středa 12. září 2012

Šumivé přípravy s lahví burgundského rosé

champagne_mapyDneska večer proběhne první kolo šumivého degustačního pásma, viz i zápisek Plány do budoucna nad třemi levnými šumivkami, a poslední dny jsem se aktivně připravoval. Dokonce i něco jako Moët mi kvůli tomu doma skončilo :o) Protože, a přiznejme si to upřímně, bez šampaňského téhle firmy nemůže být obrázek Champagne kompletní. Při zpracovávání materiálů jsem si bolestně uvědomil, kolik toho člověk neví. Vždycky je všechno jasné a pak najednou přijde nějaký detail, drobnost kterou by v podstatě šlo přejít a neřešit, ale když do ní začnete rýpat, vyvalí se na vás celý svět „někdy se také dělá“ či „vždy se říká že, ale ve skutečnosti…“. Je to úžasná zábava! Champagne je oblast tak slavná a známá, že má výjimku ze zákona a k názvu nemusí psát Appellation d'origine contrôlée (AOC), ale stejně v ní vždycky něco překvapí. Ovšem než se dostanu k popisu 12+ šampaňských, mrkneme se na… třeba crémant. Protože dobrý crémant může být, poměrem ceny ke kvalitě, fajn náhradou za pravé šáňo. Pokud samozřejmě nehledáte hlavně ten prestižní název, ale alespoň je taky z Francie ;-)

veuve_ambalVeuve Ambal je jedním z největších producentů bublin v Burgundsku. Sice s historií někde od konce devatenáctého století, ale spíš moderní fabrika která nenechává nic náhodě (zde prosím též možno vidět paralelu s velkými producenty Champagne). Jejich nový efektní závod je myslím vidět z dálnice A6, nachází se kousek od Beaune. Hrozny samozřejmě ve velkém nakupují, ale sami vlastní 200ha pozemků (část v bioprodukci), což je na Burgundsko slušná plocha. Bubliny vyvážejí do celého světa a najdete je snadno v supermarketech ve Francii, já kupoval pár lahví tuším v Beaune. Protože jejich běžné věci tam stojí někde okolo 5 – 6€ a za ty prachy fungují bezvadně. Základní Crémant de Bourgogne Rosé (Classic) je postaven na odrůdě Pinot Noir s trochou Gamay. Láhev vypadá celkem seriózně. Víno tmavší efektní jahodová barva, hodně perlení středně velkých bublinek. Velmi ovocná a výraznější vůně směrem do jahod, černého rybízu, nekomplikovaně fajn. V chuti suché ale se sladší líbivější linkou, tipnul bych si horní hranici brutu. Uhlazené, výtečně pitelné výraznější sladce ovocité bubliny, dobře postavené, precizně zvládnuté. Moc hezky by se s tím pracovalo třeba k nějakému ne moc sladkému ovocnému dezertu. Jasně, žádný velký charakter (lepší se to v jejich vyšších řadách, jen o pár euro dražších), ale láhev jsem vypil s velkou chutí. A mám pocit, že tohle jednu dobu rozlévala jako aperitiv restaurace Sansho, takže (pokud si to nepřitáhli sami) to sem možná i někdo vozí...

pecivoV rámci příprav jsem přechutnával také pečivo z Artisan Bakehouse (web), jako co by se tak dalo servírovat mezi doušky Champagne místo obligátního chleba. Docela mne pobavil fougasse, to je ten objekt ve tvaru listu. Tenhle tenký chléb se dříve prý používal k testování, zda je pec dobře rozpálená… šup tam s plackou a když to během pár minut vyšlo správně, tak do pece šla várka normálního pečiva. Díky řezům (dělal se tenhle tvar listu, žebříku a další) je tam hodně velká plocha kůrky. Tahle variace je ale tak tenká, že je to spíš jedna velká křupavá kůrka. A vzhledem  častým aromatickým asociacím Champagne s čerstvě upečeným chlebem, opečeným toastem a podobně, by mohla zajímavě fungovat. Často se také operuje s máslovými brioškami, které v Artisan Bakehouse umí výborně. Tak uvidíme, jak se to nakonec bude snoubit. Začínám být nervózní. Asi si pustím bizarní vinný rap a budu doufat, že večer bude v nejhorším alespoň podobně (nechtěně?) vtipný… :-)

Komentáře používají Disqus