pondělí 3. září 2012

Plány do budoucna nad třemi levnými šumivkami

sklenka_sektV rámci hledání směrů, kterými bych se mohl (s tímhle blogem a tak nějak obecně) ubírat, jsem se rozhodl otestovat různé decentně výukové ochutnávky, kterých doma spáchal už desítky, na větším počtu lidí než se vejde do obýváku. Zatím bez ekonomických ambicí a stále hlavně jako „vinnou misijní činnost“, ale alespoň s trochu širším dosahem. „Projekt“ zahajuji exkurzem do bublin (první kolo už v podstatě beznadějně obsazeno a se vznikajícím pořadníkem kdyby někdo odřekl, ale na pokračování možná dám vědět a najdete je i v kalendáři) a tak teď doma hodně trénuji. Na rozdíl od pokusů běhat a zastavit tloustnutí na rotopedu je to trénink obvykle veskrze příjemný, pochvaluje si ho manželka i návštěvy :-) Právě teď se připravuji na posilování se sérií šumivek z Loiry a pár specialitami z Champagne a Jury. Ale dnes to bude třikrát cava, vše přímo ze Španělska v ceně do 4€…

bubliny_agrafaCavu mám rád hned z několika důvodů. Jsou to bubliny většinou lehké, spíš suché a kytičkové a hodně odlišené od šampaňského, plní pro mne jiný účel. Ale jsou kvašena klasicky v lahvi a přijdou mi o něco zajímavější než typické Prosecco. Málokdy narážím na opravdu skvělé kousky, něco na úrovni Champagne nebo špičkového crémantu, ale zase ceny jsou obvykle velmi sympatické. Parádně se to pije v létě v horku a po lahvi člověk nemá pocit alkoholické únavy :-) Bezva záležitost na pikniky venku a podobně, případně otevírání jen tak, kdykoliv přijde chuť.

vallformosa_classic_brutVallformosa Cava Clasic Brut je složena, přibližně po třetinách, z odrůd Macabeo, Xarel·lo a Parellada, první fermentace v nerezu při nižší teplotě a následně druhá v lahvi na kalech následně zhruba rok. Jde o víno od poměrně velkého (byť „rodinného“, ve smyslu ne akciovky vlastněné nadnárodní korporací) producenta s širokou nabídkou jak cavy tak dalších vín ze Španělska. Bledší barva, poměrně výrazné perlení menších až středních bublinek. Vůně spíše květinová s náznaky ovoce, již trochu naleželejší, citrusové tóny. Poměrně suché v chuti, hezké jádro kyselin, živé, příjemné, dobře pitelné vyvážené nekomplikované bubliny, slušně dlouhé. Jsou tam poměrně znát tóny ležení v lahvi, možná před pár měsíci či rokem to mohlo být ještě o chlup příjemnější. Každopádně za 3.99€ fajn a rozhodně není problém otevřít kdykoliv jen tak. Nejdražší vzorek dneska! :o)

painous_cava_brut_natureJosep Masachs Cava Painous Brut Nature je odrůdově též Macabeo, Xarel·lo a Parellada z oblasti Penedès a znovu dvanáct měsíců na kalech v lahvi, ale tahle nemá žádná dozážní likér, je naprosto suchá. Jde o jednoho z pionýrů výroby šumivek ve Španělska a poměrně velkou firmu, cavy nějaký pár milionů lahví ročně vyrobí :-) Trochu nazlátlejší barva, výraznější perlení spíše menších bublin. Čerstvá, svěží vůně, hodně do květin a sladších květinových tónů evokujících až Tramín či Irsai. Velmi, velmi suché, živé, čerstvé, ovoce směrem jablko, slušná délka. Je tam také zvláštní ale ne nesympatický „čerstvé houby“ tón, který bych příliš nečekal, a také poměrně výrazná hořčina v doznívání, ta až v rušivé podobě. Každopádně se to pilo slušně a za 3.55€ rád zkusím další láhev (už kvůli té hořčině a houbám, nakolik jde o vlastnost vs. problém konkrétní šarže či lahve).

conde_de_caraltConde de Caralt Cava Brut Nature je postavena z 60 % na odrůdě Macabeo, 30% Parellada a 10% Xarel·lo. Jedná se o slušného producenta, byť spadajícího do skupiny Freixenet (asi největší výrobce tradičních bublin vůbec, i naše supermarkety jsou jich plné). Na fotce výše u druhého odstavce vidět dnes poněkud netradiční způsob přidržení korku, většina šumivek má košíček (agrafu). Bledší žlutá barva, perlení nijak zvlášť výrazné. Vůně někde na pomezí čerstvých svěžích tónů a počínající oxidace (spíše než lahvového zrání), kytkové, slušné. Hodně suché, úplně bez dozáže, Živé, šťavnaté, osvěžující, delší s decentním nahořklým tónem. Nic složitého, spíše běžnější, ale mám drobné podezření na lehce rozjetou láhev. Zaplatil jsem 3.76€.

Komentáře používají Disqus