úterý 23. září 2008

Rustikální telecí a Chambolle-Musigny

Mám rád jednoduchá jídla, čím méně složitých surovin a mixů různých chutí, tím lépe. Čímž nechci říct, že bych si neužil nějakou pěknou omáčku nebo tak :o) Ale jídlo, kde opravdu všechny jednotlivé suroviny snadno rozeznat, hezky spolu ladí, ale přitom nesplývají ani se netřískají, taková já nejraději. Jednou takovou jednoduchou přípravou masa je následující recept. Do pečící nádoby poklademe osolené plátky (či jen větší kousky) telecího a na ně vrstvíme tenké plátky cibule, mrkve a brambor. Kořeníme solí, pepřem a sušeným rozmarýnem (možno i čerstvý, tím pak fajn i ozdobit). V troubě vyhřáté na 180°C se to připravuje zhruba 40 minut. Výsledek je takový hodně „selský“, vyniknou chutě jednotlivých surovin a masa především. Je to jídlo spíše jednoduché a hodí se k němu víno nekomplikované. Já nějakým omylem, snad kvůli původnímu plánu to telecí upravit jinak, otevřel nejdříve láhev Chambolle-Musigny 2001 z Domaine Michel Noëllat. Následuje malé hodnocení s upoutávku na velkou degustaci burgundských z nejen tohoto vinařství…

Vinařství sídlí ve Vosne-Romanée a obhospodařuje přes 20ha vinic. Část vlastní, ostatní si Michel Noëllat pronajímá od své tety, Madame Corbert. Nejvýznamnějšími vinicemi v portofoliu jsou kousky Grand Cru Echézeaux a Clos de Vougeot, 1er Cru „Les Beaumonts“ ve Vosne-Romanée a 1er Cru „Les Suchots“ tamtéž, 1er Cru „Aux Boudots“ v Nuits-Saint-Georges a 1er Cru „Les Feusselottes“ a „Les Noirots“ v Chambolle-Mussigny. Ve stejných oblastech obhospodařuje i další vinice a přidává k nim village Fixin a Morey-Saint-Denis. Na některých z vinic se nacházejí staré keře (na lahvích neuvedeno), sem tam ponechají při zpracování třapiny, využívají technologie studené macerace a pro 1er a Grand Cru používají nové barikové sudy (ze zhruba 40%). Clive Coates ve své encyklopedii říká, že „kvalita v tomto vinařství je dobrá, ale nedosahuje výsledků hvězd oblasti (Vosne-Romanée)“. Osobně jsem od nich pil či chutnal pět vín v různých kategorií a některá dvakrát. Líbila se mi, ale nějaké vyložené nadšení se nedostavovalo, snad krom nádherného Vosne-Romanée 1er Cru „Les Beaux Monts“ 2001. Hodně povedené je Vosne-Romanée 1er Cru „Les Suchots“ 2003, ale tam jsem bohužel stále srovnával s toutéž polohou od Domaine Prieure-Roch a výsledek je jasný (na Noëllatovi se přeci jen na můj vkus moc podepsal horký ročník).  První láhev základního Bourgogne 2004 byla hodně „ve stylu Bordeaux“, druhá mi přišla znatelně blíže tomu, co čekám od Burgundska. Stejně tak dnes hodnocené Chambolle bylo na degustaci až dekadentně přezrálé, doma přeci jen víc v pohodě. Nekonzistence lahví nebo spíše v mé senzorice? Kdo ví.


Každopádně to víno je v klasické zelené burgundské lahvi, docela těžké, pod kvalitní kovovou záklopkou a plným pěkným korkem (nahoře hezky plesnivým). Styl viněty mi docela sedí, minimálně pro víno z Burgundska. Barva vína je tmavší višňová, na okrajích nazrálá do terakoty. Vůně je bohatá a elegantní, ale spíše než na nějakou intenzitu se tu hraje na harmonii. Je tu vliv sudu v podobě likérové nasládlosti, v prázdné sklence až do čokolády. Ovocitost v podobě červených peckovin už spíše předává slovo nazrálým tónům, nejsilněji asi kůže (kožený pásek) a trochu takové té „vlakové kolomazi“ (kdo zná vyzrálá vína z Chrámců nebo má rád Islay whisky asi ví, o čem mluvím… takové zvláštní aroma jak ze dřeva starého vlakového vagónu; přidávám fotku z rána v odstaveném vagonu za Kuksem) a náznakem sklepní „zatuchlinky“ v množství, které spíše dotváří dojem než že by rušilo (ale je mi jasné, že pro mnohé to bude za zenitem a už vlastně tak trochu vadné). Chuť bohužel velkým očekáváním z vůně nedostojí. Je spíše lehčího střihu, velmi silně se zde projevují kyseliny a ovocitost je (spíše než jako ze sladkých zralých plodů) trpká, trochu se to zlepší až v třešňovém doznívání. Stále tu trochu drhne i tříslo. Je to celé, i po delší době na vzduchu, takové nějak nesladěné. A spíše než že by to „ještě nebylo ono“, tak „už to není ono“. Tahle láhev měla být nejspíš vypita dřív. Ale osm stovek už jsem utratil i horším způsobem :o)

Kdo si chce udělat obrázek o vínech z (nejen) Domaine Michel Noëllat sám a nedat na moje zdejší výplody, nechť dorazí na již druhý ročník degustace, o které jsem tu psal loni. Opět v Hradci Králové, tentokrát 24. října. Více informací je na webu dovozce. V ČR je taková koncentrace burgundských na jedné degustaci, navíc takhle dostupné a víněnkové i v případě Grand Cru vín, dost výjimečnou záležitostí.

Odkazy: Kalendář degustací (nejen) v Praze | Burgundská degustace v Hradci Králové

Komentáře používají Disqus