čtvrtek 10. listopadu 2016

Semillon s 96 body, ale chutnat nebude každému

Poole's-Rock-Semillon-2011Dnes jedno víno, které rozhodně bude rozdělovat (jako bychom zrovna tohle v současné atmosféře ve společnosti potřebovali ;-). Agnew Wines Poole's Rock Semillon 2011 z Hunter Valley. 12 dní fermentace za kontrolované nižší teploty 12-14°C, čiření, filtrace a šup do lahví, jako úplně čerstvé a mladé. Docela nízký alkohol, vysoká kyselina, první roky jen dost těžko pitelné ale od nějakých pěti let věku čím dál zajímavější, s potenciálem zrání i desítky let. Medaile, body dost přes devadesát v různých hodnoceních, vítěz Hunter Valley Semillon testu v Decanteru se shodným hodnocením všech v komisi, 19/20 resp. 96/100. Kdo si to, bez znalosti stylu, koupí prostě coby víno s hromadou bodů, dost možná bude více než zklamán. Těch kyselin! Ale… mňam!

Zelená burgundská láhev, šroubový uzávěr. Pěkná citronová barva. Čerstvá, energická trochu pikantnější vůně, limeta a limetová kůra, kiwi, krvavý pomeranč… jde si s tím hrát a nalézat mnohé. Citronová tráva, mineralita, kouř, dotyk něčeho lehce připomínajícího petrolej u ryzlinků a gumovou kachničku, jemné ale výrazné, komplexní. Suché, intenzivní řízná kyselina zahanbující i mnohé ryzlinky, čerstvost, energie, citrusovost, slušná délka s prvními náznaky „toastových“ tónů (po mnoha letech zrání tahle vína působí, jako by byla školena v nových dubových sudech). Chuť svým způsobem docela strohá, ale ve své precizní čistotě a elegantní přísnosti moc zábavná. Moc Semillonu z Hunter Valley u nás koupit nejde, natožpak v této špičkové kategorii. Poole's Rock a další vína producenta dovezla Alifea a momentálně prodává za sedm stovek. Takže pokud chcete zkusit, co považuje Decanter a lidé jako Andrew Jefford za naprosto špičkové suché bílé, a ti body nerozhazují tak nesmyslně jako některé magazíny v Rakousku či Austrálii, tak máte cenově relativně rozumnou možnost (když nepočítám fino/manzanilla sherry, kde jsou někdy i ceny vín 95+ absurdně nízké, tak podobně hodnocená vína jsou vyloženě levná málokdy). Já už koupil tři lahve, první padla a další dvě hodlám otevřít s pětiletým odstupem :o)

Hunter Valley Semillon zde na blogu: Tolik vína a tak málo času – nové vinné obzory | Nejen Sémillon z Hunter Valley | Hora příjemných zážitků |Chutná kyselá pekelná díra |Vinná hádanka na pátek

Komentáře používají Disqus