čtvrtek 15. listopadu 2012

Le Beaujolais nouveau 2012 est arrivé!

nouveauJako každý třetí čtvrtek v listopadu, letos tedy v nejdřívějším možném termínu, dorazilo mladé Beaujolais. Jak si asi pravidelný čtenář tohoto blogu všiml, tak běžné Beaujolais mám rád. Tyhle mlaďochy… tolik nevyhledávám, ceny slušných věcí nebývají vyloženě mírné a kvalitě typicky neodpovídají. Na druhou stranu je na nich možno pozorovat, ale opět hlavně u produkce zajímavějších vinařů, jak bude vypadat aktuální ročník běžných vín. Beaujolais je známé, krom nějakého toho Chardonnay a šumivých vín, hlavně tichým červeným vínem z odrůdy Gamay, což je i většina těch mladých vín (Svatomartinské třeba tenhle účel pohledu na ročník plní o něco hůře, protože je to produkt z regionu produkcí mnohem roztříštěnějšího). Letošní ročník je pro Beaujolais komplikovaný, kvůli počasí (brutální mrazy, série krupobití a deště) je letos vína méně než polovina průměru, poměrně drastická redukce. Vína je méně, ale i hrozny menší a šťáva koncentrovanější. V nouveau mám nějaké své favority, které ochutnávám každý rok. Tedy… je to spíš jedno až dvě vína od jediného vinařství. Na ně se mrknu snad dnes večer, ale poznámky k dalším dvěma lahvím si můžete přečíst už teď.

beaujolais_matrayOd Vins Hron mi doma skončilo Beaujolais nouveau 2012 vinařství Bruno, Patrick et Denis Matray (Château du Bourg), s 18 hektary vinic menšího až středně velkého rodinného podniku třech bratrů. Největší výsadby mají ve Fleurie, ale zajímavé polohy i v dalších částech Beaujolais. Mladé víno pochází z okolí Lancié, hrozny pěstovány v režimu „lutte raisonée“. Viněta velmi jásavá. Jiskřivá barva tónem do fialové, nijak zvlášť hluboká, fajn. Příjemně ovocité ve vůni, evropsky zdrženlivě nevlezlé, sympatické, s tóny fialky a jen mírně bonbónovým štychem. Suché, lehčí, ovocité, šťavnaté a velmi příjemně pitelné v chuti, čistě udělané, lehce natrpklé, takový „chladnější“ styl. Ta dropsová vůně, která je v Beaujolais nouveau dost častá, je zde jen hodně mírně. Tohle mi přijde prostě jako slušné mladé víno z regionu, byť cena okolo 220 – 240,- Kč za tento typ pití je až příliš.

Beaujolais_dupondBeaujolais nouveau 2012 vinařství Pierre Dupond je už nějakou dobu populární u Víno Klubu, mělo by být ze starých vinic a nefiltrované, ale letos je viněta jiná a tenhle údaj tam nevidím. „Něco tu smrdí, trochu jako žvejka“, pravila manželka pár minut poté, co jsem si víno nalil do sklenky. Dupond má tmavší barvu a působí hutnějším dojmem, je ale jiskřivě čiré (že by nešlo o nefiltrovanou variantu?). Vůně je pak poměrně dost candy, žvejkačkově ovocná do borůvek a malin, snad i trochu pečený banán, výrazná. Chuť suchá, čistá, důraznější, fajn kyseliny i délka, trochu svíravější a jakoby zelenější tón, ne tak vyvážená jako u předchozího vína. Na jednu stranu je to jakoby hutnější, výraznější, na druhou demonstruje populární kvasinku 71B, která většinu mladých Beaujolais posouvá do aromat viz výše. Oproti obyčejným supermarketovým Beaujolais za stovku stojí dvojnásobek, ale taky je hutnější, ne tak řídké jako obyč věci bývají. Aromatika nepůsobí úplně falešně jak u mnoha jiných vín, základem nejspíš bylo slušné hrozno, ale stále mne to nějak zvlášť neoslovuje. Obě vína mají i u Fajnšmekra, na přímé srovnání po skleničce myslím dost zajímavé.

Každopádně se stejně nejvíc těším na mlaďochy od Chermettových, z Domaine Vissoux, ty mi pravidelně přijdou moc fajn. Vinař totiž prostě u dvou svých vín, Les Griottes a cuvée ze starých keřů, vybere ty nejlépe se vyvíjecí (= intenzivně ovocité a co „nejhotovější“) šarže a nalahvuje je jako mlaďochy. Není to tedy nic speciálně připraveného a slabšího, ale jejich běžné víno co lze ochutnat tak trochu v „en primeur“ režimu a udělat si krásně obrázek, co nás od nich v ten který ročník čeká.

Další články s tematikou Beaujolais: O velkých Beaujolais nad dvanácti víny | Druhé úterý v říjnu aneb jiná Beaujolais | Beaujolais tak nějak normálně fajn | Jiný pohled na Beaujolais | FRV100 | Beaujolais smutně a nadšeně | Důvěrné sdělení o dvou Chardonnay | 3x Francie co nemusí síru v Red Pif | Fajn Beaujolais ve vlaku | Čtyřikrát Beaujolais Nouveau | Láhev Chénas k oslavě 17. listopadu | Mlaďoch ze Štýrska a Beaujolais

Komentáře používají Disqus