čtvrtek 29. května 2008

Jak správně vyslovovat jména vín…

… a samozřejmě vinařů, oblastí a jakostních kategorií? Někdy je to dost problém, obzvláště pokud nemáte ani základy francouzštiny. S víny z Itálie, Německa či Španělska si člověk poradí tak nějak snáz, byť i tam dost často narazí a udělá ze sebe pitomce. Už kolikrát se mi stalo, že jsem se při rozhovorou o nějakém vinaři setkal s nepochopením o koho jde, protože mi prostě to jméno nerozuměli (naposledy jsem tak efektně zkonil Joseph Drouhin) . Prý je to problém i v restauracích, zákazník se obává trapasu při špatném vyslovení třeba (aby to byl nějaký špek) Auxey-Duresses 1er Cru „Les Écusseaux“ a místo aby ukázal v lístku, tak raději objedná něco, co vyslovit umí spolehlivě :o)

Tenhle problém z části řeší kniha „How To Pronounce French, German, and Italian Wine Names“ od Diany Bellucci, kde je na více než 350 stránkách dost obsáhlý přehled zásadních jmen a názvů ze světa vín Evropy a jejich správné výslovnosti. Pravdou je, že i francouzi některé jména vyslovují každý jinak. Stejně tak se bude lišit výslovnost jmen, která do jazyka přišla odjinud (takový Möet či Roederer) a variant kolovat hned několik, ale s tím už nic neuděláme. Lepší než naučit se kus každého toho jazyka tahle příručka není, ale rozhodně může být velmi užitečným pomocníkem! Tak třeba to výše uvedené Burgundsko by se tam dalo najít rozepsáno tímhle způsobem: [ok-say dew-hrehs] [pruh-myay krew] [lay ay-kew-so]. No není to báječné? :o) Doma si prohlídnete on-line vinný lístek restaurantu, výslovnost nacvičíte a hurá na večeři! Samozřejmě si nejdříve musíte nastudovat úvodní kapitoly, jak s tímto konkrétním fonetickým přepisem, říkají mu (Quietics)™, pracovat. Každopádně je ta knížka docela zajímavá záležitost a jsem rád, že mi v knihovničce skončila. Sehnat se dá třeba na Amazonu.

A co vy? Bojíte se říct složitá jména v cizím jazyce, u kterých si nejste výslovností jisti? Kupovali jste ve vinotéce „tady tohle“ místo konkrétního jména? A nebo prostě vyslovíte předpokládanou podobu jména a doufáte, že vás když tak někdo (citlivě a bez snahy si z vás utahovat) opraví?

Komentáře používají Disqus