čtvrtek 5. září 2013

Fantastická Botaina a pozvánka na Jiná vína

Amontillado_BotainaSherry nadšenci zbystřete, těch asi deset co články k tématu opravdu čtete, dneska zase něco pro vás :-) Krom toho, že brzy předhodím tipy na několik bezva specialit a možná i ochutnávku z nich spáchám (ale klidně v nějaké formě zopakuji i ten úvodní kurz, pokud by byl zájem, stačí se předběžně nahlásit tady a když vás bude dost…), chci se dneska podělit o Botaina Amontillado Viejo. Víno z již zaniklého slavného vinařství, asi nejstaršího a jednoho z vůbec nejdůležitějších v historii sherry, Pedro Domecq, jehož již téměř stoletou soleru od roku 2008 vlastní výtečný producent Emilio Lustau a v přípravě vína pokračuje. Ale popisovaná láhev je ještě původní a od lahvování tak uplynulo určitě více než pět let (což jde trochu proti poučkám o archivačním potenciálu sherry s oxidativním zráním, kde většinu uváděných čísel považuji za trochu „na jistotu“, příliš nízkou).

Antonio Botaina byl vinohradníkem dodávajícím hrozny na počátku solery a víno nese jméno na jeho počest. Botaina začíná svůj život vlastně jako oblíbené Fino La Ina (v článku i nějaké další zajímavé detaily), ale ponecháno postupnému odumření flóru a oxidativnímu zrání. Celkem v soleře stráví víno 12+ let. Moc pěkná lískooříšková barva. Efektní, bohatší vůně, elegantně plynoucí ze sklenky. První dojem je voňavý spíše jako oloroso – ořiškové, karamelové a dotyk pražené kávy – ale na pozadí je, a rychle se o slovo přihlásí, stále ona typická pikantnosti a acetaldehydová štiplavost Fino La Ina. V chuti na troud suché a poměrně plné, teplo alkoholu, výrazné, intezivní, dlouhé doznívání s tóny karamelu. To celé doplněno znaky původního zrání pod florem, minerální slaností a živostí až „nervozitou“. Charakterní, krásná záležitost. Z běžně dostupných (rozuměj „dělá se toho docela hodně a v civilizovaném světě jde koupit v pohodě“, tedy žádná specialita) amontillado sherry mne to v poslední době baví asi nejvíc, takhle nějak má skvělý představitel vypadat. Ale stejně mám otevřeno i N.P.U., charakterem se už blížící olorosu, a také Viña AB, to zase blíže fino. Prostě celé spektrum a užívám si :o) A odpověď těm, co se pravidelně ptají, je stále ne. Stále jsem se neodhodlal sherry dovážet a něco s naším trhem udělat. Dejte mi ještě čas…

jina_vina_vzorky

A abych nezapomněl (hodí se to, i víno pod nějakou formou flóru se najde)… tenhle víkend, v sobotu 7. září od dvou odpoledne, se uskuteční další ročník bezva přehlídky Jiná vína (viz report z loňska a v něm odkazy na další ročníky). Na webu už najdete téměř finální seznam vzorků a „rodné listy“ jednotlivých vín, vypadá to opravdu skvěle! Tentokrát se sejdeme u Modřanské (Arcibiskupské) vinice, pod krásným viničním svahem přímo v Praze. Těšíte se? Uvidíme se tam?

Komentáře používají Disqus