čtvrtek 13. září 2012

Povedená Garnacha ze starých keřů

el_chaparralObčas se u nějakého vína děsně zaseknu. Mám na něj chuť, ale ročník na vinětě říká, že bych asi ještě měl počkat. Trápím se trápím a většinou to rozhodne cena, když víno nestojí moc jde pod vývrtku, u dražších věcí spíš zamáčknu slzu a rozhodnu se vyčkat. V případě Bodegas Nekeas El Chaparral de Vega Sindoa 2010, odrůdě Garnacha (Grenache) z keřů ve věku 60 – 100 let v oblasti Navarra, jsem prostě neodolal. Čistá Grenache sice bývá rychle(ji) přístupná, ale zase šlo o prestižní víno producenta a ty staré keře. Nekeas je už větší vinařství, v roce 1992 vzniklo jako sdružení 12 lokálních pěstitelů. Lahve jejich běžných řad, Vega Sindoa je samostatně stojící specialita, působí grafikou a jménem trochu řecky. Poprvé mne to u Fajnšmekra, který je sem vozí (ale tohle jsem kupoval přímo ze Španělska), dost zmátlo :-) El Chaparral je jakousi poctou oblasti a jejím starým keřům, podstatná část révy v těch místech byla vyklučena, vzhledem k výkupním cenám hroznů nemělo ekonomický smysl je pěstovat.

El Chaparral maceruje na slupkách (částečně za studena) a fermentuje zhruba měsíc v nerezu, následně pak leží na kalech pět měsíců v dubových sudech (různý původ, Francie ale i Oregon) kde proběhne i malolaktika, do lahví jde jen lehce čiřen bez filtrace. Různé viniční polohy se zpracovávají samostatně a do finální směsi jdou jen vybrané, každý rok je tohohle vína úplně jiné množství a v blbém ročníku nevznikne vůbec. Láhev burgundská, tlustá kovová záklopka, slušný celokorek. Barva na Grenache poměrně temná. Hodně sympatické aroma, kde se pěkně spojuje zralejší ovocitost do jahod a třešní s výraznými kořenitými tóny, až bylinkově-lékárenskými. Je to zajímavé a nechybí tomu charakter. Suché a silnější v chuti, na Grenache i poměrně dost tříslovin a ne úplně uhlazený divočejší styl, sladká jižnější ovocitost a kořenité tóny, dobrá stavba a délka, pěkně přístupné a fajn. S potenciálem dál zrát do krásy. Jelikož práce ve sklepě řídí žena, hledal jsem v tom nějaký specifický ženský element, ale spíš ho neobjevil :-)

zapad_slunceZápady slunce nad Prahou se sklenicí červeného mne prostě baví…

Rozhodně hodně povedený pohled na odrůdu, která často slouží „jen“ jako součást směsi pro rychlejší přístupnost vína. Při velmi starých keřích a troše snahy ale může dávat hodně charakterní vína sama o sobě. Ono to potvrzuje i pár vín považovaných za světovou špičku, třeba takové legendární Château Rayas (a též jejich Pignan), Châteauneuf-du-Pape „Barbe Rac“ od Chapoutiera nebo další legenda, tentokrát z Ameriky, Sine Qua Non „Incognito“ (tam je ale i troška Syrahu). Jenže… Rayas stojí (deseti)tisíce a shání se blbě, Barbe Rac je taky nějaká ta tisícovka a je ho málo, Sine Qua Non prakticky není šance koupit. El Chaparral je sice o dost nižší liga, ale alespoň je to taky moc fajn čistý Grenache a stál mne deset euro :o)))

Komentáře používají Disqus