pátek 16. prosince 2016

Oranžová Morava, Hra o trůny a pár novinek

jelic-morange-2015Dobrovolně přiznáván, že srbskou odrůdu Morava jsem zatím chutnal jen od jediného vinařství, Milijan Jelić, pravda alespoň v několika různých ročnících a s různými způsoby zpracování. Lákavé jméno neodkazuje k naší vinorodé oblasti, vychází ze zásadní srbské řeky, ale alespoň rodinné vinařství Jelić je česko-srbské :-) Morava je mezidruhový kříženec maďarských rezistentů (Kunbarat a Bianca) s klasikami Ryzlink rýnský a Tramín. Výsledkem je odrůda odolná proti chorobám a mrazu, dost aromatická a zároveň s hodně vysokými kyselinami. Tedy dost slibná, mohla by fungovat pěkně i u nás, jen s tím jménem by asi byl lehce problém :-) Poslední setkání jsem učinil s Milijan Jelić Morange 2015, Morava Orange, macerovanou variantou. Prodává Winegeek. Jedná se o v nerezu spontánně fermentované i dále školené víno, na slupkách si poleželo 18 dní, lahvováno bez filtrace a čiření a jen s malým zasířením. Burgundská láhev, kovová záklopka, DIAM korek. Decentně kalná opalizující tmavší žlutá s dotykem oranžové. Na úvod dost zaprděné, asi jak nemělo možnost prodýchat se v sudu, velmi tomu svědčí pořádné okysličení, víno je znatelně lepší druhý den (nebo bych s klidem dal předem do karafy). Postupně celkem aromatické, divočejší a trochu funky ale čisté, květinové, bylinkové a výluhové, trochu kořenité, trochu sušená citrusová kůra. V chuti suché, naprosto čisté, středně plné a takové docela lehkonohé, s bezvadnou výraznější kyselinou a důrazem, něco tříslovin a svíravosti, výluhy, fajn zajímavá stavba, pitelnost, zábavnost. Nic složitého, ale fakt se to moc pěkně pije a bezva doprovod k talíři tučnějších salámků a takových věcí.

kufrA před víkend zase trocha zásadního zpravodajství ze světa vína. Nevím, co všechno si balíte na cesty letecky do zahraničí (respektive cesty zpět) vy, ale já bych docela užil tenhle speciální kufr :-) Příznivce legendárních supertoskánců Ornellaia a Masseto možná zaujme rozhovor (část 1, část 2) na Liv-ex, který dal CEO těchto dvou značek, Giovanni Geddes da Filicaja. Andrew Jefford si zase pro Decanter připravil článek o přepočítávání základních jednotek ve vinařství – hektary, akry, tuny (která?) a hektolitry na hektar, alkohol, PH… docela mne mrzí, že mne samotného něco takového už dříve nenapadlo :-) V Rusku hledají cestu, jak prodávat alkohol přes internet. Pokud budou všemožné regulace u nás pokračovat současným tempem, tak se brzy vydáme přesně opačným směrem. Každopádně dovozci tankových vín, vinotékaři a zástupci vinařů už dokonce proti novému vinařskému zákonu protestují v ulicích, respektive na Malostranském náměstí. Zákon v Kalifornii umožňuje prodávat víno s marihuanou a taková jsou i na trhu, pravda dost drahá. Nic nového, na podobné dobroty narazíte i jinde, včetně Moravy. Pravda, oficiální položka v ceníku to není… :-)

game-of-thrones-wines

Když jsme u Kalifornie… skupina tamních vinařství Vintage Wine Estates vrhne příští rok na trh, včas před premiérou sedmé série, oficiální vína k HBO seriálu Game of Thrones (Hra o trůny). Chardonnay a Red Blend, oboje s doporučenou cenou $19.99, a Cabernet Sauvignon za $39.99. Kdo sleduje seriál, tak jistě ví, že tam víno hraje roli nemalou, takže podobné spojení dává smysl. A kdo četl knihy, tak autorovo nadšení z vína a jídla nemohl minout. George R.R. Martin si ostatně na Twitteru dovolil reagoval na poznámku, že přežívá čistě na slzách fanoušků jeho díla, že to není pravda a ještě pije víno :-)

Komentáře používají Disqus