úterý 20. září 2016

Mladá krev na Somló – Barcza Bálint

barcza-balintDnes budu pokračovat ve výletu do Somló, na pořadu je další z nastupující (naštěstí!) mladé generace tamních vinařů, Barcza Bálint. Trochu jsme bojovali s jazykovou bariérou, ale nakonec se domluvili, jako to ostatně s vinaři vždy nějak dopadne. Bálint, sám čerstvě otec (jméno jeho dcery nese i jedno z vín), pochází od obou rodičů z tradičních vinařských rodin s generacemi zkušeností, sám pak obor vystudoval a pracoval pro několik různých producentů. Celkem má na starosti okolo čtyř hektarů vinic, tři čtvrtiny v jedněch z nejlepších poloh na jižní straně Somló (zde stále ještě vinaří i jeho dědeček), kde se nyní vyskytuje nejčastěji, a čtvrtinu na dalším vulkanickém kopci, Csobánc. Což je kousek od Balatonu a necelých 40 km od Somló.

barcza-jidlo

Bálint ročně připraví asi 10 tisíc lahví, průřez produkcí jsme mohli ochutnat (a následně dopíjet za doprovodu domácích klobásek od příbuzných z Transylvánie, mňam!) přímo ve vinařství. Všechna vína kvasí spontánně a zrají buď v nerezu nebo v sudech ze zemplínského dubu, bez kontroly teploty. Nedělá s tím žádné složitosti, pouze před lahvováním trochu síření a případně snad čiření bentonitem.

barcza-blankabarcza-olaszbarcza-cuvee

Cuvée Blanka 2015 (Olaszrizling, Juhfark, Muscat) je lehčí svěží základní víno, přímé, trochu zemitější, ale s pěknou minerální linkou a slušnou strukturou, příjemné. Čerstvě lahvovaný a čistě nerezový Olaszrizling 2015 pak víno poměrně ovocné ve vůni, plnější v chuti, s dotykem ovocné sladkosti, hezky postavené, delší, velmi pěkné mladé víno. Velmi se mi líbilo Barcza Cuvée 2015 (Olaszrizling, Furmint) ze Somló, opět nerezovka se sladší ovocnou vůní, minerální linkou, poměrně výrazné a efektní aniž by bylo nějak vlezlé. Suché, velmi pěkně postavené, dlouhé, vyvážené, ovocné, vlastně poměrně elegantní, minerální… hodně dobré! Hned jsem zakoupil domů :-) Na srovnání Barcza Cuvée 2014 (Olaszrizling, Pinot Gris) z Badacsony, tedy Csobánc a podloží bazalt, školeno v sudech, ale dost komplikovaný ročník. Žluté ovoce, dřevo, suché, výraznější kyselina, medová zralost, toastové tóny. Tohle mne nechávalo spíše chladným. Barcza Cuvée 2013 z Badacsony je překvapivě naprosto odlišná směs, většina Zöld Veltlini (Veltlínské zelené) a k tomu Olaszrizling čistě z nerezu. Divočejší, výrazně minerální, trochu zaprděné. Suché ale s dotykem cukru, zralejší, slušně postavené, trochu pecičkové nahořklosti. Taky nějak nevím, špatné to není, ale zvlášť neoslovilo.

barcza-juhfarkZpět na Somló s Juhfark 2015, polovina v nerezu a druhá ze dřeva (50:50 nový sud a pětiletý). Mladé, trochu „minerální pramen v Luhačovicích“ zaprděné, poměrně koncentrované, výrazné pevnější tělo, kyseliny, důrazné, hodně dobře postavené. Ale potřebuje nutně vzduch a zrát, tohle bude velmi zajímavé. Srovnání s Juhfark 2015 z třístovky sudu pro mne asi nemělo vítěze, tento se projevoval jakoby teplejším a o něco hutnějším dojmem, s výbornou strukturou ale zatím dřevem až příliš výrazným. Víno je to dlouhé, výborně udělané, ale nutně potřebuje čas. A po krátké vsuvce Somlai směsky na každodenní pití co připravuje dědeček (trochu divočejší, zaprděně minerální a celkově bezva) pokračujeme v Juhfark 2015 ovšem v 220l sudu a se čtyřdenní macerací na slupkách. Zlatá barva, intenzivní aromatika, velmi koncentrované, trochu sladší ovocnosti, dlouhé, strukturované, opět se zatím trochu vlezlým dřevem. Chce čas, ale líbilo se, nepůsobilo nějak „experimentálně“. A s odrůdou ještě nekončíme, čeká nás Juhfark 2013 v botrytické podobě, tenhle ročník na Somló přinesl docela dost vín tohoto typu. Bálint připravil verzi s 15 % alkoholu, 9 g/l kyseliny a 20 g/l cukru. Divočejší intenzivní aromatika, parádní koncentrace chuti, styl „nesladký med“, efektní, zajímavé pití. Ale možná o něco více mne bavila slámovka Borostyán 2013 z Badacsony z odrůdy Zengö. Tmavá zlatá barva, minerální vulkanická vůně, sladká medovost, koncentrované, dlouhé, plné, sladké, s pěknou kyselinou a mineralitou. Fajn!

sklenka-sladke

domkyhrad-prirodakriz

somlo-rozpadviniceA na závěr pár fotek, jen tak pro atmosféru oblasti :-) Za některé fotky v článku patří dík Petru Zahnášovi. Aktuální Somló série už obsahuje zápisky: Cesta do Brna a směr Somló… | Na návštěvě u Kőfejtő | Kreinbacher Classic Brut | O propagaci malého regionu a degustační vinařské večeři

Komentáře používají Disqus