čtvrtek 21. ledna 2010

Nový Salon vín, hudba, ostrov Sark a útrata v UK

salon_vin Dnes to bude malý souhrn pár drobností, na které jsem narazil ve dnech nedávných. Například už známe vína, jež se umístila do Salonu vín České republiky 2010. Trochu se změnil systém hodnocení (je dvoukolový, vzorky vybírá přímo pracovník Národního vinařského centra náhodně z hodnocené šarže vína, vinař má možnost přihlásit jedno víno přímo a další vycházejí z výsledků nominačních soutěží) a celkově je vidět drobné snahy se soutěží něco udělat, ale seznam vítězných vín a vinařů tak nějak… no… vypadá skoro stejně jako v letech minulých. Opět mu drtivě dominuje Vinselekt Michlovský, následován Vinnými sklepy Valtice, Patrií Kobylí a Moravínem. Já vám nevím, ale ať o tom přemýšlím z jakéhokoliv pohledu, tak že by tahle čtyři vinařství připravovala (dle součtu umístěných vín) přes třetinu toho nejlepšího, co lze u nás najít? Potvrzuje se obrovská obliba odrůdy Rulandské šedé nejen u konzumentů, ale i hodnotitelů, má totiž v salonu hned 9 vzorků (stejně jako Ryzlink vlašský). Pokud správně koukám, tak z Čech se umístilo jediné víno (jedná se tedy spíše o Salon vín Moravy). Expozice bude otevřena od konce února a vzhledem ke špatné zkušenosti z minula bych tentokrát raději zkusil dorazit v sezóně a co nejdřív, aby byla umístěná vína co nejčerstvější a lahve častěji měněné.

U Berry Bros & Rudd proběhlo párování vína a hudby, několik jejich profíků (včetně dvou Masters of Wine) přiřadilo ke svým pěti oblíbeným skladbám konkrétní láhev vína (ale jde to brát i jako typy vína). Podobné hrátky mne baví. To, co zrovna hraje, může náš požitek z vína ovlivnit stejně jako cokoliv dalšího. Už jsem tu o tom i psal, výzkum je to dost zajímavý. Máte i vy nějaká oblíbená hudební spojení? Co vás, takhle z fleku a bez velkého přemýšlení, napadne jako první spojení s Ryzlinkem, barikovaným Chardonnay a nebo třeba s Zweigeltrebe (nejúspěšnější v salonu za červené odrůdy)?

sark

Na ostrově Sark, nejmenším ze čtyř ostrovů v kanálu mezi Anglií a Francií, se bude pěstovat víno. Žádná auta, šest stovek obyvatel a pět hektarů vinic (rozházených v menších blocích na různých místech ostrova) s odrůdami Chardonnay, Chenin Blanc a Pinot Gris. Na projekt dohlíží Alain Raynaud, majitel Château La Croix de Gay v Pomerolu a konzultant mnoha dalších vinařství, vše financují bratři Barclayové. První vína budou k dispozici v roce 2013, počítá se s bílými tichými a časem i sekty, vše určeno především pro návštěvníky ostrova. Podle fotek to tam vypadá pěkně :o) Komplet info na webu Decanteru.

Když jsme u Velké Británie… loni tam zákazníci utratili rekordní množství peněz za víno, celých £11.65 miliard, i přes ekonomickou krizi jde o nárust 1.3% procenta oproti roku předchozímu. Víno tam tvoří 20% celkových nákladů domácnosti na nápoje a 28% trhu s alkoholem. Jsou podobná čísla k dispozici i pro ČR? Někdy mám pocit, že ač čím dál více lidí víno pije a kupuje i trochu dražší lahve, tak v běžných domácnostech jsme stále hodně daleko stavu, kdy sklenka vína bude běžnou záležitostí u normální večeře.

Komentáře používají Disqus