pondělí 4. prosince 2017

Zahřátí na degustaci Châteauneuf du Pape

Domaine-Fontavin-Ad-Vitam-Aeternam-2012V čase adventním či těsně před ním pořádá již pravidelně Vinný sklep Újezd 19 a dovozce vín z Rhôny, Dr. Ivan Tomek, degustaci oblíbené a slavné apelace Châteauneuf-du-Pape. Letos mi to opět vyšlo a mohl jsem tak prozkoumat úplné novinky, nové ročníky vín, která již v minulosti chutnal, či některé vína po dalším zrání (viz návštěva v roce 2015 a v roce 2016). Jak už jsem psal dříve, tak obecně nevyhledávám úplně mohutná červená (i když se to, po pravdě, v poslední době trochu mění), ale ochutnávku jsem si moc užil. A na zimu poté nakoupil degustační sadu dalších vín z Côtes du Rhône, se kterými budu v následujících týdnech otravovat :-) Ale zpět k Châteauneuf. V detailech u vín uvádím vždy běžnou maloobchodní cenu po lahvi (na degustaci bylo vše o nějakých 15-20 % levněji, další fajn důvod chodit na ochutnávky) a základní „technické informace“, na webu dovozce pak najdete detaily o jednotlivých producentech.

Domaine Arnesque Châteauneuf du Pape 2012 (80 % Grenache, po 10 % Syrah a Mourvèdre, padesátileté keře, rok a půl ve starých sudech, 15 % alkohol, 750 Kč). Intenzivní, sladší výrazně ovocné v aromatice, zralé až likérové třešně a džem. Suché, silné, intenzivní, výrazná kyselina a stále i třísloviny, mladistvé, čerstvé, koncentrované. Stále teprve na cestě. Velmi solidní kousek, který potřebuje čas. Arnesque se mi obecně líbí, i jejich další vína.

Rhonéa-Roque-Colombe-2012Rhonéa Roque Colombe 2012 ChdP (60 % Grenache, přibližně 20 % Syrah a Mourvèdre, rok a půl ve starých menších sudech, 14.5 % alkohol, 950 Kč) nijak temné, o něco méně vyzrálá, svěžejší červeně ovocná aromatika, jemnější zajímavé odbočky, suché, šťavnaté v chuti, parádní kyseliny, energie, čisté, dobrá délka. Třešňové, o něco uhlazenější tříslo a celkově již přístupnější projev, příjemné, voňavé, poměrně efektní, pěkně udělané a dobře pitelné. Fajn ukázka, že víno z družstva (tohle vzniklo spojením Vignerons de Caractere a Vignerons de Baumes de Venise, celkem 236 pěstitelů s 1140 hektary, naprostá většina v alespoň integrované produkci či rovnou v bio) rozhodně nemusí být špatné. Ale zároveň se tedy nepodbízí cenově :-) Loni mi přišlo v projevu teplejší než letos, možná tentokrát sehrála roli poloha mezi dvěma koncentrovanějšími vzorky.

Domaine Jean Marie Royer Cuvée Tradition 2012 ChdP (vinice zhruba 40 let, dominance Grenache a poté díl Syrah, Mourvèdre a Cinsault, zrání částečně v betonu a ve větších sudech, 15.5 % alkoholu, 820 Kč) trochu tmavší v barvě ale nepůsobí hutně, intenzivní, sladší aromatika, lehce likérová, červený ovocný džem, přezrálé třešně, koncentrace, kořenitost, trochu polévkově kořenité (maggi). Suché, silné, koncentrované, zrale červeně ovocné, dlouhé, teplejší, efektní, kořenitá linka, přes alkohol a sílu slušně pitelné.

Domaine Jean Marie Royer Cuvée Prestige 2011 ChdP (výběr z top starých vinic včetně hroznů z jedné vysazené v roce 1890, obvykle téměř čistá Grenache, kombinace betonu a malých sudů, 16.5 % alkoholu, 1100 Kč) nijak tmavé rudé v barvě. Vyzrálé sladce až likérově třešňově ovocné ve vůni, s již znatelným nazráváním v lahvi a zajímavými odbočkami, suché plné silné a jasně alkoholické v chuti, sladce ovocné a koncentrované, dotyky až jakoby sušených hroznů. Přes nabušenost to není těžké a s věkem začíná získávat na pitelnosti a je čím dál zajímavější. Byť stále spíše víno na jednu meditativní sklenku než popíjení ve velkém.

Domaine-Arnesque-Châteauneuf-du-Pape-2012Domaine-Jean-Marie-Royer-Cuvée-Tradition-2012Domaine-Jean-Marie-Royer-La-Petite-Reine-16ème-année

Raymond Usseglio et fils Cuvée Traditionnelle 2013 ChdB (80 % Grenache a dále Syrah, Mourvèdre, Cinsault a Counoise, vinice 35-70 let, část třapin při fermentaci, bez filtrace, rok v mixu malé a větši sudy a beton, 14.5 % alkoholu, 1000 Kč) v projevu znatelně odlišné od předchozích vín, pocitově složitější, trochu divočejší, červené ovoce, tabák, kouř. Suché, silnější, sladce červeně ovocné, čerstvé, koncentrované, bezva kyseliny, pitelnost, dobrá délka. Energické, charakterní zajímavé víno, které nutně potřebuje vzduch a bude se moc zajímavě vyvíjet.

