pondělí 16. listopadu 2015

Pijte Juru s bezva Chardonnay a Château-Chalon

Domaine-Pignier-Chardonnay-„Cellier-des-Chartreux“-2009Otevřel jsem o víkendu láhev Domaine Pignier Chardonnay „Cellier des Chartreux“ 2009 (web), o vinařství jsem se tu zmiňoval opakovaně v minulosti, ostatně i o starších ročnících téhož vína. Jedná se o biodynamicky pěstované Chardonnay školené tři roky víceméně oxidativně, pod kvasinkovým závojem. Typická jurská láhev s názvem oblasti ve skle, kvalitní celokorek. Tmavá krásná zlatá barva, čistá. Klasická, pikantnější jurská vůně, podzimní ovoce, pečené jablko, jasně připravuje na kyseliny, jemně oříškovost a mineralita, sušené uzené ovoce (víno jsem vyzkoušel i na tchýni, až překvapivě jí chutnalo a přidala si, ta tam cítila sušenou švestku), hodně příjemné. Suché, čisté, již trochu nazrálé s jemně medovým tónem, výrazné kyseliny, velmi dobrá stavba, mineralita, šťavnatost, délka. Výtečná, klasická záležitost, která v klidu vydrží a bude se vyvíjet v lahvi dalších 10+ let. Koupeno před dvěma lety u Matějky za 360 Kč, zda ještě něco má netuším, ale teď už z Jury vozí spíše Chateau d'Arlay, Domaine Pêcheur, biodynamika Tissota a nově též Château Guinand.

Château-Guinand-Château-Chalon-2005A právě od Château Guinand (web) jsem letos pořídil jejich Château-Chalon 2005. Je to trochu matoucí, ale Château Chalon není konkrétní vinařství ale jmenuje se tak specifická apelace a pitoreskní obec v Juře, ve které tradičně vznikala ta nejlepší Vin Jaune, klasická žlutá vína z odrůdy Savagnin. Viz ostatně úvod do celé problematiky jurských vín. U vína mne nalákala na tuto apelaci až překvapivě nízká cena, maloobchodní už u nás 780 Kč (opět Matějka). Je to víno mladé ze špičkového ročníku, taková Vin Jaune dokáží zrát do krásy desítky let, ale už dnes nabízí mnoho. Tradiční láhev, hrdlo zalité pečetním voskem (strašná otrava odsekávat). Tmavá barva starého zlata. Výrazná, pikantnější, koncentrovaná bohatá ořechová vůně s tóny zralých malvic, zajímavá, vrstevnatá, staré dřevo, jemně kořenité tóny, karí. Suché, středně plné, stále vlastně mladé, s výraznou kyselinou, poměrně koncentrované a dlouhé. Seriózní, klasické, čisté žluté víno. Vzhledem k ceně nemám výhrad, objednal jsem další dvě lahve, to se nezkazí :-) Pokud ovšem netušíte, zda vám tento styl vína alespoň trochu sedne, je určitě levnějším způsobem na vyzkoušení stylu nějaký Arbois Tradition nebo šardonka viz výše, než rovnou skočit do Château-Chalon.

Pijte Juru! Tamní bílá mají charakter, parádní kyseliny, skvěle se s nimi pracuje k jídlu a vůbec. S červenými je to složitější, ale příznivci lehčích vín si přijdou na své. Kde vína z Jury koupit? Pár tipů jsem tu měl už dříve…

Komentáře používají Disqus