čtvrtek 19. července 2012

Šlechtitelka dovozová, Rusko a Čína alkoholické, viněta vítězná

svaty_florianekNedávné rozhodnutí soudu ohledně označování vín z dovozu v lahvích na první pohled s vínem z Moravy mne potěšilo, tenhle nešvar jsem tu pravidelně pranýřoval. Bohužel to stále neřeší všechna ta vína „z Čech a Moravy“, v lahvích i jako sudovku, která jsou pančována levnějším dovozem a nebo úplně komplet ze zahraničí. V tomto ohleduje je novým zajímavým zdrojem odhalených průšvihů web Potraviny na pranýři. Dočteme se na něm i docela nečekané věci. Třeba že Modrý portugal od sdružení vinařů Nečas&Průdek z Rakvic, který prodává Libor Nazarčuk, byl ředěn vodou. Jestli už ve vinařství nebo až v prodejně už se nedozvíme. O dost smutnější pohled se ale naskytl na další víno stejné odrůdy, Modrý portugal od Šlechtitelské stanice vinařské Velké Pavlovice, který podle testu nepocházel z viniční trati Nadzahrady, ale z dovozových hroznů :-/ Když už i tahle šlechtitelka, opravdu tradiční a poměrně vážený producent, tak kdo další? Zajímavé využití zemědělských dotací na vinice, jen co je pravda. Ach jo. U některých vinařství mne by mne to nepřekvapilo, tady stále trochu doufám, že se vše nějak vysvětlí… (Update 13:38 – Mluvil jsem s šlechtitelkou, prý nechápou proč to na tom webu je, že proti výsledkům šetření se už dříve odvolali a v lahvi rozhodně dovoz nebyl. Během víkendu snad dodají nějaké oficiální vyjádření.)

Když jsem u těch kontrol a zákonů… trh s alkoholem v Rusku prochází neustálými legislativními změnami, od prvního července třeba definuje výraz víno jen pro nápoj vzniklý čistě přírodní fermentací a s obsahem alkoholu 4.5 to 15 %. A dále pak zakazují reklamu na destiláty v tisku i na webu. Víno je v Rusku v oblíbenosti stále daleko za pivem a právě destiláty, tak třeba nás čekají velké změny. To v Číně je dle ankety víno vůbec nejoblíbenějším alkoholem, tedy samozřejmě jen červené, bílé se umístilo až někde vzadu. Na druhém místě jsou lokální rýžové alkoholy a na třetím whisky. Celkově Čína pije čím dál víc a časem vypije všechnu dobrou produkci světa :-)

raska_vinetaA něco pozitivního z domácích vinohradů, respektive spíše z grafických studií :-) Vladimír Raška získal na San Francisco International Wine Competition dvě stříbrné medaile za design viněty. A konkurence byla velká. Viněty na domácích vínech jsou čím dál nápaditější, byť jen málokdo se u nás pouští do vyloženě originálních a netradičních řešení. Tedy bylo by nejlepší, aby se vinaři zatím stále soustředili hlavně na obsah lahví, obal ať si vychytají v momentě, kdy to důležitější zvládnout dokonale :-) Každopádně zajímavé vinětové inspirace a čtení k tématu nabízí třeba knihy Icon: Art of the Wine Label nebo The Art and Design of Contemporary Wine Labels, ale také kupa designérských webů zdarma. O vinětách jsem psal třeba tady, pár zajímavostí zde.

Komentáře používají Disqus