čtvrtek 28. dubna 2011

Jižní svah na Kindle, šoproňská měna, NY Times a Morava, sladové víno, královská svatba

svah_kindleNevím, kolik podobně postižených čte Jižní svah, ale musím se přiznat, že jsem úplně propadl elektronické čtečce knih, konkrétně té asi nejrozšířenější, třetí generaci Amazon Kindle. Celé dětství jsem strávil tloustnutím s knihou v ruce, zůstával samotný v obecní knihovně (hlídal místo knihovnice) a miluju vůni potištěného papíru, ale… čtečka je prostě tak pohodlná! :-) Kupa knih vždy u sebe, i pořádné bichle vždy stejně tenké, zabudovaný slovník, snadné vyhledávání a zapisování poznámek… Něco tomu samozřejmě chybí a kupu knih prostě stále chci hezky vázané v papírové podobě, ale u jiných je čtečka k nezaplacení. A abych šel s dobou, tak na ní od včerejška můžete číst i Jižní svah. Šlo to samozřejmě už dříve přes vestavěný webový prohlížeč, v režimu „článek“ fungoval web bezvadně, ale nyní je to o kus pohodlnější díky spolupráci s Kindly.cz. Stačí si přímo z Kindlu nebo jiné čtečky zabrousit na jejich stránky a stáhnout poslední články v mobilním formátu (.mobi). A nebo ještě jednodušeji, nechat si je každé ráno zasílat do čtečky automaticky. Pokud tohle používáte na zpravodajství k ranní kávě, cestou do práce či místo novin u oběda, tak nyní můžete doplnit i mé vinné poznámky. Nebo si je můžete číst na lavičce v parku či u své oblíbené vinice. Jen doufám, že pokud tohle začnete používat, stejně občas zaskočíte i na web a přihodíte komentář :-)

V minulých dnech jsem pil hned dvakrát jedno červené šoproňské, které mne dost bavilo už dříve, ale je čím dál lepší a naprosto mne dostalo, musím o něm něco sepsat. Při hledání doplňujících informací jsem narazil na zajímavý článek. Až příště pojedete to Maďarska za vínem, tedy minimálně právě za těmi ze Šoproně, připravte si jinou měnu než kterou platí zbytek země ;-) Vypadá to, že (nejen) tamní vinaří začínají platit modrým frankem. Renesance lokálních měn a vyloženě antiglobalizační přístup podporující místní produkci? Zajímavé!

cafe_fara_vyvesni_stitV cestovatelské rubrice New York Times se objevil článek o výpravě za vínem na Moravu (informuje o něm i Týden). Co se z něj čtenář dozví? Že je tu pěkně, hodně se tu pilo víno v minulosti a zase je na vzestupu, ceny jsou nízké, vína často skvělá a cestování a objevování chce trochu dobrodružného ducha, protože vinaři typicky neumí anglicky. A zájemce o zkoumání našich vinných krás získá i kontakty na některá vinařství, sklípky či bezvadné Café Fara v Klentnici. Hezké PR :-)

Už nějakou dobu mluví pivaři naštvaně o tom, jak není fér, že z piva se platí spotřební daň a z vína ne. A navrhují vyřešit to přejmenováním piva na „sladové víno“. Čím dál silněji se také objevují postesky, jak je víno vnímáno jakožto kulturní nápoj, zatímco na milovníky piva je hleděno jako na něco podřadnějšího :-) K tématu sepsal docela fajn článek Ladislav Jakl. K nám nedávno návštěva přinesla (stáčená) dvě svá oblíbená piva, z nichž především IPA Raptor Super Dry z pivovaru Matuška mne vyloženě nadchlo. Taky je bezva, jak se konečně objevují místa, kde netočí jen dva obyčejné průmyslové ležáky, ale třeba 10+ různých naprosto odlišných piv. To je jiné posezení! A taková pivní degustace může být stejně zajímavá jako vinná, předvídám jejich obrovský nárůst a též zjevení mnoha pivoblogů, už to pomalu začíná.

A trochu bulváru na závěr… jaké víno se bude servírovat na královské svatbě ve Velké Británii? Pivo bylo z oslavy vykázáno a vypadá to, že hlavnímu bublinkami se stane neročníkový Pol Roger. Skoro bych čekal, že zkusí ještě více nakopnout zájem o domácí (leckdy výborná) šumivá vína a zvolí třeba něco ze Sussexu :-) Tamní Nyetimber Classic Cuvee 2003 ve slepé soutěži bublin ve Veroně porazilo i leckterá špičková šampaňská za desetinásobek ceny.

Komentáře používají Disqus