Vignobles Mayard Cuvée Alex 2012 ChdP (hrozny hlavně z jižní oblasti Grand Coulet, odrůdově Grenache, Syrah, Mourvèdre a Cinsault, nefiltrované víno, 12 měsíců v malých i větších sudech a betonu, 14.5 % alkoholu, 920 Kč; jde o jejich nejnovější víno postavené coby spojení bází třech původních – Clos du Calvaire, la Crau de ma Mère a dominance Père Pape) zralejší, masitá aromatika, zralé červené ovoce, lehce znatelnější alkohol, kořenitá linka. Suché, plnější, koncentrované, s poměrně výraznými tříslovinami, delší. Takové poněkud rozhozené, nesrovnané a mimo balanc, osobně bych si tipnul na nevhodnou dobu k otevření a dal bych tomu čas.

Vignobles Mayard La Crau de ma Mère 2006 (vinice ze slavné vyvýšeniny La Crau, dominance Grenache z extrémně starých výsadeb s dílem Mourvèdre a trochou Syrahu, zrání asi rok a půl ve velkých sudech, něco přes 14 % alkoholu – údaje na přední a zadní vinětě se liší, 1150 Kč) znatelně nazrálejší, výrazná aromatika, sladší ovocná, bohatší, poměrně komplexní. Suché, plné, s fajn kyselinou a stále dominancí sladké ovocnosti a skvělou kondicí, tříslo se již uhlazuje, kořenitost, dobrá délka. Nabušenec, trochu leze alkohol, ale dost fajn víno.

Usseglio-et-fils-Cuvée-Traditionnelle-2013Vignobles-Mayard-Cuvée-ALEX-2012Vignobles-Mayard-La-Crau-de-ma-Mère-2006

Domaine de Fontavin Cuvée Tradition 2010 ChdP (85 % Grenache a 15 % Syrah, 14.5 % alkoholu, 820 Kč) zralejší, intenzivní aromatika, tmavší a sladší ovocnost, kouř, pocitově trochu více (resp. novějšího) dřeva. Stále mladistvé, šťavnaté s bezva kyselinami, třísloviny a koncentrace, mix červeného a tmavého ovoce, lehce živočišnost, výborná délka. Efektní, jakoby „modernější“ styl, špičkový ročník a víno teprve na počátku cesty.

Domaine de Fontavin Ad Vitam Aeternam 2012 ChdP (připraveno poprvé a zatím naposledy, z nejlepších hroznů ze tří malých vinic věku okolo 80 let v bio režimu, 70 % Grenache, 15 % Syrah a 15 % Mourvèdre, 15 měsíců zrání v novém 600l sudu, 15 % alkoholu, cena 1800 Kč, jen 563 lahví) v projevu hodně mladistvé, s výraznějším projevem dřeva, zralejší ovocnost na pomezí červeného a tmavého, složitější komplexnější projev, poměrně efektní. Suché, intenzivní, koncentrované, s bezvadnou kyselinou a výraznějšími tříslovinami, bohatší, dlouhé, spíše tmavě ovocné, s dřevem do čokolády. Strukturované, hodně povedené pití. teprve na začátku cesty, ale už teď nabízí hodně. Pro ČR toho bylo šest lahví, dvě vypity na degustaci a další čtyři rozprodány.

Domaine Jean Marie Royer La Petite Reine 16ème année (tedy ročník 2016, ale vinař volí zatřídění jen jako Vin de France a ročník neuvádí z historických důvodů, psal jsem o tom dříve; odrůdově Viognier, Roussanne a Marsanne, 13.5 % alkoholu, 340 Kč) je vlastně docela svěží bílé, jemnější, bíle ovocné, lehce kouřové, nabízí překvapivě komplexnější projev. Suché, jemnější středně plné pěkně vybalancované, zakulacenější ale kyselin dostatek, dobrá délka, lehce toastový dojezd. Moc hezky udělaná bílá jižní Rhôna a příjemné překvapení.

Vignobles Mayard La Crau de ma Mère 2015 ChdP Blanc (30 % Grenache blanc, 30 % Clairette, 30 % Bourboulenc, 8 % Roussanne, 2 % Picpoul, dvě malé 40leté vinice v oblasti Montpertuis, zrání malé i větší sudy a také beton, 13.5 % alkoholu, 1150 Kč) pikantnější lehce oxidativní vůně, květy a bílé ovoce, jablko, složitější. Suché, slušné kyseliny, citrusová linka, exotické ovoce, delší, trochu toastové, dobře postavené strukturovanější víno, dobrá pitelnost. Inu proč ne :-)

Domaine-Fontavin-Cuvée-Tradition-2010Domaine-Jean-Marie-Royer-La-Petite-Reine-16ème-annéeVignobles-Mayard-La-Crau-de-ma-Mère-2015-Blanc

Za mne hodně silná sada vín. Coby „objev“ beru La Petite Reine, zde myslím dost solidní ukázka bílé Rhony za dobrý peníz. I přes modernější styl se mi líbila obě vína od Domaine Fontavin a věštím jim velkou budoucnost. Našel bych užití pro „tradici“ od Royera i velmi zajímavý kousek od Usseglio et fils.

Komentáře používají Disqus