úterý 15. ledna 2008

Bachratá kyselá Ludmila

O víkendu mi utekla zajímavá výprava Bogdana Trojaka a spol. po vinařstvích v Čechách, takže jsem včera alespoň „na žal“ otevřel jedno velmi tradiční víno z těchto míst – červenou Ludmilu 2006 z Vinných sklepů Jiřího Lobkowicze na zámku Mělník.

Z tohoto vinařství mi moc chutná sekt, vyráběný tradiční metodou, a pak samozřejmě Rulandské modré, tedy pokud opravdu dobře vyzraje. Najít se dají i další zajímavá vína, ale obvykle mne nějak zásadně nedostanou. To se naopak daří Lobkowiczům v Roudnici, kde jejich Rulandě modré a Ryzlinku rýnskému podléhám pravidelně. Ale zámek v Mělníce za návštěvu stojí a to včetně sklepů, i zaplatit degustaci všech vzorečků bych doporučil.

Ludmila je tradiční známkové víno, skrývá se v lahvi typu „kalamář“ (viz fotka), pod korkem lisovaným z jemné drti a bez záklopky. Nejedná se o směs, ale v podstatě o čistý Modrý portugal, připravený v moderním provozu (všechny ty řízené teploty, kvasinky a tak) a bez dotyku sudu. Viněta prozradí původ hroznů v oblasti Mělnické, obsah alkoholu 12.5%, nějakou základní senzoriku a doporučení k okamžité spotřebě. Což také činím.

Barva je docela vysoká, mladě rubínová. Vůně pak jemně ovocitá, červené bobulové ovoce, trocha švestek, jemně jahůdka (tak trochu říznutá odlakovačem při vyšší teplotě), skořicový tón. V chuti vám vyskočí známé „zprvu trpké zdá se…“, víno je spíše lehčí, kyselinka hodně dominuje, objevuje se i tříslo a dochuť je spíše taková obyčejná, nijak dlouhá. Závěr? Ano, obyčejný jakostní portugal z Čech. Ideální pít trochu podchlazené, pak se projevem blíží mladým Svatomartinským vínům. Pije se docela dobře, rozhodně mne neuráží. Je to myslím lepší volba, než různé chemicko-technologické podivnosti z Nového světa za stejnou cenu, kdy poznat místo původu je skoro nemožné. Tenhle portugal si dám raději, i když v ceně 100,- Kč (Tesco a velmi podobně i přímo ve vinařství) se dají najít zajímavější domácí kousky. Ovšem růžičkovou kapustu na slanině doplnilo pěkně.

Komentáře používají Disqus