úterý 18. prosince 2018

Náckovský Zweigelt, LVMH při chuti, Agent 007 alkoholik, Mouton 2016 …

zweigelt-RotburgerCo nového ve světě velkých (i těch o něco menších…) vín? Kupříkladu v Rakousku uvažují o přejmenování odrůdy Zweigelt, dokonce už i v našich novinách se o tom psalo. Friedrich Zweigelt, který odrůdu na počátku dvacátých let minulého století v Klosterneuburgu vyšlechtil (a sám ji nazval Rotburger), totiž podle všeho sympatizoval s nacisty. Ankety mezi lidmi i vinaři zatím dopadají ve prospěch ponechání zavedeného názvu, ale kdo ví.

Skupina Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH) si pojistila další prodejní kanály a za tři miliardy dolarů pořídila skupinu Belmond provozující luxusní hotely po celém světě a také slavné vlaky Orient Express. Dovolím si tvrdit, že „house Champagne“ ve vlacích dozná jisté změny. Tradičně je to totiž speciální Blanc de Blancs cuvée, za kterým stojí Jean-Baptiste Lechere (a potažmo obří družstvo Union Champagne). Ten dělal v sedmdesátých letech markeťáka pro Moët, ale odešel, protože ho štvala kvalita produktu, který musel prodávat… ehm…

Nejsem nějak velkým automobilovým fanouškem, ale Lexus ES 350 F Sport „Culinary Build“ má něco do sebe. Chlazení na vína s přesně nastavitelnou teplotou, zabudované ochranné pouzdro na sklenky a kufr z vinného sudu… :-)

lexus

Hezká auta jsou takový dobrý můstek k dalšímu tématu… James Bond je nejspíš alkoholik! To netvrdím já, ale studie publikovaná ve vánočním čísle Medical Journal of Australia, za kterou stojí výzkumníci z novozélandské University of Otago a britské University of Oxford. Ti se věnovali knihám i pečlivě nakoukali filmy a provedli odhady množství alkoholu v krvi a mnoho dalšího. Inu, vědci… :-)

Château Mouton Rothschild představilo vinětu ročníku 2016, tentokrát je autorem jihoafrický umělec William Kentridge a dílo se jmenuje The Triumphs of Bacchus. Což mi přopimíná, že před pár dny zemřel jejich dřívější sklepmistr a konzultant zodpovědný za počátky vinařství Opus One nebo Almaviva, ale také spolupracovník slavných jmen jako Cune v oblasti Rioja a Domaine Faiveley v Burgundsku, Patrick Léon.

Není to úplně novinka, ale boom únikových her už dostihl i vinařství po světě, ta využívají výhod sklepů a dalších zajímavých prostor a připravují v nich tematické rébusy. Vše samozřejmě zakončeno nějakou tou ochutnávkou. Upřímně… dokázal bych si pro sebe představit organizačně značně jednodušší únikovku. Třeba kdyby mne do archivního sklepa zavřeli u Leroy, Krugu nebo tak někde. V poklidu bych se unikáním zabavil i několik dní a nic speciálního by nebylo třeba chystat…

A malý tip na svátky… vykašlete se na sabráž!

Komentáře používají Disqus