pondělí 23. května 2016

Cava, 3x Prosecco a šumivé slovinské červené

Poslední dny, jak se venku oteplilo až na úroveň co mi přestává být příjemná, mám dost monotematické vinné choutky… ryzlink nebo bubliny. Nebo teda dobré pivo. Každopádně nejčastěji odšpuntovávám právě bubliny. Koho zajímají tichá vína, musí si počkat na ochlazení :o) S návštěvou minulý týden padla Gramona Imperial Cava Brut Gran Reserva 2010, tedy zásadní víno špičkového producenta, o kterém jsem se tu rozepisoval nedávno. Odrůdově 50 % Xarel·lo, 40 % Macabeu a 10 % Chardonnay, na kalech v lahvi 41 měsíců, cukr trošku vyšších 8 g/l a za použití dozážního likéru zrajícího ve dřevě jejich více než stoleté solery. Citronová barva, pěkné perlení spíše menších bublinek. Energická, stále čerstvá a dost efektní vůně, chlebová topinka s máslem, zralá jablka a hrušky, sem tam citronová kůra, dotyk oříšků, kouřová minerální linka. Suché, čisté, bezva kyseliny a velmi hezká stavba, decentně oříšková delší dochuť, spousta z vůně se odráží i v chuti. Harmonické, docela výrazné, krásně připravené vrstevnaté víno. Cena se typicky pohybuje někde okolo dvaceti euro, což za bubliny na úrovni šampaňského není špatné.

O víkendu jsem zlikvidoval také tři lahve prosecca. Zanotto Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore Spumante Brut 2015 pochází od menšího producenta, jede v eko režimu a tak, známý je hlavně díky col fondo (kalné) variantě vín. Tohle je ovšem klasika, byť suchá. Víno úplně čiré, světle žluté, s velmi pěkným vytrvalým perlením spíše menších bublinek. Příjemná a docela výrazná ovocná vůně, jablko a broskev. Suché, čisté, ovocné, s fajn kyselinou, uhlazenější, krémově hebké, výborně pitelné, elegantní nadprůměrné prosecco. Od vinařství Bellenda jsem měl docela dost vín různých stylů, Miraval Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore Spumante Extra Dry 2015 je opět příkladem dnešní klasiky v hodně dobré kvalitě. Světlá žlutá barva. Fajn perlení středně velkých bublinek. Příjemná ovocná vůně, broskev, bílé květy, fajn. V chuti decentní dotyk cukru ale spíše podporující ovocný projev než že by působilo nějak nasládlé, ovocné do broskve, hebčí, dobře postavené, vyvážené, poměrně dlouhé, výborně pitelné. Slušný kousek.

Duca di Dolle Nino Valdobiadenne Prosecco Frizzante Sur Lie Extra Brut z polohy Rolle je odskok dost jinam, jde o produkt z ekologického zemědělství připravený trochu divočeji. Odrůdy 85 % Glera, 10 % Verdiso 5% Perera, kompletně bez síření, dokvášeno v lahvi a s ponechanými kaly, absolutně suché bez jakékoliv dozáže. Opalizující světlejší žlutá barva, spíše méně výrazné perlení. Vůně trochu funky, navinulá, hruška, chlebová kůrka, citronová kůra. Suché, hodně výrazná kyselina, tvrdší hranatější ale velmi osvěžující projev, poměrně intenzivní, slušná délka, minerální linka. Prosekárna, ve které jsem koupil všechny tři tyto lahve, má určitě i lepší col fondo kousky, ale tohle mne taky neuráželo. Jinak už chystají třetí ročník festivalu Milujeme Prosecco, tentokrát vychází na 11. června, místem konání opět sady Svatopluka Čecha.

Padla také láhev Črna 2009 ekstra brut z Krasu, červených naturálních bublin z vinařství Čotar. Druhotná fermentace za použití moštu ze sušených hroznů, žádná dozáž a víno úplně suché, neodstřelené. Dodané siřičitany nula nebo naprosté minimum (do 20 mg/l celkové). Skutečně jde o víno temné, jak se na odrůdu Teran sluší, žádná růžovka. I pěna po nalití vína je zbarvená. Intenzivní, tmavě ovocné ve vůni, lesní ovoce, zralé jablko, pikantnost. Velmi suché v chuti, s hodně výraznou kyselinou, navíc i třísloviny a svíravost, železitost, mineralita, krásné vytrvalé perlení, bezva délka, šťavnatost, moc fajn struktura. Je to divoké, ale má bezva energii a moc dobře se pije. Hlavně k nějakým tučným kusům studeného masa a podobně. Po pravdě to trochu připomíná klasické suché poctivé Lambrusco, které se u nás příliš často nevidí (zato ty průmyslové polosladké příšernosti jsou všude).

Komentáře používají Disqus