úterý 30. srpna 2016

Lehounký ryzlink a komplexní bílá směska

maximin-grunhauser-riesling-maxim-2015Než budu pokračovat v deníčku z návštěvy Somló, vyčerpávajícího víkendu následovaného taktéž hodně náročnou třetí vinnou párty Družstva, odhrnu zase pár jednotlivých lahví. A musím začít ryzlinkem. Maximin Grünhauser Riesling Maxim 2015. Což je jakostka od slavného vinařství u řeky Ruwer, měl jsem tu o nich celý článek. Jejich lahve mají hodně tradiční vinětu a nečekal bych žádné změny, náhlý skok u tohoto vína mne překvapil a vlastně trochu vyděsil, jako revoluce mi přišlo že zrovna dobrým směrem nejde. Nakonec se ale ukázalo, že to vlastně není jejich typický základní suchý ryzlink, ale nová spolupráce otec a syn a stylově řekněme feinherb. Carl von Schubert je stále zodpovědný za víno a jeho nezbedný syn Maximin navrhl tuto „mladistvou“ vinětu. No nevím. Každopádně to víno je skvělé! Zelená pistole, šroubový uzávěr. Světlejší citronová barva. Čerstvá, svěží energická vůně, ovocnost směrem jablko a trocha citrusových tónů, minerální linka, nekomplikovaně sympatické. Lehké (10.5 %) s dotykem cukru ale skvělou kyselinou, ovocnost kopíruje vůni, je to krásně svěží, živé a naprosto dokonale pitelné, v podstatě to mizí jak voda v horkém letním dni. Je to přímočaré pití, ale tak nějak poctivě perfektně udělané. Baví velmi! Zakoupeno ve vinotéce Flavours, na e-shopu zatím vidím od vinařství jen jiná vína. Cena byla okolo tří stovek.

movia-veliko-belo-2009Movia Veliko Belo 2009. Víno od špičkového producenta z Gorišky Brdy, Aleše Kristančiče, jehož starší produkce formovala třeba styl Dobré vinice u nás, jejich Velkého dobrého bílého určitě. Odrůdově Ribolla 70 %, Sauvignon 20 % a Pinot Gris 10 % z docela starých (40+ let) bio vedených vinic, poměrně pozdní sběr, spontánní fermentace (respektive s předzákvasem, pět procent hroznů bylo sklizeno předem a nechalo se spontánně rozkvasit, kvasící mošt byl použit k rozjetí hlavní sklizně), malolaktika a zrání tři a půl roku v dřevěných sudech na kalech, síra poprvé použita až před lahvováním a celková je pod 30 mg/l. Po lahvování před vypuštěním na trh dalších několik let (3+) zrání v lahvi ve vinařství. Tmavší nazlátlá barva. Intenzivní, efektní a velmi komplexní vůně. Je hodně čerstvá, sedm let věku bych ani netipoval, se znatelnou linkou dřeva, sladkou exotičtější ovocností, rybízem (trochu to připomíná takové ty vyzrálé sauvignony školené v sudech ze Štýrska), mléčný karamel, kandovaná citrusová kůra, bohaté, vrstevnaté. Suché, středně plné až plnější ale s určitou lehkostí, s velmi pěknou kyselinou, minerální až trochu slané, žlutá ovocnost, výtečná struktura podpořená navíc trochou tříslovin, dlouhé, bohaté. Krásné velké bílé víno na postupné zkoumání večer či dva z velké sklenice. Chutnal jsem už dříve, naposledy po sklence (běžně Coravin, ale já měl bez něj, asi je o víno zájem) v brněnské restauraci Kohout na víně, jinak prodává Winegeek flašku za 770 Kč.

Komentáře používají Disqus