středa 20. února 2013

Jak by měl vypadat ideální magazín o víně?

noble_rotNarazil jsem na nový magazín o víně Noble Rot (ušlechtilá plíseň), který začala vydávat skupina nadšenců v Londýně. Vypadá to vizuálně zajímavě (a na papíře bude asi ještě lepší), obsahově je takové nadšenecké a hodně o příbězích a pocitech (první číslo je zdarma k dispozici v PDF či formátu pro elektronické čtečky; mimochodem i Jižní svah si můžete nechat zasílat na Kindle), docela mne to baví. Po pravdě oproti většině běžných vinných magazínů na našem trhu (mimochodem na trhu se objevuje magazín Wine & Life, nápaditost našich vydavatelů nezná mezí; vypadalo to na nástupce, i lidmi okolo něj v čele s Danielem Kalinou, časopisu Víno & Styl, ale ten zatím pokračuje – alespoň pár čísel), které obvykle jen rychle proletím, jen malá část bývá něco zajímavě zpracovaného, nové pohledy či zajímavé názory a analýzy, odlišného od věcí co můžete vyčíst na webech jednotlivých vinařů / vinařských oblastí. Do složitějších témat, nedej bože něčeho kontroverzního, se pouští málokdo, cílení je více „lifestyle“ magazín, celkem pochopitelně. Ceny těchto časopisů, asi díky inzerci (což může být důvod, proč chybí kontroverznější témata), nejsou nějak vysoké a za těch pár stránek unikátního materiálu leckdy stojí, chce to ovšem prolistovat předem :-) Velké zahraniční magazíny jako Decanter či Wine Spectator jsou na tom o něco lépe, přeci jen si mohou dovolit autory světové třídy a cílí na drobátko větší trh.

A pak jsou tu samozřejmě záležitosti jako The World of Fine Wine, to je trochu jiná liga (podobně jako třeba Tong). Čtyřikrát do roka balík skvělých článků od výtečných autorů, často propracované věci které jen nekloužou po povrchu, zajímavé pohledy a vůbec. Věci, které jen tak někde ležet na internetu najdete spíše výjimečně. Ovšem každé číslo taky za cenu kvalitní knihy o víně (což může být lepší investice, že jo), i při dvouletém předplatném žádná láce :-) Ale když si vezmete, kolik stojí láhev výborného vína…

Co je pro vás „ideální“ magazín o víně? Jak by měl vypadat? Ne že bych chtěl něco vydávat, jen mne zajímá, co vlastně poučená veřejnost až spíše nadšenci (kdo jiný taky čte vinné blogy) očekává a nachází či nenachází na trhu. Co vám na běžných časopisech o víně vadí nejvíce? A kde je naopak jejich největší síla?

Komentáře používají Disqus