pátek 16. května 2008

Je libo Beaujeaule či Chardenang?

Dnešní příspěvek bude pro jednou zase krátký, jen takové malé rozveselení při pátku. I když je to možná spíš smutné. Tohle na mne včera hledělo v jedné (pravda ne úplně české, ale zároveň rozhodně ani levné) restauraci z jídelního lístku. Omluvte sníženou kvalitu, je to foceno mobilem.

Tak já vám nevím. Na jednu stranu je víno stále módnější i v našich krajích, konají se tu velké výstavy, hromady degustací, vycházejí časopisy a čím dál víc lidí o víně něco ví a dokáže ho ocenit. Pravda, občas kupují „výběry z bobulí, protože to je lepší než nějaká směska“, ale každopádně se učí. Všichni se učíme, každým novým ochutnaným vínem. Na stranu druhou ovšem najdeme nabídky „božolé“ či po anglicku (tak musí každé správné menu v Praze být, kdysi se na nápisy v němčině nadávalo) „Beaujeaule“, Uedry Portugal v bílých vínech a na závěr jistě chutné Chardenang, snad by mohlo být i z Burgundska %-) No jo, není každý den svátek.

Každopádně přeji příjemný víkend, jestli se zhnusí počasí, tak přes něj snad stihnu dopsat nějaké reportky z několika degustací. Třeba z velmi zajímavé prezentace Burgundska se slavným sommelierem Pascalem Wagnerem. Nebo o včerejším krátkém ale intenzivním seznamování se sortimentem Global Wines. A to nemluvím o dalších třech degustacích Burgundska a jedné ryzlinků od Rýna již z dubna. A slíbeném Springerovi a likérce na Slovácku. Je toto v poslední době nějak strašně moc a mám reportážní skluz. Ale jak přejde červen a přiblíží se období letních prázdnin a dovolených, bude zase klid. A já nadávat, že není kam jít. Alespoň odpiju něco ze zásob :o) A mimochodem – kdo jako první pozná vinařství, jehož viněta je na obrázku tady u toho odstavce, ten dostane bod do celoblogové (stále ještě nevyhlášené) soutěže. A pokud doplní rozbor obsahu té viněty, tak dokonce dva :o)

Komentáře používají Disqus