úterý 12. prosince 2017

Cava, Riesling a čerstvá Rioja

pere-mata-cuvee-barcelona-2009Před pár dny dorazila další zásilka z Barcelony, pomalu ale jistě jsem se do lahví pustil. Dobrovolně přiznávám, že tu dnešní jsem přihodil jen na doplnění kartonu, protože se mi moc líbila viněta. Ano, i mne občas ovlivní takového :-) Každopádně jsem měl celkem šťastnou ruku a od producenta Mata I Coloma, vinař se pak jmenuje Pere Mata, asi vyzkouším i další lahve. Podnik obhospodařuje v bio režimu 5 hektarů vinic v okolí Sant Sadurní d’Anoia, tedy epicentru průmyslové výroby cavy. Cava „Cuvée Barcelona“ Gran Reserva 2009 Brut je 50 % Macabeu, 30 % Xarel·lo a 20 % Parellada, fermentace a zrání primárně v nerezu, ale část Xarel·lo v sudech. Do lahví na druhotnou šlo v červnu 2010 a odstřeleno bylo v červenci 2016, takže na kalech celých šest let. Bez dozáže. Citronová barva, krásné perlení malých bublinek. Překvapivě čerstvá, poměrně ovocná aromatika, citrusová, grepová kůra, šťavnaté jablko, trochu sušených květin, minerální linka, toastový tón. Středně plné ale docela lehkonohé a krásně pitelné, suché, šťavnaté s bezva kyselinami, pěkně čistě udělané, ovocnost kopíruje vůni, fajn stavba, lehce sušeně ovocné delší doznívání. Povedená cava, za 11€ velmi dobrý nákup. A přitom na první pohled vypadá spíše jako dárkový předmět z prodlouženého víkendu ve Španělsku :-)

Castillo-de-Maetierra-Spanish-White-Guerrilla-Riesling-2015A u Španělska asi dneska zůstanu. A rovnou u další trochu netradiční viněty :-) Vinařství Castillo de Maetierra a Spanish White Guerrilla Riesling 2015. Prostě mám nutkavou potřebu zkoušet ryzlinky i z míst, kde nijak velké jméno nemají (v tomto případě by to měla být oblast Valles de Sadacia, takže Rioja, ale vzhledem k neobvyklé odrůdě neuvedeno). Celý projekt těchto jednoodrůdových vín z různých oblastí si klade za cíl „obhájit kvalitu španělské bílé produkce“. Uvidíme… :-) Láhev štíhlá pistole, kovová záklopka, DIAM korek. Tmavší nazlátlá žlutá barva. Výraznější, krémovější a trochu sladší žlutě ovocná vůně. Suché, středně plné, již trochu nazrálé, kulatější, ovocné, lehce toastové. Kyseliny to má, ale na ryzlink působí takovým poněkud unylejším dojmem. Zaplatil jsem asi 6€ a znovu bych důvod koupit spíš neviděl. „Španělská bílá revoluce“ má našlápnuto více než dobře, ale tohle víno myslím nepatří k zásadnějším představitelům :-)

El-Mozo-Wines-Herrigoia-2016A v oblasti Rioja (konkrétně Rioja Alavesa, Lanciego) zůstaneme lahví od El Mozo Wines, jejich základní Herrigoia 2016. Tradiční kombinace červené odrůdy Tempranillo s trochou bílých odrůd Viura a Malvasia, mix z několika menších vinic (celkem mají 9 ha rozprostřených na 18 místech) vedených v bio režimu. Fermentace spontánní, karbonická macerace. Zpracování především v betonu, dřevo to nevidělo. Kovová záklopka, aglomerovaný korek. Nijak tmavá barva s tónem do fialové. Poměrně výrazná čerstvá svěží aromatika, mix čerstvých červených a tmavých plodů, jasná karbonika a vzletnější ovocný projev, něco kořenitosti do badyánu. Lehčí až středně plné, suché, s fajn kyselinami, šťavnatě přístupně ovocné, lehce svíravé se spíše méně výraznými tříslovinami. Sympatické, výborně pitelné zábavné červené. Nic složitého, ale pokud máte rádi vesnické Beaujolaism tak tohle by vás mohlo bavit. Zaplatil jsem pět padesát euro a to je fajn :-)

Komentáře používají Disqus