čtvrtek 23. listopadu 2017

11x Umbria od Goretti Vini

goretti-montefalco-sagrantinoPři rozšiřování sortimentu Víno pro Vás zvolil František Šamla tentokrát na region Umbrie. Využil jsem příležitosti a před nějakou dobou zdegustoval 11 vzorků z nabídky Goretti Vini (web). Ne všechna nakonec byla do sortimentu zařazena, ale podstatná část se objevila. Goretti je rodinný podnik s více než stoletou tradicí vznikl a dodnes má většinu vinici v Perugii, nové modernější vinařství pak vybudovali v městě Montefalco. Hlavní slovo má dnes Sara Goretti, čtvrtá generace ve vinařské historii rodiny. Vinice vedou v nějakém ekologičtějším režimu, ale certifikováni nejsou. Víno jim asi nestačilo a tak přidali i rukodělné pivo pod názvem Tular (v jazyce Etrusků „hranice“, kterou překračují coby hlavně vinaři), dovozce ho teď dává jako bonus k objednávkám vína :-)

goretti-fontanella-rosato-umbriaZákladní řada Fontanella nabídla tři vína zatříděná jako IGT Umbria, přímočaré jednoduché nerezové záležitosti. Bianco 2016 (55 % Trebiano Toscano, 45 % Grechetto) je čerstvé bílé, jablko, trochu květinové, čisté, středně plné, s fajn kyselinou. V podobném duchu, jen se světlounkou růžovou barvou a drobnějším červeným ovocem místo květinových tónů, jde Rosato 2016 (50 % Sangiovese, 50 % Merlot). Rosso 2016 (50 % Sangiovese, 50 % Merlot) je čerstvě ovocné, tmavší ovoce, švestka, něco kořenitosti. Suché, čisté, výraznější kyselina a svíravost, nic plného, slušně pitelné „k pizze“ víno. Celkově docela nuda, ale pokud by bylo hodně levné tak by si snad užití našlo. Doma bych pro to ale prostor spíše neviděl.

goretti-chardonnayO něco výše stojí Pinot Grigio 2016 (IGT Umbria), s trochu výraznější barvou, poměrně voňavé, hruška, krémovost. Suché, čisté, dobrá kyselina a pitelnost, nekomplikované trochu důraznější bílé. Chardonnay 2016 (DOC Colli Perugini) citronová výraznější žlutá barva. Čistá, trochu krémovější žlutě ovocná vůně, příjemná. Suché, šťavnaté, mladé, čisté, vybalancované pěkně udělané nerezové Chardonnay. Pozitivní překvapení.

goretti-grechettoO dost více jsem se ale těšil na vína z odrůd přeci jen lokálnějších, Merlot a Chardonnay můžu pít odjinud. Grechetto 2016 (DOC Colli Perugini) citronová žlutá barva. Čistá vůně, svěží, ovocnost lehce tropiko, ananas, hruška. Suché, čisté, středně plné, dobré kyseliny a stavba, lehce krémové, dotyk oříšku. Vyvážené, fajn „gastronomické“ víno. Il Moggio 2015 (IGT Umbria, 1OO % Grechetto) je první víno školené v sudech, několik měsíců včetně fermentace. Výraznější citronová barva, voňavější v projevu s výraznější žlutou krémovou ovocností, vanilkou, dřevem. Suché, s pěknou kyselinou, středně plné, krémově ovocné, sladší dřevo, dobrá délka. Sanctus je opět čisté Grechetto, ale velmi pozdní sběr a sladké likérové víno. Jantarová barva, aroma sušených meruněk, med, likérový projev. Sladké, výrazné, s dobrou kyselinou. Slušný byť poměrně jednoduchý slaďák, suchá nabídla za mne lepší projev.

goretti-montefalco-rossoNo a teď už série červených. Montefalco Rosso „Le Mure Saracene“ 2014 (DOC Rosso di Montefalco, 60 % Sangiovese, 20 % Merlot, 20 % Sagrantino) nabízí tmavší rubínovou barvu. Zralejší ovocnost, tmavší ovoce, džemové tóny, dřevo. Suché, středně plné, nic hutného, tmavá ovocnost, poměrně výrazné třísloviny, čistě udělané vyvážené víno. Sagrantino di Montefalco 2009 tmavá granátová barva. Zralé a vyzrálé, s poměrně efektní komplexnější vůni spojující tmavé plody, švestky a lesní plody, se zráním v sudech a jemnějšími odbočkami lahvové zralosti. Plné, silnější, s výtečnou kyselinou, koncentrované, dlouhé, tmavě ovocné, se stále ještě poměrně výraznými tříslovinami. Velmi povedený seriózní kousek. A na závěr L'Arringatore 2012 (DOC Colli Perugini, 60 % Sangiovese, 30 % Merlot, 10 % Ciliegiolo), tedy jakýsi jejich „superumbrijec“ :-) Tmavší granátová barva s fialovými odlesky. Sladší, výraznější ovocnost, spíše zralé červené plody než tmavé, dobře zakomponované dřevo, vyvážené. Suché, silné, čisté, s pěknou kyselinou a šťavnatou ovocností, jemnozrnné třísloviny, dobrá délka, vyvážené, velmi solidní víno. Ale upřímně mi tam chyběl nějaký „X-faktor“, Sagrantino mi chutnalo o dost více. A přišlo mi jako nejlepší víno z celé sady, bohužel klasicky taky při ceně přes pět stovek suverénně nejdražší.

Komentáře používají Disqus