pátek 14. února 2014

Anonymní tramín z výprodeje

traminVe středu byl ve Veltlínu výprodej, různé zbytky ze skladu, náhodné objevy, relikty minulosti, prostě inventura. Nechal jsem tam přes dva a půl tisíce, ale alespoň přinesl domů postarší ročník bezva Chianti a láhev šampaňského, takže mne manželka nezlynčovala. Nejlevnější, jen 49 kaček stála, byla vína bez vinět, případně s nějakou vinětou dočasnou, různé těžko identifikovatelné lahve a tak. Třeba vertikála 3-4 ročníků jakéhosi furmintu se tam našla. Nebo rýňák od Oty Ševčíka (mám!). Případně láhev s lakonickým nápisem tramín a to je vše. No koupil jsem (a doufal, že to bude zapomenutá oranžová Ryvola) a včera otevřel. Zajímavá věc, jak je o něco méně zábavné víno pít, nezávisle na kvalitě, když nevíte co to je a není vlastně šance to zjistit. Věnoval jsem tomu menší pozornost, když to bylo nezařaditelné, než v momentě, kdy mi Dlouhan na twitteru prozradil, co jsem si vlastně odnesl :-)

Citronová barva, kalnější, trochu bublinky. Čerstvá, mírně divočejší vůně. Květinové tóny, čajová růže, citrusy, žlutý meloun, lehce zaprděné. Suché, živé až s perličkou CO2, čisté, plnější, svěží a na tramín s překvapivě vysokou kyselinou, zemitější doznívání. Fajn věc. Odhadoval jsem nějaký loňský sudový vzorek přivezený na degustaci, ale ve skutečnosti šlo o víno o rok starší, Tramín 2012 Milana Nestarce natažený z tanku a bez síry, opravdu tenkrát dovezený na ochutnávku. Docela by mne zajímalo, jak to víno vypadá dnes, tedy jeho běžné lahvování :)

chrastek_trojak_vavrinec_2011Mimochodem ve výprodeji byla i mladá listopadová vína z ročníku 2011 a překvapivě celkem držela. Obzvláště Chrástek & Trojak Mladý svatý Vavřinec 2011 byl sympatické červené pití, čisté tmavě ovocné, peckové, šťavnaté, fajn. Když si člověk uvědomí, že i tohle bylo stočeno jen tak, pro účel vypití za pár dní, a s klidem se udrželo přes dva roky… co asi dělají špatně všichni ti vinaři, jejichž běžná vína se v lahvi do roka a do dne začnou rozpadat...

Komentáře používají Disqus