úterý 13. září 2011

Tady je Glosovo!

glos_cabernet_moravia_2008Ve velmi komorní atmosféře, dorazilo nás pouhých pět, se minulý týden uskutečnila ve Vinotéce U Lachtana ochutnávka modrých odrůd, za kterými jako šlechtitel stojí Lubomír Glos z Moravské Nové Vsi. Pravda, byla zaměřena především na odrůdu Cabernet Moravia, tedy tu asi nejznámější a nejrozšířenější, ale přesto to bylo hodně zajímavé. A oceňuji, že vinotéka pořádná podobné srovnání, byť z degustovaných vín prodává jen tři a rozhodně tedy nejde o čistě komerční aktivitu. Nepřátele „morávky“ (a že jich je!) by z téhle akce nejspíš kleplo. A nebo je možná přesvědčila, že tahle odrůda smysl má. Srovnání s Fratavou a Modravou bylo pak takovou třešničkou na dortu.

Cabernet Moravia, křížence Cabernet Franc x Zweigeltrebe (detaily najdete na webu vinařství Glosovi), asi netřeba příliš představovat, v našich vinicích se usídlil velmi rychle. Ještě před pár lety jsem se řadil mezi odpůrce, většina chutnaných vín byla řídká, zelená či prostě jen vyloženě divná. Ale už tak dva roky narážím na vzorky zajímavé, charakterní a smysluplné. Zda je to staršími vinicemi či spíše schopností vinařů s odrůdou pracovat netuším, vývoj je to ovšem pozitivní :-)

glos_moravia_2007Hned Cabernet Moravia 2007 jakostní Vinařství Glosovi (Moravská Nová Ves, všeobjímající trať Vinohrady) na úvod potěšil. Velmi temná barva a výrazná, efektní tmavě ovocitá je i vůně, s pěknou kořenitostí a již naleželá, naznačuje také vyšší kyseliny a ty se v chuti, suché, čisté a poměrně tvrdé, potvrzují. Dobrá délka, i přes alkohol 13% spíše snadno nekomplikovaně pitelné, povedené.

Cabernet Moravia 2008 jakostní Vinařství Rajský (Moravská Nová Ves, Vinohrady) měla vůni znatelně nazrálejší, divočejší, kořenitou do pepře a projevem dost připomínala rodiče, Cabernet Franc. Suché, kořenité, čisté, středně plné a dobře pitelné v chuti, dobrá kyselina i OK délka. Spíše jednodušší ale fajn.

Cabernet Moravia 2008 jakostní Vinařství Glosovi (Moravská Nová Ves, Stará Hora) měl velmi temnou barvu a výraznou složitější vůni, tmavě ovocnou a kořenitou v základu, s mírnou (ale ničemu nevadící) těkavkou, mírně živočišnou, takovou „seriózní“. Suché, kulatější, pěkně postavené v chuti, fajn kyselina i délka, dobrá stavba a zakomponované tříslo, stále ještě na cestě. Rodičovská ruka je vidět :-)

moravia_malanik-osickaCabernet Moravia 2009 jakostní Vinařství Maláník – Osička (Mikulčice) se prezentoval brutálně temnou až neprůhlednou barvou. Ve vůni temné, cabernetové tóny, sevřené, nevyhraněné. V chuti ostřejší, výrazné tříslo, trochu zelených tónů a až takové nepříjemně přeextrahované. Nevím, co by s tím udělal čas, ale momentálně neoslovilo a mám obavu, že vývoj nějak zářný nebude.

Cabernet Moravia 2010 zemské Igor Antal (Moravská Nová Ves) byl asi ponechám s trochou zbytkového cukru (stále byl ještě patrný), ale také na to bohužel dojel, víno bylo rozkvašené.

Cabernet Moravia 2008 pozdní sběr Vinařství Glosovi (Moravská Nová Ves, Vinohrady) měl velmi temnou barvu do fialové. Aromatika pěkně tmavě ovocitá a kořenitá, výraznější a poměrně efektní, vrstevnatá. Navíc je patrné, že má ještě dost prostoru pro další rozvoj. Suché, kořenité a moc pěkně ovocné v chuti, výborná stavba, délka, kyseliny, strukturovanější komplexní chuť, vyvážené seriózní víno u kterého bych rád pozoroval vývoj v lahvi. Wow!

moravia_2009_kobyliCabernet Moravia 2009 pozdní sběr Patria Kobylí (Kobylí, Nivky) je v letošním Salonu vín a celkem chápu proč. Temné, hodně aromatické, příměji lesně ovocité než předchozí vzorky, sladký koláč s džemem. Kulaté uhlazené chuti, mírně nasládlé ale s dobrou kyselinou, slušně postavené a velmi snadno přístupné. Líbivější styl.

