tím hrát s celou lahví doma, ale příští pondělí to zkusíme rozlévat na dalším Družstvu, snad zaujme (mne bavilo hodně).

mentigsellmann-traminerkisi

Claus Preisinger Grüner Veltliner Edelgraben 2014 je víno energické, citrusovo-bylinkové, čerstvé v chuti s bezva kyselinou a decentními tříslovinami, jemnější, lehce zemité, se zábavnou slaninovou linkou, fajn dlouhé. Vypijete flašku ani nevíte jak. Giovanni Menti Monte del Cuca 2015 aneb vulkanická Garganega, psal jsem tu o starším ročníku a na různých akcích ochutnal i novější. Patnáctka má výraznější tmavší zlatou barvu a divočejší, lehce těkavou a zemitější vůni. Plnější, trocha tříslovin, zakulacené, sušený pomeranč, slušná délka i kyseliny. Ale v patnáctce drobátko utahané, chyběla tomu větší živost. Batič Zaria 2014 je směs z Vipavské doliny postavená na odrůdě Pinela s větším podílem odrůd Zelen a Rebula a přítomností kupy dalších (Vitovska, Klarnica, Rumeni Muškat, Chardonnay). Víno tmavší, opalizující, v aromatice intenzivní a koncentrované a takové i v chuti, květinovo-sušeně ovocně-zemité, s jasnou linkou tříslovin, delší, zajímavé.

O závěr se postarala trojice vín od superhvězd oboru. Radikon Jakot 2009 (alias Friulano) v barvě tmavě jantarové, víno koncentrované a silné ve všech ohledech, bylinkové čaje s medem a další výluhy, sušená citrusová kůra, trocha oříšků, dlouhé, komplexní, wow víno. Gravner Bianco Breg 2007 (Chardonnay, Sauvignon blanc, Riesling italico a Pinot Grigio) je víno zlatooranžové, poměrně voňavé a expresivní, komplexní, lehce těkavé, medíky, florální tóny, bezva kyseliny v chuti, skvěle postavené, slušně koncentrované, zajímavé, se zvláštní kombinací uhlazenosti a divoké elegance. Baví dost. Připomíná mi to, že jsem furt nenapsal článek o průřezové degustaci s Matejou Gravner. Ach jo. Gravner Ribolla 2007 barva spíše do bronzové, zralejší a znatelná oxidace, komplexní projev, je tam důraz a třísloviny a pevná struktura, ale zároveň hromada jemnějších tónů a odboček. Čisté, svíravé, vybalancované, seriózní. Svérázně elegantní.

baticradikongravner

Pro mne by byl výběr snadný. Poslední trojice jsou vína komplexitou a úrovní dál než ostatní, vína velká ať se na ně díváte jakkoliv. A postavena tak i cenově, samozřejmě. Krom nich bych s největší chutí pil energický veltlín od Preisingera, to je krásná ukázka lehčí macerace. A charakterní klasika jsou obě kvevri vína z Gruzie, tudy prosím ano. Díky za skvělý večer!

Komentáře používají Disqus