středa 14. září 2016

Jura v podání Domaine de la Pinte

Domaine-de-la-Pinte-La-Capitaine-2010Před pár týdny jsem se tu zmiňoval o pár vzorcích z jurské biodynamické Domaine de la Pinte (a poprvé tu o jejich vínech psal v roce 2013) a krátce na to si k Fajnšmekrovi odskočil na degustaci věnovanou právě tomuto vinařství, která doplnila pár dalších vzorků. Obzvláště mne zaujalo cuvée La Capitaine 2010, postavené na Pinot Noir s dílem Poulsardu (a možná trochou Trousseau). Stále docela mladistvě působící, jemnější, krásně peckovinově ovocné, vyvážené, suché, štavnaté, středně plné s elegantní lehkostí a pitelností, jemnější zábavné červené. Chutnali jsme i mladý ročník 2015 (60 % Pinot noir, 30 % Poulsard a 10 % Trousseau, spontánní fermentace, Pinot a Poulsard každý zvlášť pět měsíců ve velkém sudu a Trousseau v klasickém burgundském 228l), víno znatelně divočejší a ještě nesrovnané, výrazně až lesně jahodově ovocné a peckovinové, s velmi dobrou kyselinou a slušnou stavbou, zatím teprve na začátku cesty.

Jura obecně není místo s výraznějšími experimenty, ostatně už jejich klasická vína zrající pod kvasinkovým závojem jsou pro běžného konzumenta netradiční dost, ale občas se něco málo objeví i tam. V případně Domaine de la Pinte to byl Savagnin 2015 Pourquoi Pas?, což je tradiční odrůda regionu s třítýdenní macerací slupek a bez jakýchkoliv aditiv, vyzrávaná ve dřevě. Kalná tmavší žlutá barva, čerstvá pikantní minerální vůně, trochu zaprděné, mix žluté ovocnosti a sladší květinových tónů. Suché, svíravé, čisté a vlastně nijak divoké, s fajn kyselinou, hezky postavené a docela dlouhé. Vinařství se názvem ptá „proč ne?“ a… proč ne, že jo? Byť mi nepřijde, že zrovna tohle je cesta, kterou by se Jura měla ubírat. „Oranžád“ je teď všude dost :-)

Domaine-de-la-Pinte-Melon-á-Queue-RougeVinařství má v sortimentu, z apelace Arbois Pupillin, také Melon á Queue Rouge. Jde o starou autochtonní odrůdu, rozpoznatelnou načervenalou (či spíš narůžovělou) stopkou při dozrávání, v rámci tamní legislativy je v podstatě považována za Chardonnay. Srovnávali jsme ročník 2014 a 2010. Mladší víno mi přišlo opravdu jako taková běžnější nazrálejší šardonka, nic zvláštního, navíc působila starším dojmem (podezírám z toho minimální síření). Ročník 2010 bylo o řád zajímavější, s kouřovou minerální vůní a jurskou pikantností, šťavnatý, žlutě až mírně exoticky ovocný, s dobře zakomponovaným dřevem, docela elegantní, delší. Výborné víno.

Trochu tradičního jurského školení jsme mohli okusit u Cuvée d'Automne z ročníku 2007, tradiční směs Savagninu (zde asi tři čtvrtiny, ale není pravidlem) a Chardonnay. Většina vína zraje klasicky v dolévaných sudech, jen asi dvacet procent Savagninu pod kvasinkovým závojem. Tmavší barva, již dost nazrálá vůně, medové tóny, jurská pikantnost a mineralita. Krásně suché a šťavnaté, minerální, podzimní ovoce, velmi dobrá délka s decentně oříškovým dozníváním, velmi fajn vyvážený „tradition“ styl.

Komentáře používají Disqus