Cabernet Moravia 2007 pozdní sběr barrique Vinařství Glosovi (Moravská Nová Ves, Stará hora) je víno hodně tmavé se známkami nazrávání na okraji, hodně ovoněné dřevem, tmavě ovocité, kávové, sladké koření a mírně těkavka. Suché, středně plné s výraznou kyselinou a fajn tříslem, delší a dobře strukturované, vyvážené a výborně pitelné, serióznější. Sud v aromatice je (zatím?) až poněkud vlezlý, ale tohle může dál ležet.

Cabernet Moravia 2008 pozdní sběr barrique Vinařství Glosovi (Moravská Nová Ves, Stará hora) je velmi temný, až neprůhledný, a aromaticky hodně připomene Cabernet Franc. Pepřová kořenitost, trochu živočišných tónů, ovoce poněkud zastřenější, znatelně teprve na cestě. V chuti suché, tvrdší, dost výrazná kyselina i tříslo, strukturované ale zoufale mladé, delší doznívání s tóny zeleného pepře. Tohle bych uložil na nějaký ten rok, potenciál na zrání má.

moravia_rajskyCabernet Moravia 2003 pozdní sběr barrique Vinařství Rajský (Moravská Nová Ves, Vinohrady) je už dost archivní vzorek, na sudech si navíc poležel celých 20 měsíců. Zemitější uleželé aroma, koření, čokoláda, mírně těkavka, stále ještě lesní ovoce, poměrně komplexní a v kondici. V chuti suché, nazrálé a posunuté do „univerzální stařinka“ tónů, ale stále pěkně pitelné, vyvážené a na ročník s dobrou kyselinou a s delším a vlastně docela elegantním dozníváním. Já bych tu morávku nezatracoval :-)

Ochutnávka pokračovala třemi vzorky odrůdy Fratava, dnes již též zatříděného křížence Frankovka x Svatovavřinecké (tj. stejně jako u André), detaily opět najdete na webu vinařství Glosovi.

fratava_2009_roudnicePrvním vzorkem byla v poslední době docela populární Fratava 2009 jakostní Lobkowiczké zámecké vinařství Roudnice nad Labem (Vetlá, Labské vinice), kvašeno v otevřených kádích a školeno přibližně rok a půl ve velkém dřevěném sudu. Extrémně temná neprůhledná barva. Výrazná, efektní vůně, hodně směrem do moštu ze zralého ovoce. Nekomplikovaně přímá, ale dost sympatická. Suché, s dobrou kyselinou a uhlazeným tříslem, opět efektní čerstvá ovocitost, líbivější. Pocitově takové „nevyhraněné“, moc nevím co si o tom myslet, ale má potenciál nadchnout. Chutnal jsem ji před rokem a půl a docela by mne zajímalo, zda byl tenhle kousek lahvován ve stejnou dobu a dozrál v lahvi, nebo byl lahvován až později.

Fratava 2009 pozdní sběr Vinařství Glosovi (Moravská Nová Ves) má velmi temnou barvu a hodně sevřenou mladou aromatiku. Trochu kůže, divočejší, tmavé ovoce, lehce těkavka, ale nabízí spíše málo. Chtělo by čas nebo alespoň vyzkoušet dekantaci. Suché a tvrdší v chuti, dost kyselin i tříslovin, slušná stavba i délka. Ale zase s tím tak nějak bojuji a úplně nevím co si myslet.

glosovo_lahve

Fratava 2009 pozdní sběr Vinařství Maláník – Osička (Mikulčice) nabídla brutálně temnou barvu. Mladá kořenitá vůně, něco ovoce a poměrně výrazný plastový, bakelitový, tón. Suché a trochu kvasné v chuti, výraznější tříslo i kyseliny, celek zatím poměrně nevyvážený, nesedí mi.

glos_modrava_2008A na závěr jedna Modrava, dosud neuznaný kříženec (Frankovka x Svatovavřinecké) x Cabernet Moravia, která by měla dávat spíše lehčí vína. Zde ovšem ve variantě Modrava 2008 jakostní barrique Vinařství Glosovi (Moravská Nová Ves, Stará hora), tedy zvýrazněná dřevem. Temná barva do fialové. Výraznější čerstvěji ovocná vůně, navozuje očekávání tvrdšího, kyselejšího vína. A v chuti opravdu trochu tvrdší je, svíravé, spíše lehčí až středně plné, čerstvé a snadno pitelné, s dřevem ovoněným dojezdem.

Inu zajímavé to bylo. Z prezentovaných vzorků bych v případě Cabernetu Moravia jasně šáhl po těch přímo od Glose, což tak nějak má i logiku, i kolegy ze sdružení Collegium Vinitorum jasně překonával :-) Některé jeho vzorky mají myslím potenciál přesvědčit i zaryté odpůrce téhle odrůdy (a červeného na Moravě obecně), že smysl má. U Fratavy jsem takový nějaký zmatený, ta vína nejsou nutně nezajímavá a mohou být i opravdu fajn, ale… těžko se to vysvětluje. Občas prostě pijete víno a všechno v něm tak nějak zapadá dohromady, k čemuž tady prostě (pro mne) nedochází.

Komentáře používají Disqus