pátek 20. června 2008

Prague Food Festival podruhé a lépe

Tenhle víkend se toho nahromadilo nějak moc, spousta lákavých akcí na různých místech (hlavně neúčast na otevřených sklepích v Poddvorově mne mrzí), rodinná návštěva a ke všemu jsem dítě letního slunovratu, takže bych rád oslavil narozeniny. Pro pátek padl los na návštěvu druhého ročníku Prague Food Festivalu a byla to šťastná volba. Pořadatel se z minulého ročníku rozhodně poučil, vše šlape mnohem lépe a celkový pocit z akce je více než příjemný. Následující článek bude vyloženě rychlopřehled dojmů s pár fotkami. Je to spíše pocitovka, nečekejte vyčerpávající reportáž. Ostatně o téhle akci se píše skoro všude, další informace si najdete snadno.

Prvním obrovským plusem proti loňsku jsou větší prostory. Žofín je vzdušnější, stánky jednotlivých restaurantů jsou dál od sebe (některé i stylově ozdobené, třeba Essensia), stánků s nápoji je dost, je kde sedět (stolečky s židlemi, zídky u řeky, lavičky, …), výhled do okolí nádherný. Prostě pohoda! Ze začátku jsem popíjel pivečko (malá Plzeň ze jeden Grand = 25,- Kč, 0.4l skvělý černý Master za Grandy dva), později přesedlal na vína. V těch je výběr hodně široký, volit můžete z desítek druhů a různých zemí. Pít lze vína domácí, různé sekty, výběr z Itálie i Francie. Já si opakovaně dal velmi slušné základní bílé i červené Bourgogne od Oliviera Lefleiva (2, resp. 3 Grandy), fajnou Valpolicellu od vinařství Tedeschi a tak, prostě není problém si vybrat a mít se dobře!

Jídlo! V pátek tam bylo tolik lákadel! Vypíchnu jen ty největší úspěchy a jídla, která nás nadchla. Názvy obvykle kopíruji z webu akce :o) Naprosto perfektní byl rillete z lososa uzeného v teplém kouři s fenyklovým salátem a hořčicovo-medovou omáčkou od Alcronu, fascinující záležitost, navíc skvěle naaranžovaná. Velký úspěch slavila rybí polévka á la bouillabaisse z restaurace U Lípy. Doporučuji! Famózní je vepřový bůček upravovaný ve vakuu v česnekovo-šalvějovém jus, doplněný o pyré ze sladkých brambor v restauraci Esprit (Holiday Inn). Nutné zkusit! Restaurace Essensia hotelu Mandarin Oriental svou práci umí, jejich thajské červené curry s tygřími krevetami, thajskou bazalkou a lilkem nemá chybu. Nadchlo Café Bistro hotelu Hilton především nekompromisní raviolou z červené řepy plněné artyčokem a pancettou. Za jeden Grand nelze vynechat! Ovšem jejich tomatový rosol s uzeným hovězím jazykem na křupavém celerovém salátě též stojí za pozornost. Ale raviola víc, klidně dvakrát či třikrát :o)

Vůbec by mi nevadilo si znovu absolvovat celé menu u stánku restaurace Ada (Hoffmeister). Chlazená hrášková polévka se šunkovou pěnou a letním lanýžem, glazírované králičí filé (drobátko sušší, ale vše okolo tomu více než pomohlo) na mladé karotce a artyčokách s raviolkou plněnou králičími játry (!!!) a rebarborový dezertík. Navíc jsou trochu stranou, s pěknými stolečky, u kterých vás i obslouží. Skvělé! Výborný (ale v kvalitě prý nekonzistentní, nám to ovšem vyšlo) byl bio vepřový řízek s bramborovým salátem od Žofín Garden. Nadchnul mne i humr na grilu s bylinkovým máslem od Food Service Makro, ten jsme si dali napůl s Cuketkou, přeci jen stál celý paklík deseti Grandů :o) A vůbec to mělo veskrze příjemnou atmosféru.

Na kolik to přijde? Stejně jako loni nepočítejte, že se za vstupních 350,- Kč (100,- Kč vstup + 10 Grandů) nacpete, za tyhle peníze se spíše příjemně předkrmíte. Aby se člověk opravdu poměl, nemusel to řešit a dával si různé lahůdky a prokládal to vínem či pivem, tak tam nechá 850,- až 1100,- Kč na osobu (případně víc, pokud půjdete do těch nejdražších jídel, šampaňského a tak…). Ve dvou lidech a při degustování porcí napůl je útrata dva tisíce zárukou obrovské hromady nádherných jídel a výborného pití. Což je cena, kterou jsem za podobný zážitek jednou za čas ochoten zaplatit bez výčitek (a teď ji i mohu nacpat do toho narozeninového rozpočtu). Navíc jako bonus jsem se tam potkal se spoustou „přezdívek“ z webu, příjemně si popovídal, poseděl na nábřeží…

Mimochodem po centru Prahy bloudili „kuchtíci“ ověšení příbory a s reklamními tabulemi na celou akci, možná lákali na pátek více lidí, protože hlavní nápor se předpokládá v sobotu (dnes mi to přišlo počtem lidí opravdu tak akorát). Přímo u vchodu na Žofín se zase točila partička děvčat s podivným kruhem okolo těla, některé pod ním měly jen krajkové kalhotky. K čemu tam jsou, netuším, ale možná měl pořadatel vyslat do města je, asi by se jim podařilo nalákat davy :o)

Odkazy: Web PFF | Report z loňského ročníku

Komentáře používají Disqus