pátek 2. července 2010

Parádní bublavá růžovka z Aligoté a Pinotu

thierry_beaumont_rose Tohle počasí mne nutí plenit zásoby šumivých vín a crémantů (vysvětlení pojmu) především. Důvodem je to, že kousky z tradičních oblastí Francie (Alsasko, Burgundsko, údolí Loiry ale i třeba Jura) nabízejí často veskrze příjemný zážitek za zlomek ceny, kterou bych zaplatil za Champagne, a leckdy mne dokážou i nadchnout. A vinař Thierry Beaumont, od kterého je dnešní vzorek, dává k dobru, že přestal připravovat základní „stolní“ Bourgogne Passe-Tout-Grain, Bourgogne Grand Ordinaire a Bourgogne Aligoté, aby měl hrozny na crémant, protože jeho žena vrážela příliš peněz do šampaňského :o) Realitou je spíš to, že tyhle základní kategorie zrovna moc pozornosti nebudí, zatímco crémanty v popularitě stoupají každým rokem a růžové obzvlášť, což je i dnešní kousek. Crémant de Bourgogne Brut Rosé, neročníkový, ale dle indicií pravděpodobně ze sklizně 2006 či 2007.

Thierry Beaumont sídlí v Morey-Saint-Denis, na vinětách jeho vín najdete název Domaine des Beaumont či jen jeho jméno (to v případě, že část hroznů nakoupil). V nabídce má několik lákavých vín především z okolí domovského Morey-Saint-Denis (mimo jiné i v téhle části Burgundska relativně raritní bílé, může zde být dokonce i v 1er cru kvalitě, světe div se a aby byl zmatek dokonán, i z odrůdy Aligoté v Clos des Monts Luisants; typicky jde ovšem o Chardonnay, v případě starých výsadeb často s nikde neuváděnou troškou Pinotu Blanc), ale také něco ze sousedících Chambolle-Musigny a Gevrey-Chambertinu (kde obhospodařuje celého půl hektaru na Grand Cru Charmes-Chambertin). Rodinný podnik původně celou sklizeň prodával négociantům, když jej ale zdědil Thierry se svým bratrem, tak se vše změnilo. Od roku 1991 začal od základu budovat vinařství, v roce 1999 už dával na trh 80% vína pod vlastní doménou a od roku 2003 sám lahvoval vše, navíc se postupně snaží získávat další pozemky (mrňavé kousky, ale i tak) a roční produkce pomalu začíná překračovat 30 tisíc lahví. Sklízí ručně, kompletně odstopkovávají, po třídění hroznů tyto fermentují v betonových tancích 15 až 20 dní. Vína zrají v sudech (pro village nové tak ze čtvrtiny, pro 1er a grand cru z více než poloviny) 12 až 18 měsíců. Do lahví se stáčejí s minimální nebo žádnou filtrací. Nadšence do map asi potěší, že na svém webu mají mapky apelací, na kterých blikají čtverečky v cru, kde mají vinice. Kdyby tam blikalo přesně místo, kde mají své výsadby, bylo by to dokonalé :o)

clos_de_tart Jejich růžový crémant je postaven na odrůdách Aligoté (vlastní hrozny, hodně staré keře této odrůdy mají přímo v Morey-Saint-Denis, ale postupně je nahrazuje Chardonnay) a Pinot Noir. Klasická čirá láhev, nepřeplácaná viněta se základními informacemi. Sekt má krásnou jahodokompotovou barva a bohaté perlení středních až menších bublin. Vůně je výrazná, svěží a efektní, mix květinových tónů a lesních jahod (lehounce vlezlých, až připomene hybridní odrůdy Chorvát a jemu podobné), zároveň ale i hutnější linkou evokující čerstvé hovězí :o) Prostě mi to dost připomíná elegantní květinové šumivé bílé řízlé kvalitním burgundským pinotem, což je v zásadě i skutečný obsah lahve, jen obvykle to není takhle „separované“, aniž by to ovšem působilo rušivě. Paradoxně to způsobuje, že víno je jak milé, zábavné a docela jednoduché, tak při troše zkoumání nabízí i podstatně serióznější projev. V chuti suché, šťavnaté, čisté a vyvážené, lehce nazelenalé tóny a divočejší pinot, ovocitost opět s lesními jahodami a překvapivá délka. Jasně, na minerální sofistikovaná růžová šampaňská to nemá, ale ve své kategorii perfektně splňuje, co od takového vína chci. Láhev mne přišla na 8€ (crémanty jde koupit bez problémů i za půlku, ale je to na nich poznat), což je paráda. Pokud by měl někdo cestu do Burgundska a jel přes Morey-Saint-Denis, tak krom vinaře tohle víno mají přímo ve vinotéce u kostela (hned přes ulici je nepřehlédnutelná výzdoba zdi, viz fotka). Vezměte mi karton, jo? :o)

Komentáře používají Disqus