pondělí 22. listopadu 2010

Fajn Beaujolais, dvě Svatomartinská, víno ve vlaku, SZPI a templáři, degustace

vissoux_les_griottes_2010Po loňské ochutnávce mladých Beaujolais doplněné o test jejich serióznějších bratříčků jsem to letos s nákupy mladých francouzů nepřeháněl a šel na jistotu, zakoupil víno z  Domaine du Vissoux, jejich Beaujolais Primeur „Les Griottes“ 2010. O samotném vinařství jsem se nejvíce rozepisoval v článku Jiný pohled na Beaujolais, prostě to dělají jinak a lépe než je tam typické, zažil jsem s jejich víny jen málo zklamání. Letošní mlaďoch je v burgundské lahvi s kovovou záklopkou a plastovým špuntem (zde bych, obzvláště ve vlaku viz text níže, ocenil uzávěr šroubový). Barva rozumně hluboká, nafialovělá. Mladá čerstvá přímá aromatika směrem ke třešním, hravá, svěží, přirozená a lákající k napití. V chuti spíše lehčí a skvěle pitelné ve větším množství, příjemná kyselina, jemná perlička, živé, vyvážené, docela dlouhé. Nijak složité, ale i přes svou mladost poctivé a překvapivě dobře postavené víno. Výraz víno zvýrazňuji, protože spousta mladých vín (ať už našich nebo i Beaujolais) působí spíše jako nápoj vinného typu. Prostě jsem si Les Griottes užil a to moc.

moravcik_svatomartinske_201Se vzpomínkou na toto víno jsem pak, při víkendovém sraze s bývalými spolužáky a večerním posezení s příbuzenstvem, ochutnal hned dvě konkurenční červená Svatomartinská. Rozdíl byl drastický. Nejdříve to byl Modrý portugal 2010 od Moravčíka (překvapivě s uvedeným konkrétní trati původu, Pod Martinkou v Horních Věstonicích, to se u Svatomartinských moc nenosí). Docela tmavá barva, hodně neutrální ovocitá aromatika a chuť naprosto ovládaná jednou složkou, kterou je kyselina. Jednoduché, obyčejné a velmi kyselé červené, nic víc a nic míň. Každopádně nepůsobilo jako produkt moderního chemicko-technologického průmyslu, alespoň že tak.

mikulov_svatomartinske_2010Svatovavřinecké 2010 z Víno Mikulov mělo výrazně odlišný projev. Vůně byla až podezřele hotovější, spíše než letošní mladé víno evokovala běžné levné jakostky minulého ročníku. I chuť byla hotovější, kyselina znatelná ale ovládnutá, chuť měkčí, ovocitá, plastově kulatější. Samozřejmě že tohle víno se pije lépe než předchozí od Moravčíka, jde o velmi dobře zvládnutý výrobek a zavděčí se většině konzumentů. Ale prostě mu nevěřím, až příliš ve mně vyvolává otázky na způsob výroby, nepůsobí důvěryhodně. Jsem otravnej, furt se mi něco nelíbí :-)

vino_ve_vlakuS mladým vínem z Domaine du Vissoux jsem se výborně pobavil ve vlaku. Včera večer jsem se ženou k večeři (obložená houska s báječným uzeným, nakládanou okurkou a tak, mmmm!) vybalili a odšpuntovali láhev, nalili si hezky do skleničky a cesta utíkala mnohem lépe. Jen tedy spolucestující na nás koukali fakt divně. Chápal jsem tu paní s lékařskou knihou o cukrovce, ta nás, při pohledu na životosprávu, litovala. U ostatních jsem si nebyl jist, zda nás považují za blázny či prostě jen závidí :-) Otevřít si ve vlaku plechovku piva přijde všem normální, sklenka vína k jídlu vypadá podivně. Možná to bylo tou sklenkou a ne vínem samotným, kdo ví. Když mně to z kelímku (viz skoro tři roky starý zápisek, kdy jsem zkoušel Vavřince přímo z nabídky jídelního vozu) nebaví.

Dnes dorazila tisková zpráva z Templářských sklepů Čejkovice, kde se mimo jiné praví, že „V pátek 19. listopadu při osobní návštěvě zanechali pracovníci Státní zemědělské a potravinářské inspekce Brno (SZPI) v Templářských sklepech Čejkovice rozhodnutí, kterými zrušili svůj vlastní předchozí zákaz uvádění vín z Templářských sklepů Čejkovice do oběhu i povinnost stahování vína z trhu.“ Celý text jsem vložil do komentářů k článku Templářský průšvih plný emocí a hrdosti. Je klidně možné, že SZPI znovu vydá stejné rozhodnutí jako minulou středu, až definitivně dokončí šetření (v tom je totiž hlavní problém, že šetření stále probíhá). A nebo také ne. Je to tu drobátko Kocourkov. Každopádně jsem od templářů dostal i vyjádření k onomu „podezřelému“ Svatomartinskému (viz konec předchozího článku). Ještě čekám na drobné upřesnění a pak text taky přihodím na web.

Doplnění: Aktuální vyjádření SZPI najdete zde. Nemohu si pomoct, ale přijde mi, že templáří tvrdí naprostý opak, než SZPI: „Nová znění opatření byla předaná kontrolované osobě dne 19. 11. 2010 s tím, že skutkový stav zůstává nedotčený, tj. bylo zjištěno, že byla uváděna klamavě označená vína co do jejich původu a nebyla řádně vedena vinařská evidence. Termín pro stahování nevyhovujících vín z tržní sítě rovněž zůstal zachován.“

A na závěr něco zajímavějšího. Pravidelný čtenář tohoto blogu jistě nemohl přehlédnout komentáře Simona „Dva duby“. Sám jsem si dlouho říkal, že musím vyrazit do jeho vinařství a ověřit si, jak zajímavá vína jsou za tou spoustou silných prohlášení. Nevyšlo to, ale už tenhle čtvrtek proběhne degustace v Praze, alespoň něco. Zatím jsou prý ještě volná místa. Přidáte se někdo?

Komentáře používají Disqus