středa 6. února 2013

K degustačním poznámkám románového rozsahu a výsledky ankety „Čtete v recenzích detailní senzorické popisy vín?“

divoky_jelinekTéma dlouhých degustačních popisů je hodně zajímavé, je velmi snadné dělat si z jejich autorů srandu. Občas je (nás, vlastně…) popadne amok a z běžné citrusové vůně, minerálního projevu a náznaku živočišnosti (což už samo o sobě kupě běžných konzumentů nic neříká a považují každého, kdo podobné termíny používá, za namyšleného pitomce) se stane něco extrémně specifického a poněkud přihlouplého ve stylu „vůně vlhkých kamenů v horké koupeli ovoněné plody yuzu, za podvečerního vánku na ostrově Mijadžima a pod přísným dohledem stáda divokých jelínků“. Jindy se zase začnou objevovat všemožná divná a nelákavá přirovnání, já tu třeba opakovaně měl kolomaz a vůni starého odstaveného vlakového vagonu, viz i fotka níže. Stává se to každému. Někdo tím chce jen vyjádřit, že je to víno opravdu zajímavé a oslovilo ho, byť voní zase jako třešně, které ale měl i u vína za stovku ze supermarketu a je teď třeba třešně z drahého burgundského nějak odlišit. Někdo chce prostě a jen sám vypadat zajímavě. A jindy vás víno dostane, zasníte se a najednou nepíšete degustační poznámky, ale milostný román o třech svazcích :-) Už v zadání ankety jsem tu dával odkazy na několik tematických článků (Jemný dotyk konfitovaného krtka a myších oušek, Višně, švestky a petrolejový král, Divné vůně, vzpomínkové chutě, O hledání starorůžové) a zajímalo mne, jako to se senzorickými hodnoceními vína máte vy, zda je čtete a zajímají vás, nebo jsou v recenzích/reportážích spíše doplňkem. Jak to dopadlo?

anketa_senzorika

Detailní senzorické popisy v recenzích spíše čte 36 % hlasujících, dalších 29 % je čte téměř vždy. Dalších 24 % je častěji vynechává a osm procent nečte skoro nikdy. Hlasovalo celkem 215 návštěvníků tohoto webu a tipnul bych si, že spíše těch aktivnějších. Kdyby bylo hlasování povinné, tak se myslím váha přikloní spíše k druhým dvěma možnostem :-) Docela by mne zajímalo, vy co si sami degustační poznámky píšete, jak často sklouzáváte k těm různým románovým variantám a kdy spíše jen k sérii klíčových slov.

ve_vlaku

Jo a vyjádřit se můžete také v dalším dotazníku, tématem se tentokrát stal tzv. kořenový den :-) Víte o co se jedná? Kdy takové kořenové dny jsou? Mají nějaký vliv na vaše návyky při konzumaci vína?

Komentáře používají Disqus